Megvolt az első többnapos fesztivál, de közben nem lehetett hazamenni

Többször írtunk már a brit programról, amely az élőzenei események újranyitásának lehetőségeit vizsgálja. Az első körben több eseményen összesen 58 ezer néző vett részt, közöttük 15 új fertőzöttet azonosítottak. Ezek után kezdődött meg az újabb szakasz, immár nagyobb rendezvényekkel. Ezek közé tartozott a neves rock- és metalfesztivál, a Download kicsinyített változata – magát a rendes fesztivált márciusban már lemondták az idei évre.

A Download Pilot című eseményre a korábban megszokott, 100 ezer fölötti néző helyett csak 10 ezer embert engedtek be. A jegyvásárlást, majd a belépést negatív gyors- és PCR-tesztekhez kötötték (a jegyvásárlóknak az utóbbiak otthon elvégezhető változatát el is küldték), és mindenkit arra kértek, hogy a június 18. és 20. között tartott fesztivál után csináljon egy újabb PCR-tesztet. Azt, hogy ki van beoltva, nem vizsgálták, és az oltás a teszt elvégzése alól sem nyújtott felmentést. (Ezt a tudományos vizsgálat jellegével indokolták.)

Az esemény alatt semmilyen óvintézkedést (maszkviselés, távolságtartás) nem kellett betartani. A fesztivál honlapján az egyik “gyakran ismételt kérdés” arra vonatkozott, hogy a moshpit is engedélyezett-e – a válasz pedig: “igen!”

Az esemény egyik érdekes követelménye volt, hogy a belépés után a nézőknek megtiltották, hogy a fesztivál időtartama alatt elhagyják a helyszínt – nyilvánvalóan azért, mert azzal nem kontrollálható fertőzésveszélynek tették volna ki magukat. De ahogy a honlapon írták, mindenki a kempingben lakott, volt a helyszínen étel, ital és mindenféle tisztálkodási lehetőség, vagyis “nincs semmi ok arra, hogy kimenjél”.

A kísérleti fesztivál tudományos kiértékelése nyilván még várat magára, mindenesetre a Download szervezői nagyon elégedettek. A Festival Republic cég igazgatója szerint például egészen elképesztő, hogy mennyire együttműködő volt a közönség a tesztelésben és az előírások betartásában. A Download vezetője egyenesen úgy értékelte az eddigi teszteseményeket, hogy “nagyobb biztonságban vagy egy fesztiválon, mint odakint”.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: