A vártnál is nagyobb siker lett a Universal Music Group tőzsdére lépése

Hatalmas várakozás előzte meg az Universal Music Group (UMG) tőzsdére lépését. A Vivendi cégcsoport az amszterdami tőzsdére vitte ki a cég részvényeinek 60%-át. A referencia árat részvényenként 18,5 euróban határozták meg, ami a cég 33,5 milliárd eurós értékelésének felel meg. A nyitó ár a tőzsdén 25,25 euró volt, (46,3 mililárdos értékelés); az első napi csúcs 26,45 euró volt, a nap végén 25,10 eurón zártak a részvények.

Ez hatalmas siker a cég számára. Ugyan az elemzők előzetesen azt írták, hogy az UMG alulértékelt, és a referencia árnál jóval többet érhet, még a előzetes várakozásokat is meghaladta az eredmény. (A Rolling Stone elemzése például azt várta, hogy a cég értéke dollárban túl fogja lépni a 40 milliárdot, és “akár az 50 milliárdot is meghaladhatja” – a 46,3 milliárd euró ehhez képest 54,3 mililárd dollár.) A Reuters szerint ez volt Európában a legnagyobb tőzsdére lépés 2021-ben.

Az UMG sikere egyrészt a piacvezető kiadónak szól, másrészt árulkodik a zeneipar iránt az utóbbi években igencsak megerősödött befektetői érdeklődésről. Ezt jól mutatja, hogy egy nap alatt a 2020-ban tőzsdére lépett Warner Music Group részvényeinek ára 9,4%-kal növekedett.

Továbbá mindez az UMG vezetője, a pozíciót 2010 óta betölt Sir Lucian Grainge számára is komoly személyes és anyagi siker. A Rolling Stone cikkében olvasható, hogy 150 millió dolláros bónusz mellett 1%-ot kap azután, amennyivel a cég értékelése meghaladja a 30 milliárd dollárt. ami tehát további több mint 200 millió dollár.

A brit származású vezetőről a Guardian közölt portrécikket, amiből kiderül, édesapjának volt egy kis lemezboltja, ő pedig azért nem tette le az érettségijét, mert el kellett mennie az első lemezszerződésének tárgyalására. Lucian Grainge a cikkben megszólaló zenészek szerint “könyörtelen, de jó füle van”, elbűvölő, de hidegvérű; egy riválisa szerint “a legjobb brit zeneipari vezető”.

Egyik legmerészebb húzása az volt, hogy 2011-ben a UMG felvásárolta az EMI-t. Sokan azt várták, hogy ez nem fog átmenni a versenyhivatali felülvizsgálatokon, de végül a cég egyes részeinek leválasztásával az EMI 70%-át meg tudta szerezni, Így Universal piaci részesedése 40%-ra nőtt, és a későbbi – például a digitális szolgáltatókkal folytatott – tárgyalásokon igen komoly erőt tudott mutatni.

Nehéz ma elképzelni, de volt idő, amikor a Universal komoly nehézségekkel küzdött. A cikk felidézi, hogy egy vezetői megbeszélést Lucian Grainge úgy kezdett, hogy utolsóként érkezett, leoltotta a lámpákat, és ezt mondta a meglepődött menedzsmentnek: “Szokjatok hozzá: ilyen lesz, ha nem lesznek slágereink.” A vezető egyébként a hatvanadik születésnapján rendezett nagyszabású partin elkapta a koronavírust, heteket töltött az intenzív osztályon, és hónapokba telt, míg teljesen felépült.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: