Mit jelent a 4 millió beoltott a szerzők számára?

A Kormány új nyitási szabályokat határozott meg arra az esetre, amikor a négymilliomodik COVID-19 elleni oltóanyaggal történő védőoltás első dózisát beadják. Összefoglaltuk, mit jelent ez a zeneszerzők, szövegírók számára.

Jogdíjbeszedés: összhangban a piac újraindulásával

Ahol megindul a nyilvános zenefelhasználás (pl. komolyzenei koncertek, ültetett könnyűzenei koncertek, vendéglátóhelyek, mozik, kulturális események), ott el tudunk kezdeni jogdíjakat beszedni. A 2021-es év első három hónapja a nyilvános előadási jogdíjak területén még kb. 70%-kal marad el a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Ezért természetesen a szerzők is nagyon várják az újranyitást, hogy szerzeményeik minél több nyilvános helyszínen szólalhassanak meg. (Ezek az éves jogdíjak majd a 2022. májusi, júniusi felosztásokban kerülnek kifizetésre.)

Rugalmas, de következetes kapcsolat a jogdíjfizető partnerekkel

Az újraindulás a legtöbb szektort nagyon rossz gazdasági állapotban éri, ezért a jogdíjbeszedésben igyekszünk rugalmasak, de következetesek lenni. A nyilvánosan működő helyek számára mindig lehetőség, hogy teljesen lemondják a zeneszolgáltatást (és akkor nincs szerzői jogdíj fizetési kötelezettségük sem). A szerzőknek az az érdeke, hogy minél több helyen szóljon a zene, és az üzletek hosszú távon sikeres jogdíjfizető partnerek legyenek. Ezért az Artisjus az újraindulásnál a csökkentett működésről szóló bejelentésekkel, a tartozásokkal, részletfizetési kérelmekkel szemben rugalmas lesz; de nincs szó teljes jogdíjelengedésről, hiszen a jogdíj a szerzők fizetése, és a zenei szektort rendkívül súlyosan érintette a válság.

Azok a zenei előadók, akik szerzők is egyben, ismét jelenthetik fellépési adataikat

Ha szűk körben is, de újraindulnak az élő előadások. (Pl. komolyzenei koncertek, ültetett könnyűzenei koncertek.) Ez újból lehetőséget ad arra, hogy az előadóként is aktív zeneszerzők, szövegírók rendszeresen jelentsék az Artisjus felé a fellépési adataikat, online ügyintézési felületünkön (SZIR). Az adott rendezvény jogdíjas státuszát is nyomon lehet követni, így megismerhető, hogy mikor várható a jogdíj kifizetése.Categories: Artisjus, Hírek

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: