Dal+Szerző Playlist #102: 2020 legkelendőbb magyar albumai

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató sorozata.

A playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – Deezer – YouTube

2020 legnagyobb magyar rádiós slágerei után a Mahasz másik évösszegző listáját, az év legkelendőbb albumait mutatjuk be. A top 20-ba 17 magyar album került, túlnyomó részük rockzene, ami megfelel az évek óta látható lemezvásárlási trendeknek.

 1. Omega: Testamentum (GrundRecords)

A legendás zenekar novemberben – Benkő László és Mihály Tamás halála után – jelentette meg 17. stúdióalbumát, 14 évvel az előző sorlemez után. Kóbor János az Omega Oratórium koncertek és album tanulságát is beépítő lemez stílusát “totális rocknak” nevezte. A Testamentum alig több mint egy hónap alatt 2020 legkelendőbb lemeze lett, tripla platina. (A platina státusz 4000, az aranylemez 2000 eladott példány után jár, amibe különféle módokon a streamet és a letöltéseket is beszámítja a Mahasz.)

A Látogató – Zene: Benkő László, Kóbor János, Mihály Tamás, Debreczeni Ferenc. Szöveg: Sülyi Péter, Molnár György. ISWC kód: T0071116885

 1. Kowalsky Meg A Vega: Esszencia (MFM Records)

A magyar lemezeladási listákon régóta jól szerepelnek a különféle válogatások. 2020-ban a második legkelendőbb album is egy ilyen volt: a népszerű zenekar 3 CD-s gyűjteményéből egy tartalmaz új dalokat, a többi önfeldolgozásokból áll – az 50 dal egy harmincéves pályát “foglal jelképes keretbe”. Dupla platinalemez.

Rendíthetetlen – Zene: Vajda Péter, Szórád Csaba, Szebényi Dániel Kálmán, Vidák Róbert, Tobak Dániel. Szöveg: Balázs Gyula. ISWC kód: T9327620359

 1. Ossian: Csak a jót (Hammer Music)

Az Ossian huszonnegyedik albumát Paksi Endre így jellemezte: “az Ossian minden korszakából vannak benne hangulatok, egy nagyon változatos anyag született, erős, karakteres dalokkal.” Dupla platinalemez lett, amiből a platina minősítés már az előrendelések alapján megvolt.

Aki előre néz – Zene: Paksi Endre, Rubcsics Richárd Péter. Szöveg: Paksi Endre. ISWC kód: T0073364665

 1. Ákos: Idősziget Koncert (Dupla Aréna 2019) (Fehér Sólyom/Magneoton)

Ákos a 2019-es Idősziget című albumának turnéját 2019 végén az Arénában zárta, két estén is megtöltve a koncerthelyszínt – ez már ötödszörre jött össze neki. Menetrendszerűen megjelent a koncertfelvétel is, ami menetrendszerűen feljutott a legsikeresebb albumok listájára.

Idősziget – Zene: Lepés Gábor. Szöveg: Kovács Ákos. ISWC kód: T0073359451

 1. Tankcsapda: Liliput Hollywood (Tankcsapda Music)

2019-ben a 2. legkelendőbb album volt a Tankcsapda lemeze, akkor még tripla platina státuszban – azóta már négyszeres platina.

Liliput Hollywood – Zene: Sidlovics Gábor, Fejes Tamás, Lukács László. Szöveg: Sidlovics Gábor, Lukács László. ISWC kód: T3021586330

 1. Magna Cum Laude: A leghosszabb perc (M-Prod Artist)

Mező Misi egy interjúban ezt mondta az album címadó daláról: “Azért lehet minket komolyan venni, mert vannak még üzeneteink. A járványidőszak sok mindenre megtanította az embereket, de bennünket is mint közösséget. Egy dolgot kérek az Istentől: ezek a felnyitott szemek maradjanak nyitva, ne csukódjanak vissza, hanem tényleg tanuljunk a dolgokból, és ne térjünk vissza a régi kerékvágásba! ” A márciusban megjelent, azóta aranylemezzé lett album előtt szerepel a toplistán a 6. helyen az első külföldi album (BTS: Map Of The Soul : 7), illetve a Nagy házibuli lemez III. című válogatás.

A leghosszabb perc – Zene: Szabó Tibor. Szöveg: Mező Mihály, Kara Mihály. ISWC kód: T3021590187

 1. Attila: Best Of 2010-2015 (Strong Record)

A Házibuli Attilával műsorvezetőjeként ismertté vált Tilinger Attila két részletben adta ki válogatását; a 2016-2020 időszakot felölelő album idén jelent meg. A szerző-előadó egyébként 2017-ben nyitott sikeresen egy új közönség felé, tehát ezen a válogatáson még az ezelőtti slágerei hallhatók.

Búcsúznom kell – Zene és szöveg: Tilinger Attila. ISWC kód: T0072130643

 1. Leander Kills: IV (Keytracks/Hear Hungary)

A Leander Kills más rock- és metalzenekarokhoz hasonlóan kiemelkedően jól teljesít a lemezeladásokban. A negyedik album a MOL-kutakon kapható CD mellett a webshopból rendelhető vinylen is megjelent, mégpedig a fekete mellett piros és ezüst változatban is.

Feladtam egy levelet – Zene és szöveg: Köteles Leander. ISWC kód: T0073359213

 1. Kalapács: Világvégre (Hammer Music)

2020 jubileumi év volt a magyar metal egyik alapfigurája, Kalapács József számára, hiszen a róla elnevezett zenekar 20 éves lett. Az új stúdiólemez mellett egy 30 számos tribute lemez is megjelent Kikalapált dalok címmel. A Világvégre érdekessége, hogy CD-n, vinylen és kazettán is megjelent. (A lemez előtt, a 11. helyen a Nagy házibuli lemez IV. áll.)

Nem adom alább – Zene és szöveg: Weisz László, Sárközi Lajos, Beloberk Zsolt, Kalapács József, Beloberk István. ISWC kód: T9331481686

 1. Mandoki Soulmates: Living In The Gap + Hungarian Pictures (Red Rock Production)

Leslie Mandoki dupla lemezzel jelentkezett; az első “nagy témákat dolgoz fel”, köztük a “régi” és “fiatal lázadók” viszonyát; a második pedig “szerelmi vallomás a nagy magyar zeneszerzőhöz, Bartók Bélához és hazájához, Magyarországhoz”. A nemzetközi zenészgárdában (pl. Al Di Meola, Ian Anderson, Bobby Kimball, Mike Stern, Randy Brecker stb.) több magyar zenész van: Szakcsi Lakatos Béla, Papp Gyula és Edvin Marton.

Young Rebels – Zene: Leslie Mandoki, Julian Feifel. Szöveg: Leslie Mandoki. ISWC kód: T8041376744

 1. Pola: Ki vagyok én? (Strong Record)

Miközben a hiphop arat a YouTube-on és a stream platformokon, a lemezeladásokban ez nem jelenik meg. A legjobban fogyó, ide sorolható album a Barátok köztből ismert Pribelszki Norbi és az X-Faktorból ismert Tóth Marci duójának bemutatkozó lemeze.

Gyerekként –

 1. Kovács Gyopár & Oliverfromearth: Karácsony (Zeneszöveg.hu)

A duó a Zeneszöveg.hu adatbázisa alapján választotta ki, mely karácsonyi dalokra keresnek rá a legtöbben, és ezeket szvinges köntösbe öltöztették. (Érdekes, hogy Kovács Gyopár énekesnő korábban a Pola tagja is volt.)

Mennyből az angyal – Feldolgozták: Barabás Dávid, Patocska Olivér, Csipai Roland Zoltán. ISWC kód: T0073353624

 1. Ákos: Idősziget (Fehér Sólyom/Magneoton)

A 2019-es album koncertverziója a 4. helyre jutott, de ezzel együtt a megjelenés utáni évben maga a stúdióalbum is fogyott még olyan mértékben, hogy bekerült a top 20-ba. (A lemez előtt két külföldi album áll a 16. és 17. helyen: AC/DC és Dua Lipa albumai.)

Felemel – Zene: Madarász Gábor. Szöveg: Kovács Ákos. ISWC kód: T0073346447

 1. Republic: Magyarazűrben (Universal Music)

A magyar az űrben természetesen Farkas Bertalan, akivel mind a Republic elhunyt énekese, Cipő, mind a dobos Nagy László Attila egy gimnáziumba járt. De persze szándékosan olyan a cím, hogy máshogy is értelmezhető.

Messzi földre vihetnél – Zene és szöveg: Boros Csaba, Halász Gábor, Nagy László Attila, Patai Tamás, Bagossy Norbert. ISWC kód: T0073365533

 1. Kowalsky Meg A Vega: Árnyék és fény (MFM Records)

Az Esszenciával a második helyre került zenekar a top 20-ba még a 2019-es albumával is befért – ez már tavaly elérte a négyszeres platina státuszt.

Mint egy jel – Zene: Vajda Péter, Szórád Csaba, Czifra Sándor, Szebényi Dániel Kálmán, Vidák Róbert. Szöveg: Balázs Gyula. ISWC kód: T0073305186

A Playlist meghallgatható a Deezeren, a Spotify-on:

és a YouTube-on:Categories: Playlist

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: