Dal+Szerző Playlist #105: A nyár YouTube-slágerei

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató sorozata.

Az aktuális playlistek meghallgathatók itt:

Spotify Deezer YouTube

2021 nyarát egyértelműen két magyar dal uralta a YouTube-on. Egészen augusztus végéig Azahriah & Desh, majd Tóth Andi számát leszámítva senki másnak nem volt esélye az első helyre kerülni – több olyan hét is volt, amikor több százezres különbség volt a nézettségben az 1. és a 2. hely között.

Másfelől viszont meglepően sok olyan dal volt a nyáron megjelentek között, amik az előadók (akár általános, akár a YouTube-on tekintett) népszerűsége alapján sikervárományosnak voltak mondhatók, de miután a top 10-ben nyitottak, hamar lecsúsztak a toplistán. Így járt például Majka és Agárdi Szilvia, illetve Opitz Barbara és Herceg közös dala, Burai több, másokkal közös száma és a DR BRS által összehozott újabb csapat is (T. Danny, KKevin, Monkeyneck és Király Linda). Érdekes egyébként, hogy ezzel párhuzamosan az átlagosnál több külföldi dal is szerepelt a toplisták élén, például az 2021-es Eurovíziót megnyerő olasz Måneskin több száma.

Így összesen nyolc dal szerepel Playlistünkön, és ezek között is több olyan van, amik azért nem nevezhetők igazán nyári (YouTube-)slágernek, de valamilyen okból érdemes megemlíteni őket. A listát a videómegosztó Népszerű zeneszámok chartja alapján állítottuk össze. (Ez a dalok és az egyes klipek népszerűségét mutatja, vagyis beleszámít, ha egy szám több videóban is hallható.)

Azahriah & Desh: Mind1

Azahriah korábban Paul Street néven lett ismert youtuber. MInt ebben az interjúban mondja, gyerekként először a rockzene fogta meg, és “sokáig irtózott a modern hangzásoktól”, de végül megszerette a trapet. A trapes alapokat gitárokkal és az érzelmes popzenével összehozó dalai közül azok érték el a legnagyobb sikert, amelyeken Desh-sel dolgozott együtt. A duó korábbi, tavaly novemberben megjelent száma (RÉT) még idén nyáron is komoly nézettségeket hozott, a toplista 7. helyéig is feljött júliusban. A Mind1 az első helyen nyitott a tavasz végén-nyár elején, majd egészen július közepéig ott is maradt. Ezután Tóth Andi slágere mögött egy darabig 2. volt, a nyár végén a 3. helyen található. A július közepén megjelent El Barto ha az élre nem is tört, de szintén jól szerepelt a YouTube-on, így azóta minden héten 3-3 dallal szerepelt a duó a top 10-ben.

Zene és szöveg: Baukó Attila. ISWC kód: T-305.386.098-9

Tóth Andi: Néztek

Amikor Tóth Andi 2014-ben meggnyerte az X-Faktort, mindössze 15 éves volt. Mint ebből a nagyinterjúból kiderül, az ezután kiadott dalokat nem érezte magáénak, és bár a mainstream és a közösségi médiában is ismert lett, valójában “tökre nem bírja a celebeskedést”. Új, immár általa írt, a nemzetközi kortárs popzenei trendeknek megfelelő dalai közül az robbant be, amiben reagál az őt ért kritikákra. De azzal, hogy “ha nem tetszik valami, akkor minek nézitek”, bárki tud azonosulni, aki eltöltött már egy kis időt a közösségi oldalakon. A dal június közepén a 11. helyen nyitott, július második felében vette át az első helyet, és csak a nyár legvégén csúszott le onnan a 2. helyre.

Zene: Tóth Andrea, Steitz Márton. ISWC kód: T-305.386.445-8

Valmar & Manuel: Éget a nap

A Valmar duó és Manuel (és még néhány közreműködő) tavaly nyáron komoly sikert ért el a Visz a vérem című dallal. Az Éget a nap ezt nem tudta megismételni, de azért az említett két szám mögött az egyik legsikeresebb trónkövetelő volt. Pont június 1-én jelent meg, azóta szerepel a YouTube toplistán, a legjobb eredménye a 2. hely volt június közepén, július végén került ki a top 10-ből. A Valmar régebbi dalai is rendszeresen fent vannak még a toplistán, ha nem is az élén; az EB-re (nem sokkal az Éget a nap után) kijött Magyarok a 3. helyen nyitott, de hamar lejjebb csúszott.

Regisztrációja még folyamatban van.

ByeAlex és a Slepp & Hiro: Hullik

Két sikeres előadó együttműködése ezen a nyáron sokszor nem hozta meg az eredményt; ez a sajátos megközelítésű (nem)szerelmes dal viszont végül igen. Július közepén jelent meg, az 5. helyen nyitott a toplistán, augusztus legvégére pedig kiszorította az 1. helyről Tóth Andi slágerét.

Regisztrációja még folyamatban van.

G.w.M.: Mi titkunk

G.w.M. évek óta a YouTube egyik stabilan sikeres előadója. Ez a latinos beütésű dal június közepén jelent meg, a 2. helyen is állt a toplistán, de július második felében már kiesett top 10-ből. A YouTube-on G.w.M. és Missh Milliók című száma (amiben G.w.M. azt mutatja be, milyen gyorsan pörög a nyelve) szerepelt még viszonylag jól: júliusban a 3. helyig került, és augusztus végén a 10. helyen áll. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

Regisztrációja még folyamatban van.

BSW feat. T. Danny & Lmen Prala: Mokambo Gang

A YouTube-listákon sokáig igen sikeres trap műfajbóli idén nyáron ez az áprilisi szám érte el a legnagyobb nézettséget: július elejéig szerepelt a top 10-ben.

Zene: Kovács Norbert. Szöveg: Grósz Bence Gábor, Sziklai Mátyás, Telegdy Dániel Márton, Ferenczei Gábor Gyula. ISWC kód: T-304.781.101-4

Nemazalány x Sofi: Levegő

Nemazalány és új, fiatal társa, Sofi még tavaly nyáron jelentette meg első közös dalát. A január végén kijött Üres szívek még nyáron is elég jó pozíciókban volt a toplistán, míg a tavasz közepén megjelent 2. része (vagyis Lotfi Begi remixe) ennél gyengébben szerepelt. A szintén tavaszi Menedék is szerepelt még több nyári top 100-as listán. A nyáron megjelent Levegő június közepén a 4. helyen nyitott, de már július elejére kikerült a top 10-ből. Augusztusban a DADADA című számnak sem sikerült megkapaszkodnia az élvonalban. Ugyanakkor tekintve, hogy Nemazalány és Sofi a legtöbb nyári top 100-as listán 3 vagy 4 dallal szerepelt (mi több, augusztus végén a 100-as mezőny aljára még a 2018-as, a nagy befutást meghozó Petőfi Sándor is visszakerült), ezért helye van a listán a duónak. (A stream szolgáltatóknál nem található meg.)

Regisztrációja még folyamatban van.

Nótár Mari & Kis Grófo: Tequila

A YouTube-korszak egyik legnagyobb slágeréért felelős Kis Grófo és a stabilan nagy nézettségeket elérő Nótár Mary közös dala május közepén jelent meg – nyilvánvalóan nyári slágernek szánták. Júniusban még a top 10-ben tartotta magát, a nyár végéig pedig a top 20 második felében mozgott. Persze (ahogy ezt több, korábban említett videóról is el lehet mondani) az 5,5 milliós nézettség egyáltalán nem rossz, de feltehető, hogy ennél is jobb eredményre számítottak.

Zene és szöveg: Hajdrik Lotti. ISWC kód: T-304.508.938-7

A Playlist meghallgatható a Deezeren, a Spotify-on:

és a YouTube-on:Categories: Playlist

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: