Utólag vett fel több szerzőt is a dalaihoz a legnagyobb mai tinisztár

A Disney-sorozatokban színésznőként ismertté lett, most 18 éves Olivia Rodrigo az év egy nagy befutója; Driver’s Licence című első dalának berobbanása után Sour című debütáló albuma is nagy kereskedelmi és kritikai sikert ért el.

Az album nagy részét Olivia Rodrigo és Daniel Nigro producer írta, de mint a Billboard cikkéből kiderül, megjelenés után az album két – single-ként is sikeres – számához is felvettek további szerzőket. A Good 4 U című, pop-punk ihletésű dalhoz a Paramore két tagját, a zenekar 2007-es, Misery Business című dalának szerzőit. A két dal refrénjének hasonlóságát sok rajongó felemlegette, és Rodrigo maga is elismerte, hogy a Paramore hatással volt rá. A Billboard becslése szerint a dal legalább 2,4 millió dollár jogdíjat termelt, ennek felét kapja Hayley Williams és Josh Farro.

A Déja Vu című, szintén klipes dalhoz Taylor Swift 2019-es Cruel Summer című dalának három szerzőjét vették fel (Taylor Swift, Jack Antonoff és kisebb részben a St. Vincent néven ismert Annie Clark). Itt, ahogy a Variety írja, kevésbé erős a hasonlóság, “leginkább arról van szó, hogy a bridge-ben kiabálásra vált az énekesnő”; mégis, a Swift-dal szerzői együttvéve a becslések szerint legalább 1,3 millió dolláros jogdíj felét kapják. Szintén egy Taylor Swift-dalra egy részletét használja fel egy, single-ön ki nem jött Olivia Rodrigo-szám; Swift és Antonoff a 1 Step Forward, 3 Steps Back szerzői között már az albummegjelenéskor ott szerepeltek.

A Billboard becslése szerint tehát Olivia Rodrigo és Daniel Nigro összesen több mint kétmillió dollárnyi jogdíjról mondott le, de a jó szándék mellett az is vezethette őket, hogy így potenciálisan jóval költségesetbb pereket kerülhettek el. (A Variety úgy fogalmaz: a Blurred Lines– és Dark Horse-ítéletek azt mutatják, hogy a nem zenei szakértőkből álló esküdtszékek ítélete “kevéssé kiszámítható”.)

Több lap emlékeztet arra, hogy az album megjelenése után a neten sok poszt jelent meg arról, hogy a Brutal című számban hallható riff igencsak emlékeztet arra, ami Elvis Costello 1978-as Pump It Up című számában szerepelt. Elvis Costello erre a következő szavakkal reagált: “Nekem ez így teljesen rendben van. Így működik a rock and roll. Másvalaki dirib-darabkáiból saját, új játékot rakosgatsz össze. Én is ezt csináltam” A posztja alá odaírta azt is, mik ihlették annak idején: #subterreaneanhomesickblues #toomuchmonkeybusiness.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: