A jogdíjak visszatartásával, vagy akár a zenék törlésével is büntetheti a Spotify a mesterséges streamelést

A Spotify – és minden más stream szolgáltató – régóta küzd a stream számok manipulálásának problémájával. Ahogy egy új videóban ezt magyarázzák, ez árt azoknak a zenészeknek, akik nem folyamodnak tiltott eszközökhöz, és a zeneipar egészének – és ugyan ezt nem mondják, de magának a Spotify-nak is.

A jelenség tehát nem új, de az alább látható friss videó újra ráirányította a figyelmet. Mint ebben elhangzik, szoftverfejlesztők és kutatók egész csapata dolgozik a gyanús streamek kiszűrésén. Amennyiben valakit azon kapnak, hogy a lejátszásainak legalább egy része “mesterséges” (vagyis botoktól és nem valódi, a zenét meghallgatni szándékozó embertől származik), akkor visszatarthatják a jogdíjait, megváltoztathatják a számokat és ennek megfelelően a listahelyezéseket, továbbá fenntartják a jogot arra is, hogy töröljék a zenét. (Arról nem szólnak bővebben, hogy ez utóbbi, legradikálisabb büntetést mikor választják.)

A Spotify tisztában van azzal, hogy sok, valójában botokat alkalmazó szolgáltatás van, amelyek nem így hirdetik magukat, hanem “organikus” növekedést kínálnak. Ezért adnak néhány tippet arra is, hogy ha valaki igénybe vett egy marketingszolgáltatást, akkor hogyan tudhatja, hogy azok valójában tiltott eszközökhöz nyúltak. Árulkodó jel lehet, ha a számok anélkül ugranak meg, hogy annak bármilyen jól látható oka volna – új megjelenés, playlist-elhelyezés, egy jó sync stb. Ahogy az is, ha hirtelen nagyon sok új stream érkezik egy forrásból (“source of streams” a statisztikában); vagy ha hirtelen egy olyan városból lesz sok hallgatónk, amire nincs magyarázat. Továbbá biztos, hogy hazudik egy marketinges szolgáltatás, ha pénzért cserébe garantált elhelyezést ígér belső vagy akár felhasználók által összeállított playlisteken.

Ha valaki úgy látja, hogy olyan szolgáltatással szerződött, amely akarata ellenére tiltott manipulációt folytat, vegye fel a kapcsolatot a Spotify-jal – javasolja a videó. A témáról szóló szóló cikkben azt is írják, hogy ha valakit a Spotify mesterséges manipulációval vádol, de ő úgy gondolja, hogy nem történt ilyesmi, akkor ossza meg a kiadójával vagy a terjesztőjével, hogy milyen – legális – módszerekkel promotálta a szóban forgó zenét.

Mindez egy sajátos problémát is felvet – írja a Music Ally. A zeneipari lap hallott olyan esetről, amikor két zenész közötti vita odáig fajult, hogy az egyikük vásárolt a másiknak mesterséges streameket, de a “lehető legnyilvánvalóbb” módszerrel, azt remélve, hogy riválisát leleplezik és megbüntetik ezért.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: