Tetszik ez a dal? Vedd meg a hangszert, ami szól benne!

Az elmúlt néhány évben több oldalon (pl. a YouTube-on és az Instagramon) is megjelentek olyan tartalmak (videók, posztok), amelyektől egyetlen kattintással eljuthatunk egy webshopba, ahol rögtön meg is vehetjük a képernyőn látott, kinézett dolgot. Ezt az angolul shoppable ads névre hallgató megoldást terjesztette ki a zenére a brazil Magazine Luiza (röviden Magalu).

Mint a Worth cikke írja, a Magalu igen sikeres és dinamikusan növekvő áruházlánc, ami háztartási gépekkel és fogyasztói elektronikus termékekkel kereskedik a boltjaiban, de emellett számos, sokféle területen működő online áruházat is felvásárolt az utóbbi években. Az említett fejlesztés onnan indult, hogy a cég marketingesei és az Ogilvy munkatársai azt keresték, hogyan tudnák minél hatékonyabban kommunikálni, hogy a Magalu sokkal több mint az a bolt, ahol telefont és mosógépet lehet vásárolni.

A Decifrei – angolul Shoppin’ Inside Songs – alkalmazás lett a megoldás. Ez a Deezer stream szolgáltatására épülő app a hiphoptól a bossa nováig számos műfajban kínál playlisteket – és minden egyes dalhoz megmutatja az abban megszólaló legprominensebb hangszer képét (esetleg a mikrofonét, ha az ének a lényeg), amire kattintva rögtön a Magalu webáruházában találja magát a felhasználó. A playlistek összeállításához és hangszerek beazonosításához zenei szakértőket alkalmaztak. Amennyiben a dalban hallható pontos modell már nem kapható, akkor egy olyat ajánl fel a rendszer, ami a legközelebb áll hozzá a jelenleg kereskedelmi forgalomban lévő hangszerek közül.

A kísérlet sikeres volt: 30 nap alatt több mint 50%-kal nőtt a Magalu webshopjában a hangszereladások száma, a látogatók száma pedig majdnem 200%-kal. A cégvezető a Worth-nek elmondta, hogy a siker meghaladta az elvárásaikat, nemcsak az eladásokat, hanem az átfogó célt tekintve is, vagyis sikeresen megváltoztatta a képet, ami a fogyasztók fejében él a brandről. Mi több, egyesek szerint mintegy mellékesen egy újfajta e-kereskedelmi megoldást is kitaláltak: s-commerce, ahol az s a sound rövidítése.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: