A zene gyógyító erejét használják neurológiai betegségek kezelésére

MedRhythms az idegtudomány legújabb eredményeit használja fel, például a neuroplaszticitásról szóló kutatásokat, amelyek az agy változékonyságáról szólnak, aminek köszönhetően akár egy sérülés után is újra tudunk tanulni működéseket, és bizonyos agyi aktivitások akár teljesen új területre is áthelyeződhetnek. A cég gyógyító eljárása a zene az agyra gyakorolt hatására épül, vagyis arra, hogy a zenehallgatás növeli a neuroplaszticitást, és akár bizonyos specifikus területekre is képes hatni – írja a Music Business Worldwide.

A cég által fejlesztett eljárás a problémák feltárása után választja ki a megfelelő, a kívánt neurológiai hatást elérő zenét. A zenéket természetesen elsősorban a klinikai hatás szempontjából szűrik, de a honlap szerint a megfelelő keretek között a beteg ízlése is befolyásolhatja a dalválasztást. (A tudományos háttérről bővebben a honlapon itt lehet olvasni.)

A cég MR-001 nevű terméke a kedvező klinikai tesztek után az amerikai gyógyszerügynökségtől (FDA) megkapta a Breakthrough Device minősítést. Ez a stroke-ot elszenvedett betegek járási rendellenességeit kezeli. A MedRhythms összesen 34 millió dollárnyi tőkét szedett össze befektetőktől.

A cég most a Universal Music Grouppal kötött partneri szerződést. Ebben nemcsak az szerepel, hogy a készülékek használhatják gyógyításra a UMG katalógusában szereplő zenéket, hanem a kiadó Universal Music Group for Brands nevű részlege a piaci adatelemzésben, marketingben is segítséget nyújt a MedRhythmsnek.

A Universal a digitális stratégiáért felelős alelnöke, Michael Nash nyilatkozatában többek között arról beszélt, hogy a zeneipar számára egyre fontosabb az egészség- és fitneszipar. Mint arról többször, legutóbb itt írtunk, a bevételek egyre nagyobb része érkezik olyan partnerektől, amelyek néhány évvel ezelőtt még akár nem is léteztek, vagy legalábbis nem voltak a zeneipar radarján. Ilyenek a fitnesz mellett a relaxálást, meditációt, alvást segítő appok is.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d