Music Hungary: legyen látogatható minden zenés-táncos rendezvény védettségi igazolvány nélkül

A Music Hungary Szövetség a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatójának, Guller Zoltánnak írt levelet, amelyet teljes egészében közzétettek a szervezet honlapján is. Mint a bevezetőben olvasható, a hétfőn elküldött levélre eddig (csütörtökig) nem érkezett még válasz.

A szöveg több témát is érint. Felveti például, hogy az augusztus 20-i állami ünnepekre bejelentett enyhítés, vagyis az, hogy ezek szabadon, védettségi igazolvány nélkül is látogathatók lesznek, vonatkozzon “a nem állami szervezésű zenés, táncos rendezvényekre is, hiszen a kockázati értéke azonos az ilyen rendezvényeknek. A Szövetség és tagjainak tapasztalata szerint a védettségi igazolvány olyan arányban csökkenti a zenés, táncos rendezvények látogatóinak számát, ami csak még tovább sújtja az amúgy is megtépázott szakmát. Augusztusnak ebben az időszakában lesz a legtöbb ilyen rendezvény, ezért a korlátozások ezen időszakra történő feloldása nagyban segítené az iparág szereplőit.”

A levél foglalkozik a “a közösségi élet újraindítását és az összetartozás-érzés erősítését szolgáló könnyűzenei események és rendezvények” szervezéséről szóló kormányrendelettel is. Ez 4,9 milliárd forint többletforrást különít el az MTÜ által lebonyolított, országosan összesen 356 eseményből álló sorozatra (40 nagyvárosban, 216 kisvárosban és 100 faluban). A Music Hungary felveti azt a kérdést, hogy az említett forrásból “mekkora rész marad a rendezvényeket lebonyolító, nem könnyűzenei szervezeteknél (pl. önkormányzatok), mekkora részt kapnak a fellépő előadóművészek, illetve a zenei produkciók más szakmai közreműködői (menedzsmentek, szervezők, technikusok, szállítók, hangosítók stb.). Ugyancsak látnunk kellene, van-e lehetőség a programba való jelentkezésre, mik ennek a feltételei, vagy azt az MTÜ saját hatáskörben állítja-e össze.”

A szövetség továbbá fontosnak tartja, hogy ezen a rendezvénysorozaton túl is állami segítséget kapjon a járvány által különösen érintett iparág. A Music Hungary az elmúlt időszakban a kommunikációjának a középpontjába a koncert- és fesztiváljegyek áfájának 5%-ra csökkentését állította (ami ugyan közvetlenül okozna bevételkiesést, hatásaiban azonban a PwC Magyarország tanulmánya szerint majdnem 10 milliárdos pluszt jelentene a költségvetés számára). Most is azt írják, hogy “a segítségnyújtás leghatékonyabb eszközének az általunk többször javasolt 5%-os koncert- és fesztivál-jegy áfa ideiglenes, de azonnali bevezetését látjuk.”

A levelet Kádár Tamás írta alá, aki a június végi tisztújításon lett a Music Hungary társelnöke.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: