Komoly reformok után engedték csak vissza a CISAC-ba a botrányba keveredett spanyol jogkezelőt

Precedens nélküli volt 2019-ben, hogy a közös jogkezelők nemzetközi szervezete, a CISAC – első körben egy évre – megszüntette a spanyol SGAE tagságát. Ennek az oka egy komoly, több millió eurós csalás volt.

A trükk az volt, hogy egyes spanyol tévéadók néhány szerző műveit sugározták egész éjszakákon át, a tévécsatornák pedig egyben ugyanezen művek zeneműkiadójaként is be voltak jegyezve. Így rengeteg jogdíjat “termeltek” saját maguk számára – az összes televíziós jogdíjbefizetések 70%-át (!) zsebre téve, miközben például a Warner/Chappell major zeneműkiadó például csak a befizetések 1%-ából részesült, amit a spanyol leányvállalat elnöke egyszerűen viccnek minősített.

A CISAC számára rendkívül fontos, hogy minden egyes tagja megfeleljen a szigorú normáknak, hiszen a szervezet működése “a nemzetközi közös jogkezelési rendszer integritásán alapul”. Emiatt a CISAC a szervezet működésének átvilágítása után javaslatot tett arra, hogy milyen reformokat kell végrehajtani. Ezeknek nemcsak a megszövegezését, de a gyakorlatba átültetését és szorosan nyomon követték.

A reformok a következők voltak: egy felügyelőbizottság felállítása; összeférhetetlenségi szabályok megfogalmazása; annak biztosítása, hogy az SGAE vezetősége megfelelően reprezentálja a jogtulajdonosokat; a zenei és audiovizuális jogdíjbefizetések elválasztása; az éjszaka sugárzott zenék után járó jogdíjak felső korlátjának bevezetése; technológiai fejlesztések, amelyek megakadályozzák a felhasznált zenék lejelentésének meghamisítását.

Az évekig tartó folyamat után helyreállt a SGAE tagsága. A spanyol közös jogkezelő visszavétele a nemzetközi szervezetbe az ügy megnyugtató lezárása mind a spanyol alkotók, mint a szigorú sztenderdek betartásán alapuló nemzetközi jogkezelés egésze számára.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: