Légy jó gazdája szerzeményednek: pótold az ISRC kódjait online!

Az Artisjus Szerzői Információs Rendszerében már egy kattintással leszűrheted, mely műveidnél hiányzik ez a fontos adat.

Egy szerzeményedről számos hangfelvétel készülhet, és ezeket azonosítja egyedileg az ISRC kód. Erre az adatra az Artisjusnak is szüksége van- mégpedig ahhoz, hogy a dalaid elhangzásait minél pontosabban beazonosíthassuk. Ha szeretnél mindent megtenni, hogy a dalaid, zeneműveid üzletileg is rendben legyenek, akkor ne felejts el gondoskodni az ISRC kód megadásáról sem.

Miért hasznos számodra, ha mielőbb pótolod műveid ISRC kódjait?  

Ha ismerjük egy adott dal, zenemű ISRC kódjait, akkor ez az adat végsősoron elősegíti a nyilvános elhangzásokért járó szerzői jogdíjak gyorsabb kifizetését. Az ISRC ugyanis megkönnyíti a zenemű vagy a dal beazonosítását, miután értesítést kapunk a szerzemény nyilvános lejátszásairól. Különösen az online elhangzások esetén fontos, hogy ismerjük a hangfelvételeid ISRC kódjait.

A SZIR-ben már egy kattintással leszűrheted, mely műveidhez nincs megadva még egyetlen ISRC kód sem.

Nézd meg videónkat, hogyan adhatod meg a kódot a SZIR-ben.

Mi az az ISRC kód?
Ahogyan egy embert egyedileg beazonosít a személyi igazolvány száma, vagy egy könyvet az ISBN-száma, ugyanúgy a zenei felvételeknek is szüksége van egy egyedi azonosítóra. Az ISRC (International Standard Recording Code) egy szerzeményről készült konkrét hangfelvételt azonosít (tehát pl. az Add már uram az esőt! c. dal 1972-ben, Kovács Kati által énekelt, a Juventus együttes által kísért, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat stúdiójában rögzített felvételét). Ezt a kódot az elkészült hangfelvétel jogtulajdonosa (általában a kiadója) maga osztja ki a felvételnek. Digitális szerzői kiadás esetén általában a hangfelvételt terjesztő aggregátor igényli meg az azonosítót az IFPI-tól.

Hogyan adhatsz meg ISRC kódokat a SZIR-ben?

ISRC kódot megadhatsz

  • a mű bejelentésekor, amennyiben már kész, közönségnek szánt hangfelvételt töltesz fel az adatbázisunkba, és a kiadó vagy aggregátor már kiosztotta az azonosítót a felvételnek, vagy
  • utólag, a SZIR „műkiegészítés” funkciója segítségével. Műkiegészítéskor több ISRC kód megadására is lehetőséged van, hiszen egy szerzeményről többféle hangfelvétel is készülhet (pl. élő vagy áthangszerelt verzió) akár több énekes vagy zenekar előadásában. Az ISRC kód mellett mindig kérjük feltüntetni a hangfelvétel címét és előadóját is.

Nem ismered a műveidről készült hangfelvételek ISRC kódjait?

Kérjük, hogy ez esetben kérd el a hangfelvétel kiadójától, vagy a művet kezelő online aggregátortól a kódokat.

Hibás ISRC kódot találtál a művedhez kapcsolva a SZIR-ben?

Kérjük, ez esetben vedd fel a kapcsolatot Szerzői Kapcsolattartóinkkal a szerzok@artisjus.com email címen.Categories: Artisjus

Tags: , , , , , ,

2 replies

  1. Üdvözletem! Hogyan tudom elérni a művet kezelő online aggregátort, h elkérhessem az ISRC kódokat?
    Kőszönettel, Rönky Fruzsina

    • Szia Fruzsina!

      Valamilyen úton-módon sikerült az aggregátorhoz feltöltened a dalokat, illetve hogy ez végbemehessen szerződést kell kötni velük, nyilván ezt tudod te is. Azon az e-mail címen amin kapcsolatba léptél velük, írhatsz nekik és elkérheted. Remélem tudtam segíteni, minden jót. 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: