Június végétől lehetnek fesztiválok Nagy-Britanniában, mégis sorra jönnek a lemondások

A brit kormány februárban jelentette be, hogy milyen ütemterv szerint fog kinyitni az ország. Eszerint június 21-től már semmilyen távolságtartási korlátozás nem lesz, ezután tehát elvileg nyugodtan lehetne fesztiválokat is tartani.

Ennek ellenére újabb és újabb fesztiválok jelentik be, hogy idén nyáron mégsem fogják ezeket megtartani. Köztük például a Boomtown aztán volt kénytelen megtenni ezt, hogy még februárban eladták mind a 60 ezer elővételes jegyet.

“Kevesebb mint négy hónap van hátra a kitűzött dátumig, de miután több mint fél éven át kampányolt az egész szakma a kormánynál, még mindig nincs a hozzánk hasonló események számára olyan biztosítás, amely kifejezetten arra az esetre szólna, ha járványügyi okokból le kellene mondanunk a fesztivált. Egy olyan nagy, összetett és független rendezvény számára, mint a Boomtown, ez egy 8 számjegyű összeg (forintra átszámolva több milliárdos tétel) kockáztatását jelenti, mindenféle biztonsági háló nélkül” – szól a közlemény a fesztivál honlapján.

Más hasonló események is arra hivatkoztak, hogy Nagy-Britanniában – szemben például Németországgal, Hollandiával és Ausztriával – nincsen a kormány által garantált, covid-specifikus biztosítás, ami tehát mérsékelné a károkat, ha előre nem látott korlátozások miatt kell lemondani egy eseményt. Ez túl nagy kockázatot jelent a szervezők számára még akkor is, ha van hivatalos újranyitási ütemterv. A nagyjából 80 független fesztivált, az ország rendezvényeinek kb. 40%-át képviselő Association of Independent Festivals vezetője a Guardiannek azt mondta: ilyen biztosítás hiányában a tagjaik több mint kilenc tizede nem fogja vállalni azt, hogy 2021-ben megtartsa a fesztiválját.

Míg a kulturális ügyekkel foglalkozó minisztérium a kultúra megsegítésére költött, “precedens nélküli” összegre hivatkozik, az iparág képviselői szerint akármekkora pénzügyi juttatás sem képes pótolni a specifikus biztosítás hiányát.

Közben azok a fesztiválok, amelyeket megtartanak, egy másik nehézséggel is szembesültek. Nem meglepő módon az elmaradt 2020-as szezon után hatalmas volt az érdeklődés a 2021-es rendezvények iránt, a legtöbb meghirdetett eseményre órák alatt elkapkodták az összes jegyet. Ezt a lehetőséget nem meglepő módon kihasználják a jegyüzérek.

Ez túl azon, hogy a régóta hangoztatott iparági álláspont szerint “parazita viselkedés” (a Guardiannek a Music Managers’ Forum vezetője jellemezte ilyen kemény szavakkal az újraeladókat), most a járványügyi szabályok betartását is jelentősen megnehezíti. Ezek ugyanis azt írják elő a fesztiválszervezők számára, hogy minden résztvevő adatait 21 napon át meg kell őrizniük, egy esetleges kontaktkutatás számára. Azonban ha a jegyek akár többször is gazdát cserélnek, az jelentősen megnehezíti az adatok pontos nyilvántartását, így az esetleg szükséges intézkedéseket hátráltathatja.

A lap szerint egyébként a jegyüzérek olyan fesztiválokra is kínálnak sokszoros áron belépőket, amelyek kifejezetten tiltják a jegyek továbbadását, és erre – vagyis hogy előfordulhat, hogy a másodkézből származó jeggyel nem tudnak majd belépni – nem figyelmeztetik a vásárlókat.Categories: Hírek

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: