Dal+Szerző Playlist #103: Artisjus-díjasok

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató sorozata.

A playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – Deezer – YouTube

Ahogy korábban is – vagyis 2020-ban, 2019-ben, 2018-ban, 2017-ben -, ismét bemutatjuk az Artisjus-díjban részesült zeneszerzők, dalszövegírók munkásságát. A díjról és a díjazottakról bővebben itt lehet olvasni.

Fábri Péter

A Könnyűzenei alkotói életműdíjat Fábri Péter kapta, aki sok területen alkot: költőként indult, a dalszövegek mellett musicaleket, drámákat írt, műfordítóként is ismert. A nyolcvanas évektől kezdve sokat dolgozott együtt Gallai Péter zeneszerzővel. Legtöbb dalszövegét felesége, Kováts Kriszta lemezeire írta. “A legszerencsésebb ötvözet: tehetség és tanultság; aprólékos kutatómunka és könnyed szerkesztés; mikroszkopikus pontosság a részletekben és nagyvonalú ívek” – írta róla laudációjában Wolf Péter.

Facebook

Szakácsi Sándor: Álomfejtés

Szakácsi Sándor 1986-ban megjelent, Megvagyok című albuma volt a Fábri-Gallai szerzőpáros első közös nagy munkája. Mint a szövegíró a Fidelio nagyinterjújában mondta, “ideális volt az alkotói kapcsolatunk, de nagyon nehéz volt vele együtt dolgozni.” A meglepett újságírói kérdésre: “Miért?”, így válaszolt: “Mert nem szeretett kottát írni! A pianínója zörgött. Föltett a tetejére egy kazettás magnót és arra dünnyögte rá a zenét. Nekem meg ebből kellett kitalálnom, mit akar. De baromi jó zenéket írt! Amikor hallgattam őket, olyan volt, mintha mindig is ismertem volna ezeket a dalokat. Nagyon könnyű volt rájuk szövegeket írni.” (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

Kováts Kriszta: A híd felé

Fábri Péter legsikeresebb szerzeménye Kováts Kriszta 1993-as, Névjegy című albumán hallható. A férfi énekes maga a zeneszerző, Gallai Péter. (A Deezeren nem található meg.)

Kováts Kriszta: Titkosírás

Egy róla készült portréban Fábri Péter ezt választotta “kedvenc saját mondatának”: “Később, mint egy angyal, jött egy nyomozó, / és elindult egy nem létező utcán, / és megtalált egy föl sem épült házat, / és azt mondta, hogy nyomon van, csak várjak / – na jó.” Az 1994-es Titkosírás című album címadó dalában hangzik el. (A Deezeren nem található meg.)

Bajor Imre: Táncdalfesztivál

Bajor Imre 2000-ban megjelent, Önök kérték című albumán hallható ez a dal. Miközben az alaptónus a nosztalgia, a háttérben ott van az is, hogy “s közben ment a hadsereg, / hogy megbüntesse Csehszlovákiát.” Wolf Péter a zeneszerző társ, akivel Fábri 2020-ban dolgozott újra együtt, de akkor rögtön két albumon, és a Fidelio interjúja szerint újabb terveik is vannak. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

Kováts Kriszta: A nő teremtése

Kováts Kriszta 2020-as albuma, a Biblia Show nagy feladatot vállalt: bibiliai témákat, történeteket és példabeszédeket dolgoz fel mai nyelven.

Wolf Kati: Világgá megyek

Wolf Kati Gyerekszáj című albuma 2020-ban jelent meg, szintén Wolf Péter a zeneszerző. (A YouTube-on a lejátszási listába nem illeszthető be, de megtalálható a fenti linken.)

Major Eszter

Az Év könnyűzenei szövegírója az igen termékeny és sokoldalú, többszörösen díjazott, arany- és platinalemezes kiadványokon is dolgozó Major Eszter. “Munkamódszere az azonosulásban rejlik. Nagyon fontosnak tartja, hogy a dal és az előadó között erős legyen a kapcsolat, ezért a dalszerzési folyamat előtt próbálja megismerni az adott énekest. A dalszövegei ezáltal tökéletesen illeszkednek az előadó stílusához és a dal hangulatához” – írja méltatásában Sebestyén Áron.

