Tetszik ez a dal? Vedd meg a hangszert, ami szól benne!

Az elmúlt néhány évben több oldalon (pl. a YouTube-on és az Instagramon) is megjelentek olyan tartalmak (videók, posztok), amelyektől egyetlen kattintással eljuthatunk egy webshopba, ahol rögtön meg is vehetjük a képernyőn látott, kinézett dolgot. Ezt az angolul shoppable ads névre hallgató megoldást terjesztette ki a zenére a brazil Magazine Luiza (röviden Magalu).

Mint a Worth cikke írja, a Magalu igen sikeres és dinamikusan növekvő áruházlánc, ami háztartási gépekkel és fogyasztói elektronikus termékekkel kereskedik a boltjaiban, de emellett számos, sokféle területen működő online áruházat is felvásárolt az utóbbi években. Az említett fejlesztés onnan indult, hogy a cég marketingesei és az Ogilvy munkatársai azt keresték, hogyan tudnák minél hatékonyabban kommunikálni, hogy a Magalu sokkal több mint az a bolt, ahol telefont és mosógépet lehet vásárolni.

A Decifrei – angolul Shoppin’ Inside Songs – alkalmazás lett a megoldás. Ez a Deezer stream szolgáltatására épülő app a hiphoptól a bossa nováig számos műfajban kínál playlisteket – és minden egyes dalhoz megmutatja az abban megszólaló legprominensebb hangszer képét (esetleg a mikrofonét, ha az ének a lényeg), amire kattintva rögtön a Magalu webáruházában találja magát a felhasználó. A playlistek összeállításához és hangszerek beazonosításához zenei szakértőket alkalmaztak. Amennyiben a dalban hallható pontos modell már nem kapható, akkor egy olyat ajánl fel a rendszer, ami a legközelebb áll hozzá a jelenleg kereskedelmi forgalomban lévő hangszerek közül.

A kísérlet sikeres volt: 30 nap alatt több mint 50%-kal nőtt a Magalu webshopjában a hangszereladások száma, a látogatók száma pedig majdnem 200%-kal. A cégvezető a Worth-nek elmondta, hogy a siker meghaladta az elvárásaikat, nemcsak az eladásokat, hanem az átfogó célt tekintve is, vagyis sikeresen megváltoztatta a képet, ami a fogyasztók fejében él a brandről. Mi több, egyesek szerint mintegy mellékesen egy újfajta e-kereskedelmi megoldást is kitaláltak: s-commerce, ahol az s a sound rövidítése.



Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading