Nem az ár tántorítja el a felhasználókat a stream előfizetéstől

Egy amerikai közvélemény-kutatás szerint a felnőtt lakosság 28%-a használ valamilyen stream szolgáltatót, de nem fizet érte. Az igazán tanulságos eredmény az, hogy mit jelöltek meg ennek fő okaiként: a legtöbben azt, hogy teljesen elégedettek azzal, amit a szolgáltatás ingyenes változata kínál nekik, illetve azt, hogy ha fizetni kéne, akkor inkább máshol keresnék meg ugyanazt a tartalmat ingyen. Mindössze a válaszolók harmada mondta azt, hogy az előfizetés ára számára visszatartó tényező.

Ez egy fontos újabb érv lehet a stream áremelés mellett, hiszen mint azt már mi is sokszor megírtuk, az előfizetések ára régóta változatlan, még a inflációt sem követi – miközben például a Netflix az inflációt meghaladó mértékű áremelése sem járt az előfizetők lemorzsolódásával.

A Downtown Music által megrendelt kutatás szerint egyébként a válaszolók túlnyomó többsége szerint az alkotóknak kell birtokolniuk a műveik jogait, és megilleti őket a méltányos fizetés – és a válaszolók kétharmada szerint a zenészeknek kell meghatározniuk, hogy mit tekintenek megfelelő kompenzációnak. A megkérdezettek jobb véleménnyel vannak a független kiadókról, mint a függetlenekről, de a felüket nem igazán érdekli az, hogy egy zenének ki a kiadója. A felhasználó-központú jogdíjfelosztást a megkérdezettek harmada támogatja, egy másik harmad pedig nem tudja, hogy mi az, vagy nincs véleménye a kérdésről.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d