Honlap, Facebook

Létray Ákos: Mondd, látom még őt valaha

Major Eszter honlapján, a válogatott dalszövegei között az első Szekeres Adrien és a Unisex Úgy szeress című száma 1997-ből. Ehhez képest a fenti, kilenc évvel későbbi, vagyis 2006-os dalhoz fűzött kommentárjában írja azt, hogy “fordulópont volt az életemben ez az év, mert úgy érzem, itt indult el az a folyamat – bár én ezt még akkor nem sejtettem -, ami azt eredményezte, hogy ha ma a munkámról kérdeznek, nem azt válaszolom, hogy irogatok, hanem, hogy dalszövegíró vagyok.”

Hooligans: Illúzió

Major Eszter sok szöveget írt a Hooligansnek; többek között az ő nevéhez fűződik az együttes egyik legnagyobb slágere. Három Hooligans-szám került a rádiós toplista első helyére, ez az egyik.

Wolf Kati: Boldogság utca 100.

“Szerintem minden szerzőnek van Top 5-je saját magától, de javítsatok ki, ha szerintetek ez nem igaz. Nekem van, és ez a dal az első pillanattól kezdve benne van, és talán örökre ott is marad” – írta erről a 2020-ban született, idén megjelent dalról a Facebookon.

Major Eszter és barátai & Csipa: Bicikli

Major Eszter több mesekönyvet – pontosabban leporellót – jelentetett meg, valamint egy gyereklemezt: a Napraforgók Major Eszter és barátai néven jött ki 2018-ban, számos jól ismert vendégénekessel. (A YouTube-on a lejátszási listába nem illeszthető be, de megtalálható a fenti linken.)

Borlai Gergő

Borlai Gergő még tinédzserként tűnt fel; az egykori “dobos csodagyerek” azóta játszott a magyar zenei élet szinte minden “nagy öregjével”, valamint nemzetközi szinten jegyzik a nevét. Az Év könnyűzeneszerzője díjat The Missing Song című albumáért kapta, amelyen a nagy dobos elődök előtt tiszteleg saját szerzeményekkel, nemzetközi zenészgárda segítségével. “A lemezen a nemzetközi trendeknek és a modern követelményeknek megfelelő, dobos ikonok által inspirált, vérbeli jazz-rock hallható. Mind a kompozíciók színvonalában, mind a dobolás terén el is érte, vagy éppen meg is haladta az elődöket” – írja méltatásában Bágyi Balázs.

Facebook

Billy

“Kétperces dobszólóval nyitni egy albumot: ez olyan tökös dolog, mint amit Billy Cobham szokott csinálni. Borlai pont ezt tette, azzal a pontossággal, sebességgel és stílusérzékkel, amit el is várunk egy Billy című daltól” – írja igen elismerő kritikájában az AllAboutJazz.

Kirk

A fúziós zene elismert dobosa, Kirk Covington a címben megidézett zenész. A dal érdekessége, hogy a gitáros itt magyar, a több zenekarban, Borlaival például az European Mantrában játszó Lukács Peta.

Random Trip

Az Év produkciója díjat a műfaji határokon átívelő, improvizációs koncertsorozat kapta. Az ötletgazda és művészeti vezető Delov Jávor és DJ Q-Cee mellett olyanok fordultak meg a Random Trip estjein, mint Tátrai Tibor, Dés László, Lábas Viki, Wolfie, Fábián Juli, Kiss Tibi, Szabó Balázs, Tóth Vera, Barabás Lőrinc, MC Kemon, Jónás Vera, Palya Bea, Járai Márk – és ez esetben nagyon is pontos a fordulat: és még sokan mások. “A projekt értéke nemcsak a zenei produktumban, hanem a korszakalkotó és példamutató közösségi összefogásban is mérhető” – olvasható Sebestyén Áron méltatásában. A Random Trip elsősorban színpadon él (bár 2017-ben, Zenehíd címmel megjelent egy lemez is); a fenti videót közönség nélkül rögzítették, és a Random Trip része volt a raktárkoncertek sorozatának is. „ A Random Tripre mi magunk sokkal inkább egy zenei közösségként tekintünk, mint egy átlagos zenekari felállásra, így kötelességünknek érezzük, hogy felelősséget vállaljunk és szolidaritásunkat fejezzük ki a szakmánk többi tagja iránt is” – írták, a bevétel egy részét a Fábián Juli Emlékalapítványnak ajánlva.

Honlap, Facebook

Siklósi Örs

Tragikusan fiatalon hunyt el az AWS frontembere, aki posztumusz Junior Artisjus-díjban részesült. “Örs zeneszerzői munkássága fájdalmasan fiatalon, tragikus módon félbemaradt. A még harmincadik évét sem betöltő alkotó 4 nagylemezt, 2 EP-t és 2 kislemezt jelentetett meg zenekarával az elmúlt 10 évben, éppen az AWS ötödik nagylemezén dolgozott. Szólóban egy kislemezt jelentetett meg és első nagylemezén dolgozott. Ez a rendkívüli teljesítmény egyben pótolhatatlan veszteség is” – írta róla Jónás Vera. “Emlékszünk, hogy Örs mindig zavarba jött amikor a szakmából valaki dicsérte, de közben tudtuk, hogy belül nagyon jól esik neki” – így szól a zenekar kommentárja a díjhoz.

Facebook

AWS: Viszlát nyár

A zenekar legismertebb, legnépszerűbb száma, ami A Dalban első helyet hozott számukra, így ők jutottak ki a 2018-as Eurovízióra.

AWS: Hol voltál?

A YouTube-on és a Spotify-on is ez a második legnépszerűbb daluk; a Fekete részem című, 2018-as albumon szerepel.

AWS x USNK: Idő

Siklósi Örstől barátként búcsúztak a zenei élet olyan szereplői is, akik pedig a rocktól, metaltól távol állnak. Nemcsak az életben, hanem zenészként is nyitott volt az – olykor meglepő – együttműködésekre, amire ez a 2019-es rap-metal kollaboráció is példa.

Éliás Tibor

Opera-, operett- és nótaénekesként is ismert Éliás Tibor, aki az Év magyarnótaszerzője díjat kapta. Előadói és szerzői munkássága mellett is tesz a műfajért: filmet készített róla, ő alapította a Dankó Pista Életműdíjat, valamint az Operett-Életműdíjat; felélesztette a Nótaolimpiát.

Facebook rajongói csoport

Nótát hozzál a síromra

Éliás Tibor legnépszerűbb szerzeménye is magáról a nótáról szól; ebben a videóban saját előadásában hallható. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

Kovács Erzsi: Kerestem a boldogságot

Első szerzeményét Kovács Erzsi vitte sikerre, és később is több dalát énekelte. Ez aratta közülük a legnagyobb sikert.

Horváth Márton Levente

Scrollin

Az Év Komolyzenei Műve díjat két mű kapta; Soproni József: 9 dal Czigány György verseire című szerzeménye (ez nem hallgatható meg a neten), valamint Horváth Márton Levente szimfonikus műve, ami egy talán meglepő témát dolgoz vel. A Scrollin‘ jelentése: görgetés; “a mű egy igazi szimfonikus zenekari faktúrában gondolkodni képes alkotó sikeres próbálkozása a meddő görgetés ábrázolására – és egyben bírálatára” – olvasható Hollós Máté méltatásában. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

Molnár Viktor

Az Év Junior Komolyzenei Alkotója címet Molnár Viktor kapta. Műveit külföldön is játsszák, nemzetközi versenyeken díjazzák. Zeneszerzői munkája mellett egyben zongorista, tanár, professzionális kottagrafikus. “Bár lírai, művészi alkat, mégis otthon érzi magát a XXI. század zajos világában. Nemcsak magabiztosan mozog e robogó világban, hanem abban élve, alkotva, pontosan tervezi jövőjét” – írta laudációjában Bánkövi Gyula.

Honlap, Facebook

Egy polaroid öt színe

Molnár Viktor műveiben gyakran használja az elektronika lehetőségeit, beépíti a népzenét, vagy éppen irodalmi anyaghoz nyúl. Ez a 2019-es darab Simon Márton: Polaroidok című kötetének egy idézetére született. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

A Playlist meghallgatható a Deezeren, a Spotify-on:

és a YouTube-on:Categories: Playlist

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d