2020-ban a független zenészek bevételei nőttek a legnagyobbat, egymilliárd dollár fölé

A MIDiA piackutató rendszeresen közzéteszi a maga számításait a globális hangfelvétel-piacról, nem sokkal az IFPI éves hivatalos jelentése előtt. Az idei összesített adatuk a következő: 2020-ban az előző évihez képest 7%-kal emelkedtek a hangfelvételek utáni kereskedelmi bevételek, elérve a 23,1 milliárd dollárt. Ezen belül a második negyedévben 3%-os visszaesés volt az előző év hasonló időszakához képest, a negyedik negyedévben viszont 15%-os emelkedés, ami jó jel a 2021-es kilátásokra nézve.

A globális számokat tekintve általában az IFPI adatait szokás használni, a MIDiA jelentése viszont nagyon fontos a függetlenekre vonatkozó adatokat tekintve. A major kiadók piaci részesedése 2019-ben 66,5% volt, ez 2020-ban 65,5%-ra csökkent, az évek óta tartó trendnek megfelelően.

A major kiadók visszaesésének azonban nem a független kiadók voltak a nyertesei; mi több, ezek összesített piaci részesedése nagyon kicsit (0,1%-kal) még csökkent is, 29,2%-ra. A MIDiA megjegyzi, hogy ez az adat nagyon sokféle változás összesítése. A nagyobb, bevett független kiadók jellemzően kisebb mértékben tudták növelni a bevételeiket, mint a kisebb, újabb cégek; valamint persze rengeteg olyan kiadó is volt, amelynek a bevételek csökkenésével kellett szembenéznie.

Az év nagy nyertesei a független – vagyis sem nagy, sem kis kiadóhoz nem szerződött – zenészek voltak. Ők a hangfelvételeik után összesítve 1,2 milliárd dolláros bevételre tettek szert. Ez az előző évihez képest hatalmas, 34,1%-kos növekedés, vagyis először haladta meg ez a szám az egymilliárd dollárt. A független zenészek immár összesítve 5,1%-os részesedést mondhatnak magukénak a hangfelvételek piacán. Az elemzés szerint komoly befektetések áramlanak az olyan cégekhez, mint a Native Instruments, amelyek az ilyen zenészeknek kínálnak eszközöket, így ez a trend várhatóan csak gyorsulni fog.

Forrás: MIDiA


Categories: Hírek

Tags: , ,

1 reply

Trackbacks

  1. IPHétfők podcast II/5. – COPY21

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d