Elstartol a nemzetközi dalszerző tábor Budapesten

Lévai Balázs 80-as években játszódó filmjéhez is írnak zenét a május 18-án induló nemzetközi dalszerző tábor résztvevői Budapesten. Az Artisjus Songwriting Campre a magyar zenészek mellett hét országból érkeztek szövegírók, zeneszerzők és producerek, hogy néhány napon át közösen alkossanak. A tábor kultúrmissziója, hogy fellendítse a magyar zenei exportot, beindítsa a hazai és a külföldi tehetségek közötti együttműködést.

Zeneszerzők, szövegírók és producerek érkeztek Budapestre Hollandiából, az Egyesült Királyságból, Németországból és közép-kelet európai országokból, hogy magyar dalszerzőkkel közösen alkossanak. Május 18-tól négy napon keresztül hét berendezett produceri stúdióban írhatnak dalokat együtt a résztvevők, akár a nap 24 órájában. A korábbi táborokban született együttműködésekből már létrejöttek külföldi piacra szánt produkciók, de készült így már hazai kereskedelmi tévésorozatban felhasznált betétdal is. A tábor fő célja a magyar könnyűzenei export ösztönzése oly módon, hogy a hazai zenészeket összehozza külföldi művészekkel ők a közös dalszerzés során új szerzőtársra találhatnak egymásban, és hosszabb távon is dolgozhatnak közös produkciókon.

A tábor egyik magyar résztvevője a Follow the Flow-ból ismert Szakács Gergő, aki nem csak előadó, hanem tehetséges dalszerző is, ahogy azt például a Dalfutár című Youtube-sorozatban is bizonyította. Írt már dalt a Wellhellónak, Pápai Jocinak, Rácz Gergőnek, Pál Dénesnek, Takács Nikolasnak és természetesen saját zenekarának is. A tábor résztvevője Kemon Thomas, azaz MC Kemon is, az Irie Maffia zenésze, az idei Artisjus-díjas Random Trip egyik közreműködője, aki többek között Király Viktornak, a The Biebersnek, az Irie Maffiának és saját formációjának is írt dalt. Csatlakozik a programhoz Fehér Holló Attila, aki többek között a 2019-es A Dal című műsorban The Middletonz néven közös zenekarban szerepelt Kállay Saunders Andrással, valamint Ian O’Sullivan, a norvég-ír-magyar felállású Mongooz And The Magnet ír énekes-nagybőgőse. A magyar csapatot erősíti még Apatini Nikoletta, Somody Áron, Veres Tilda Panna (Tildae), valamint a Murielben és Kodachrome-ban is aktív gitáros, Jobbágy Bence, aki dalszerzőként A Bence kalandjai nevű projektben debütált saját dalaival és dalszövegeivel.

Ausztriából érkezett Josua Palmanshofer (dalszerző, producer); Csehországból Annabelle (énekes, rapper) és Jan Vavra (énekes, dalszerző); az Egyesült Kiráyságból Jonathan JAI’O Owusu-Yianomah (énekes, dalszerző, producer); Hollandiából Nathalie Blue (énekes, dalszerző); Horvátországból Mia Dimšić (énekes, dalszerző), Grgur Raič “NINSKI” (producer) és Ivan Pešut (gitárvirtuóz, producer); Lengyelországból Juliusz Kamil (énekes, dalszerző, producer) és Marta Gałuszewska “MVRT” (énekes, dalszerző); Németországból Manuel El-Tohamy “Elto” (énekes, dalszerző).

A 21 résztvevő naponta változó felállású csapatokban dolgozik azzal a célkitűzéssel, hogy a nap végére egy-egy dalkezdemény vagy akár kész dal szülessen. Lévai Balázs filmproducer izgalmas kihívás elé állítja az alkotókat: egy most készülő forgatókönyvéhez vár filmzenét a táborozóktól. A karácsonyi tematikájú film a 80-as években játszódik majd, ami zenei szempontból különösen izgalmas terep, hiszen a korszak könnyűzenéje, illetve az akkori slágerek mai feldolgozásai kifejezetten népszerűek a fiatalok körében.

A dalszerzés világszerte egyre inkább az együttműködésről, a szerzői közösségekről szól. A tábort azért szervezzük, hogy összehozzuk a magyar és a külföldi zenei alkotókat. Ez a magyar zene exportálásának legköltséghatékonyabb módja” magyarázza a tábor küldetését Czutor Zoltán, szervező, dalszerző-énekes.

Számos kezdeményezés, így például az idén negyedik alkalommal megrendezésre kerülő DEX Dalszerző Expo indult azzal a céllal, hogy Budapestet a könnyűzene regionális központjává tegye. Az Artisjus 2018-ban és 2019-ben Budapestre hozta az ABBA egyik tagjának (Björn Ulvaeus) kezdeményezéséből született svéd dalszerző tábort. Szintén az Artisjus támogatásával 2017-ben és 2018-ban a Zeneszöveg.hu szervezte a Songbook Songwriting Camp rendezvényeket. Ez a sorozat 2020-tól Artisjus Songwriting Camp néven folytatódik.Categories: Dalszerző Táborok, Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: