Megfelelő biztonsági intézkedésekkel a tömegrendezvényeken nem nagyobb a fertőzésveszély, mint általában

Mint arról többször beszámoltunk, Nagy-Britanniában folyt a legnagyobb szabású tesztesemény-sorozat, aminek a legfrissebb, összefoglaló eredményei itt olvashatók.

A fő tanulság az, hogy “a tömegrendezvények megrendezhetők biztonságosan, a megfelelő körültekintéssel”. Az összesen 37 sport- és kulturális eseményen a fertőzési arányok “ugyanolyanok vagy éppen alacsonyabbak” voltak, mint az ugyanabban az időben a lakosság egészére nézett fertőzési arányok. Az adatok tehát biztatóak, de fontos, hogy ez nem jelenti azt, hogy fel kell adnunk az óvatosságot, a megfelelő védőintézkedéseket. A teszteseményeken különféle szabályok voltak érvényben, de jellemzően oltáshoz és/vagy negatív (gyors)teszthez kötötték a belépést.

A magyar sajtóban is megjelent, hogy az Európa-bajnokság döntőjét szuperfertőző eseménnyé nyilvánították. A jelentés hangsúlyozza, hogy ez sok szempontból különleges esemény volt, ami nem fog megismétlődni; többek között azért, mert a Wembley stadion körül is rengeteg ember jelent meg, akik közül sokan bárban, kocsmában, étteremben vagy vendégségben jártak a döntőt megelőzően.

Az oltás felvétele mellett a jelentés szerint a közönség tagjai jól teszik, ha zárt tereken (pl. az eseményre utazva a tömegközlekedési eszközökön) maszkot viselnek, és “ha egy esemény előtt a barátaikkal találkoznak, akkor azt lehetőleg a szabad levegőn tegyék” – olvasható a jelentésben. A brit egészségügyi hatóságok mindenkit arra kérnek, hogy ha tüneteket mutat, ne menjen tömegrendezvényre, hanem izolálja és mihamarabb teszteltesse magát. Ha valaki két oltás után került kapcsolatba igazoltan fertőzött személlyel, annak nem szükséges bezárkóznia, de ajánlott a tesztelés és a “társadalmi érintkezés korlátozása, szeretteink és a tágabb közösség biztonsága érdekében” – olvasható az egészségügyi ajánlás.

Az újranyitás körül egyébként világszerte sok a bizonytalanság. Nagy-Britanniában például Boris Johnson azt mondta, hogy szeptember végétől csak két oltással lehet szórakozóhelyeket vagy tömegrendezvényeket látogatni, de erről hivatalos tájékoztatás egyelőre nem született. Az élőzenei szektor szeretné, ha a jelenlegi szabályozás maradna életben, vagyis hogy a belépéshez negatív teszt is jó, vagy annak igazolása, hogy valaki átesett a betegségen.

Különösen nagy a káosz az Egyesült Államokban, ahol rengeteg különböző állami szabályozás között kell lavírozniuk a szervezőknek. Vannak olyan államok, ahol az oltáshoz kötik a szórakozóhelyekre belépést, míg máshol arról hoznak törvényt, hogy a rendezvényszervezők (és iskolák) nem tehetik kötelezővé a maszkviselést.

Eközben sorra mondanak le turnékat, illetve vannak zenészek, akik (a jogi kereteket akár felül is írva) csak oltott közönség előtt hajlandóak játszani – vagy éppen nem hajlandóak ott fellépni, ahol a nem oltott embereket kizárják a közönségből. A két legnagyobb élőzenei cég, a Live Nation és az AEG Presents is bevezette a rendezvényein az oltás vagy a negatív teszt követelményeit, kivéve ott, ahol ez az adott állam törvényeibe ütközik.

Mindez olyan bonyolult helyzetet eredményez, hogy a Los Angeles Times cikkében egy promóter egyenesen azt mondja: “az újranyitás nagyobb kihívás, mint a lezárás volt”.Categories: Hírek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: