Brexit: 19 EU-tagországgal van kölcsönös megállapodás a vízummentes turnézásról, de sok még a probléma

Mint arról már korábban többször írtunk, az EU és Nagy-Britannia közötti, 2020 végén megkötött megállapodás nem tartalmazott könnyítéseket a turnézó zenészek számára, ami főként a feltörekvő zenészeket, illetve bizonyos élőzenei szegmensekben igen jól menő, európai turnékat is kiszolgáló cégek versenyképességét érinti hátrányosan. Februárban az derült ki, hogy a brit kormány EU-szintű megállapodás keresése helyett inkább az egyes tagországok kormányaival tárgyal kölcsönös könnyítésekről.

Nemrég a brit kormány bejelentette, hogy 19 tagországgal – köztük Magyarországgal – kötöttek olyan megállapodást, ami lehetővé teszi, hogy a rövid turnéra érkező zenészeknek ne kelljen vízumot vagy munkavállalási engedélyt intézniük. Az országok teljes listája: Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Németország, Olaszország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.

A maradék tagországokkal is tárgyalnak, hogy összhangba hozzák azok szabályozását is “az Egyesült Királyság nagylelkű szabályaival, amelyek akár három hónapra is lehetővé teszik, hogy turnézó előadóművészek és a velük dolgozó szakemberek vízum nélkül az országban tartózkodjanak” – olvasható a közleményben.

A zeneipari szervezetek azonban nem reagáltak egyöntetű lelkesedéssel a bejelentésre – még a pozitívabb reakciók is olyanok, hogy “ez fontos első lépés, de…” Problémának tartják, hogy az EU-tagországok harmadával (köztük például Spanyolországgal) még nincs megállapodás. További komoly gond, hogy az említett, szűkszavú közleményen túl nincs részletes információ; úgy tűnik, a zeneipari szervezetek sem tudnak többet a konkrét szabályokról.

Még a “rövid idejű turné” definíciója is hiányzik, nem ismertek az egyes országokra vonatkozó pontos szabályok; ami pedig a legkomolyabb gond lehet, a turnéfelszereléssel, a szállított merch árukkal stb. kapcsolatos problémákat nem rendezték a megállapodások. Jelenleg úgy tudni, hogy a felszerelést is szállító turnébuszok ugyanannak a kategóriának számítanak, mint a teherszállító kamionok, amikre az a szabályozás vonatkozik, hogy ha Nagy-Britanniából indulnak útnak, akkor legfeljebb három helyen állhatnak meg az EU területén, és ezután vissza kell térniük az Egyesült Királyságba.

Ez utóbbi szabályt egyenesen “rémálomnak” nevezte a Tankus The Henge frontembere – ők voltak az első brit zenekar, akik a Brexit-megállapodás óta európai turnéra mentek (szerencséjükre csak Franciaországba), és a Musicians’ Union honlapján olvasható a beszámolójuk. Ebből kiderül, hogy a vízummentesség önmagában igen kevés.

Így például a vámmentes szállításról szóló ATA Carnet igazolványra minden egyes zenekari felszerelést fel kell vezetni (kivéve a kézipoggyászként vitt hangszereket), hiszen ez alapján lehet ellenőrizni, hogy felhasznált, Nagy-Britanniába visszavitt felszerelésről és nem eladásra szánt termékekről van szó. Ennek elkészítése több hétig tartott és 800 fontot költöttek rá. (“Még a gitárhúrokat és kábeleket is megszámoltuk” – mondja a zenész.) Ezt legalább évente újra el kell készíteni, és ha bármi változás történik a felszerelésben, akkor újat kell kiállítani.

További gond volt számukra a merch, vagyis esetükben a pólók, CD-k és vinyl lemezek. Itt azzal a dilemmával szembesült a zenekar, hogy a Brexit miatti többletköltségeket a rajongókra terheljék rá, vagy a saját nyereségükből vegyék el. Ráadásul minden egyes, az EU-ba bevitt termék után kell fizetniük, miközben azt nem tudják előre, hogy mennyit fognak eladni. Ha pedig lemondanak a merchről, akkor anyagilag nem éri meg kisebb klubfellépéseket elvállalni.

“A szabályozásnak meg kell változnia, különben komoly felhördülés lesz” a realitásokkal szembesülő zenekarok részéről – foglalta össze a tapasztalatait a Tankus The Henge frontembere. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a fogadtatás igen jó volt – az egyik francia helyszín tulajdonosa még egy farmot is keresett nekik, ahol letölthették a (negatív tesztjeik ellenére is) kötelező karantént.

A zenekar európai turnénaplója – még a Brexit előttrőlCategories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: