Dal+Szerző Playlist #104: Zenék a nyári Dal-Szerző magazinból

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató sorozata.

Az aktuális playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – Deezer – YouTube

Szokás szerint bemutatjuk a Dal+Szerző magazin friss, online itt olvasható számában szereplő szerzők, producerek, együttesek zenéit. Mivel a lapszám jó része a 2021-es Artisjus-díjasokat mutatja be, ezért az interjúalanyok közül Fábri Péter, Borlai Gergő és Horváth Márton Levente már szerepelt a díjazottak zenéjét, pályáját áttekintő előző Playlistünkben; ők most ezért egy-egy szerzeménnyel jelennek meg.

Deva

“A folktronicát, folk-tribal klubzenét játszó előadó egy év alatt jutott el a HOTS, azaz a könnyűzenei exportiroda shortlistjének második helyéig, és lett a 2020-as év egyik felfedezettje.” A shortlistet ismertető Playlistünkben ezért már hallható volt egy dala.

Witchcraft

A legfrissebb Deva-dal “egy különleges együttműködés során valósult meg. A székelyföldi népdalszöveg ihlette Witchcrafthoz készült videó Ladocsi András rövidfilmjének az adaptációja, amelyben hét táncos elbűvölő mozdulatait és táncát követhetjük végig.” (A Deezeren nem található meg.)

Zene és szöveg: Takács Dorina. ISWC kód: T-303.842.456-1

Villö Acetone

Horváth Villő képzőművész (is), így a Villö Acetone nemcsak zenekar, hanem “összművészeti projektként robbant be az online térbe. Az experimentális rockot játszó alkotó azóta egy hatfős zenekart verbuvált.” Ahogy Villő mondja: “A zene egy kötöttségektől, szabályoktól és elvárásoktól mentes zóna volt nekem, és az is fog maradni, különben nincs értelme csinálnom.”

High On Fame (Office)

Az első megjelent Villö Acetone-dalhoz “mindent maga rögzített: így vette fel a gitár- és basszusgitár sávokat, gépen írt hozzá dobgroove-okat.” Ezt egy háromszámos, instrumentális EP, az Amore követte.

Zene és szöveg: Horváth Villő. ISWC kód: T-932.857.974-4

Kickback (Officiating)

A legújabb klip – több más dalhoz hasonlóan – “olyan komolyabb témákat dolgoz fel, mint az előítéletek, a kirekesztő és ellenséges magatartásformák – oly módon, hogy mások is tudjanak hozzá kapcsolódni.”

Zene és szöveg: Horváth Villő. ISWC kód: T-304.235.277-8

Lemezajánlók

Perrin: High On Glitter

“Perrinnek évek óta a legmenőbb előadók között lenne a helye, hiszen könnyen fogyasztható, mégis izgalmasan összerakott kortárs soul-funk-produkcióról van szó. A magyar viszonyok és az angol nyelvű előadás nem kedvez Palotai Soma produkciójának, amely így a mainstream közelébe se került” – olvasható a Zen Mode című dalról; a magazin megjelenése után nem sokkal elérhetővé vált az egész High On Glitter című lemez is.

Zen Mode – Regisztrációja folyamatban.

Ajsa Luna: Irigyek a csillagok

“Ajsa Luna 2020-ban kezdte felpakolni saját, magyar nyelvű, melankóliával terhelt dalait: ezekre talált rá az akkoriban labelt alapító Kamau Makumi, aki a Universallal egyetértésben kezdte gondozni a fiatal lány különös produkcióját.” Az EP-ről az Alma című dal a leginkább slágeres.

Alma Regisztrációja folyamatban.

Yzzo: Inhale / Exhale

Az Yzzo Szabó László dalötleteiből indult ki, amelyeknél “a műfaji besorolhatatlanság gyakorlatilag borítékolható.” Galambos Dorina személyében olyan énekesnőt talált, aki “egyszerre képes azonosulni az YZZO furcsazenéjével, közben megidézni Madonna legjobb korszakát vagy éppen Esperanza Spalding kacskaringós világát”.

Uncaged – Zene: Szabó Áron, Kolozsi Péter, Szabó László. Szöveg: Galambos Dorina. ISWC kód: T-302.887.548-7

MMAMT: II.

Az MMAMT (vagyis Mindenkinek Megvan A Maga Története) Egyedi Péter szólóprojektje. Második albuma közösségi finanszírozásból készült, és “olyan a végeredmény, mintha főhősünk mellettünk ülne a szobában és nekünk játszaná ismerősen ismeretlen, ismeretlenül ismerős, néha kényelmetlenül őszinte, képekkel teli új dalait.”

Csikorog – Zene és szöveg: Egyedi Péter. ISWC kód: T-932.766.745-8

Korál: Legszebb dalaink

A Legszebb dalaink nem búcsúlemeznek készült, de Balázs Fecó a készítése közben elkapta a koronavírust, és a kórházból üzente meg Dorozsmai Péternek: “Fejezd be az életem lemezét”. Az újra felvett dalokhoz Sebestyén Áron és a magazin egyik interjúalanya, és Pejtsik Péter készített szimfonikus hangszerelést.

Ugye nem hiszed el – Zene: Balázs Ferenc. Szöveg: Horváth Attila. ISWC kód: T-007.083.357-6

Run Over Dogs: Now Let The Monsters Shine

A Run Over Dogs a desert rock műfaj folytatójaként lett ismert, de a feloszlás szélére került zenekar visszatérő albumáról nem ez ugrik be a hallgatónak, hanem “inkább egyfajta Nick Cave-i látomásos, történetmesélős, kicsit zakkant világ”.

Happy Ever After – Regisztrációja folyamatban.

Halott Pénz: Ha mindenkit boldoggá akarsz tenni, árulj fagyit

Halott Pénz tavaly őszről idénre csúszott albumán hozza a slágereket, de a kimagasló pontok azok, amikor “a vendégek kitolják a zenekart a komfortzónájából,egy új spektrumot adnak a kompozíciókhoz”. Ilyen a Rúzsa Magdival készült Szeretni, akit nem lehet (a tavaly őszi YouTube-slágereket bemutató Playlistünkben már szerepelt), vagy “a valószínűleg egyáltalán nem slágernek írt Többet kéne mosolyognom“.

Többet kéne mosolyognom – Regisztrációja folyamatban.

Fábri Péter

“A magyar dalszövegírás nagy guruja” életművét legutóbb részletesen bemutattuk. Az interjúban szó esik a kezdetektől a tervben lévő munkákig nagyon sok mindenről, köztük a dalszövegírás mesterségéről és annak a versíráshoz való viszonyáról is.

Gallai Péter – Fábri Péter: Kolumbusz

Mint azt legutóbbi Playlistünkben is megmutattuk, Fábri Péter egyik jelentős alkotótársa Gallai Péter volt. “Összesen négy albumot és három színpadi művet írtunk együtt. Ha lett volna rá helyzet, ennek a többszörösét is megírhattuk volna” – mondja. A színpadi művek a Kolumbusz “írása közben derült ki, hogy micsoda pompás stílus- és szituáció-érzéke van.” (A Deezeren nem található meg.)

Indulás! – Zene: Gallai Péter. Szöveg: Fábri Péter. ISWC kód: T-007.003.624-6

Borlai Gergő

Az egyik leginkább elismert. nemzetközi pályán mozgó magyar dobos Borlai Gergő. Az interjúban sok szó esik a díjazott Missing Song albumról, de emellett sok más témáról is, például arról, miért költözött Barcelonába és ott “hogyan mászott vissza az ablakon”.

Csak úgy lendületből

Borlai Gergő számos formációban megfordult, több mint 500 lemez elkészítésében vett részt dobosként, szerzőként, producerként. Első szólóalbuma a 17 volt, amiről ezt mondja az interjúban: “tizenhét évesen hirtelen rájöttem, hogy soha többé nem leszek gyerek és ez nagyon elszomorított. Viszont nagyon inspiratív módon kezdtem hozzáállni a zeneszerzéshez, és komoly dalokat kezdtem írni, legalábbis ahhoz képest, amilyeneket korábban írtam. Ez komoly fordulópont volt, ráadásul Presser Pici segítette, hogy ki is jöjjön a BMG-nél és ez nagy dolog volt akkor. Tizenhét évesen kezdtem el Picivel dolgozni, egy évre rá megmutattam a demókat, két évvel később megcsináltuk a lemez.”

Zene: Borlai Gergely. ISWC kód: T0070885561

Pejtsik Péter

Pejtsik Péter szerint téves a szemlélet, mely a zenét “komolyzenére” és “könnyűzenére” osztja, és ő ennek szellemében számos műfajban, számos szerepben – szerzőként, hangszerelőként, hangszeres zenészként, karmesterként – alkot. A magazin interjújra elsősorban a filmekben, sorozatokban alkalmazott szimfonikus zenére fókuszál, amelyeknek nemzetközi szinten is elismert szakértője Pejtsik Péter.

After Crying: Free Fall / Szabadesés

Pejtsik először az After Crying tagjaként lett ismert, és mint az interjúból kiderül, “az első filmes megkeresések is erről az oldalról érkeztek”. Ez a darab a zenekar 2011-es, Creatura című lemezről származik. Mint az interjúból kiderül, már készül a következő, EcceHomo címmel.

Zene: Pejtsik Péter. Szöveg: Görgényi Tamás. ISWC kód: T-007.060-729.2

Natalie Holt: Loki

2021 egyik nagy figyelmet kiváltó sorozata, a Disney+-on látható Loki zenéjét is részben Pejtsik Péter vezényelte. Az interjúban szó esik arról, hogy ez mennyire összetett feladat: “Nem csak a metronómot körültáncoló és átlelkesítő vezényléstechnika vagy a zeneiség számít. Ezen a poszton pszichológustól a túsztárgyalón keresztül a mediátorig minden mesterség kapóra jön.”

Regisztrációja folyamatban.

Horváth Márton Levente

Missa “in omnem terram” – Agnus Dei

Horváth Márton Levente díjnyertes Scrollin‘ című művét legutóbbi Playlistünkben már bemutattuk. Itt egy miserészlet szerepel. “Egyházi zeneszerzőként törekednünk kell arra, hogy a ma érvényes liturgiába is illeszkedő, művészi zenét komponáljunk, amely, ha a műfajhoz illő óvatossággal és tisztelettel is, de halad a korral” – mondja a szerző az interjúban. Itt egyébként másik szerepében, orgonistaként is hallható. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

Zene: Horváth Márton Levente. Szöveg: közkincs (liturgikus). ISWC kód: T-007.338.999-7

A Playlist meghallgatható a Deezeren, a Spotify-on

és a YouTube-on:Categories: Playlist

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: