Amszterdamban lép tőzsdére a Universal Music Group, olyan módon, hogy a Vivendi részvényesei nagyon jól fognak járni

Sok lap beszámolt arról, hogy a Brexit nyomán a londoni tőzsde korábbi vezető helyét átvette az amszterdami Euronext. Itt fog majd tőzsdére lépni a Universal Music Group – bár ezt nem a leginkább elterjedt részvénykibocsátással teszi meg (közismert angol rövidítésével: IPO).

Mint a Billboard cikkében részletesen olvasható, helyesebb inkább arról beszélni, hogy a Vivendi francia cégcsoport önálló cégként leválasztja magáról a kiadócsoportot. A Vivendi mindössze 20%-os tulajdonrészt tart meg a UMG-ben, ami megegyezik a kínai Tencent vezette konzorcium tulajdonrészének nagyságával. A maradék 60%-ot a Vivendi részvényesei között osztják fel, és ők azok, akik ezekkel szabadon kereskedhetnek majd az amszterdami tőzsdén.

A Tencent befektetése nyomán (amikor a 10%-os tulajdonrészért 3 milliárd eurót fizettek) a cég értékét jelenleg 30 milliárd euróra tartják. A Music Business Worldwide számítása szerint ez azt jelenti, hogy a Vivendiben mindössze 0,01%-os tulajdonrészt birtokló részvényes számára ez 0,006%-os részesedés lesz a különálló UMG-ben, ami a fenti értékkel számolva 1,8 millió eurót ér. De már most bejelentette a Vivendi, hogy vannak érdeklődők, akik ennél magasabb árat is hajlandóak lennének fizetni.

A MBW – több más laphoz hasonlóan – felveti a kérdést, hogy vajon a Universal művészei mit fognak szólni, ha meglátják ezeket a számokat.

A Universal egyébként a Vivendi 30,9 milliárd eurós értékének túlnyomó részéért felelős, de közben a cégcsoport bevételeinek kevesebb mint fele (45,8%) származik a major kiadótól, a maradékot a filmes, televíziós, hirdetési és videojátékos cégeknek köszönhetik.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: