Évi 5 millió euróval támogatja az olasz kormány a helyi zenéket megjelentető kiadókat

Az olasz kormány korábban egy-egy előadó első albumának felvételét támogatta adócsökkentéssel; egy kiadó egy évben legfeljebb 200 ezer euró támogatást vehetett igénybe. Ezt a programot most az olasz kulturális minisztérium jelentősen kiterjesztette és a keretösszeget is megemelte – írja a Music Business Worldwide.

A következő három évben bármilyen – nemcsak kezdő – olasz előadó lemezének felvétele után támogatás jár az – akár olasz, akár major – kiadóknak. Egy lemez költségeinek (felvétel, keverés, szerzői jogdíjak, licencelés, valamint A&R költségek és klipforgatás) legfeljebb 30%-a írható le, albumonként maximum 75 ezer euró (27 millió forint) értékben. Egy kiadó a program hároméves futamideje alatt legfeljebb 800 ezer euró (285 millió forint) adójóváírást igényelhet.

A programra a kulturális minisztérium évi 5 millió eurót (1,8 milliárd forintot) különített el. A támogatási formát az Európai Bizottság is jóváhagyta. A fejleményt természetesen üdvözölte az olasz kiadók szövetsége, a FIMI vezetője, aki szerint meg fog térülni a kormány beruházása.

A Music Business Worldwide adatokat is közöl az olasz hangfelvételipar idei teljesíményéről. 2021 első felében az előző évihez képest 34,3%-kal emelkedtek a kiadók bevételei; mind a digitális, mind a fizikai oldalon növekedést könyvelhettek el. A piacon olyan mértékben dominálnak a helyi előadók, hogy a legsikeresebb albumok listáján a 14. helyen áll az első nem olasz előadó (The Weeknd). A tíz legsikeresebb dal mindegyikét szintén helyi sztárok adják elő. A lap továbbá megjegyzi, hogy az utóbbi idők egyik nagy nyertese, az Eurovíziós Dalversenyen feltűnt, azóta igen komoly stream hallgatottságot összehozó – Magyarországon is sikeres – Maneskin szintén olasz.

2021 eddigi legnagyobb olasz slágereCategories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: