Önkéntesen fizetnek jogdíjat az íróknak brit használtkönyv-kereskedők

Az új és használt könyveket a neten áruló Bookbarn International alapítója, William Pryor 2015-ben találta ki a használt könyvek után fizetett jogdíj ötletét. “Íróként és könyvkereskedőként mindig is zavart, hogy a szerzők, akik mégiscsak az egész üzletág ‘alapanyagát’ létrehozzák, nem profitálnak belőle” – mondta a Guardiannek. Az ötlet működőképességéhez egy nagyobb partner is kellett. A Bookbarnhoz a World of Books Group csatlakozott, így két kereskedő cég hozta létre az AuthorSHARE alapot, de továbbiak csatlakozását is várják.

Az AuthorSHARE idén 200 ezer fontos (80,5 millió forintos) alapból fizet jogdíjakat. A cégek megküldik a honlapjaikon eladott könyvek adatait az illetékes jogkezelőnek, amely beazonosítja a jogosult szerzőket, és évi kétszer kifizeti az eladások után járó jogdíjat. Ha az alapból marad pénz az év végén, akkor azt a Szerzők Egyesületének alapítványa kapja. Az egyesület elnöke, Joanne Harris azt mondta a Guardiannek, hogy “egy könyv értéke jóval több, mint a papíré, amire nyomtatták. Nagyszerű látni, hogy az írók is részesülnek a haszonból, akárhányszor a munkájuk eljut egy új olvasóhoz. Igen bíztató, hogy a kezdeményezés elindítói magáncégek, amelyek hisznek abban, hogy ez így helyes.”

A Guardian szerint a használt könyvek piaca folyamatosan növekszik, az előrejelzések szerint 2025-re elérheti az 563 millió fontos (227 milliárd forintos) értéket. A lapnak nyilatkozó írók egyébként az anyagi vetület mellett azt is fontosnak tartják, hogy így tudni fogják, hogy a régi könyveiknek vannak még olvasóik.Categories: Hírek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: