33%-os emelés vagy “a valaha volt legalacsonyabb jogdíj”? A szerzők egyik legnagyobb csatája jön Amerikában

Az Egyesült Államokban a stream után a szerzőknek járó jogdíjakról a Szerzői Jogdíj Bizottság (Copyright Royalty Board, CRB) dönt, a különböző piaci szereplők között egyeztetve. (Erről részletesebben itt írtunk.) A Bizottság a 2018 és 2022 közötti időszakra komoly jogdíjemelést írt elő – ez az a határozat, ami ellen 2019-ben fellebbezett a Spotify, a Google, a Pandora és az Amazon, amit a szerzők és az őket képviselő szervezetek “hadüzenetként” értékeltek. 2020 nyarán több jogi kérdésben a tech cégeknek adott igazat a bíróság, de a lényegi kérdés még mindig nem dőlt el.

Ugyanakkor a 2023 és 2027 közötti időszakra vonatkozó jogdíjakról szóló egyeztetésnek is meg kell már kezdődnie. A folyamat első lépéseként a szerzők szervezetei és a tech cégek is benyújtották a maguk javaslatait. Ezeket a bíróság még nem hozta nyilvánosságra, az általában igen aktívan fellépő National Music Publishers Association (NMPA) azonban már most elkezdett kampányolni. A zeneműkiadókat képviselő szervezet elnöke, David Israelite szerint “a most következő CRB-tárgyalás lesz a legfontosabb az eddigek közül”, és a döntés igen nagy jelentőségű lesz.

Az NMPA nyilvánosságra hozta a maga javaslatát, ami lényegében egyharmadával emelné a szerzőknek járó jogdíjak mértékét, a bevétel 15,1%-áról 20%-ra. (Ez a 15,1% az, amit a megtámadott döntés értelmében 2022-re el kell érnie a jogdíjnak.) Másfelől viszont a számok említése nélkül David Israelite azt is elmondta a Billboardnak, hogy “az Amazon, a Spotify, az Apple, a Pandora és a Google a valaha volt legalacsonyabb jogdíjra tettek javaslatot”, ráadásul még ezt olyan struktúrában számolnák ki, ami “a stream eddigi történetében a legrosszabb”.

A nyilvánosság előtti csatát az NMPA kemény nyilatkozatokkal kezdte meg, és már csatlakozott a szövetséghez több más szervezet is. A Music Business Worldwide idézi a dalszerzők és producerek menedzselésével foglalkozó Milk & Honey cég vezetőjének nyilatkozatát, aki szerint a tech cégek javaslata “a legszégyenletesebb húzás, amit csak megtehettek a szerzőkkel szemben”. A cég több kérdést is feltesz: “Lesznek-e az ismert előadók olyan bátrak, hogy felszólalnak a szerző barátaik érdekében? Mikor szólalnak meg a nagy zeneműkiadók vezetői, nem megijedve attól, hogy hogy a kiadókat is birtokló főnökeik kigúnyolják őket? Mikor fogják a major kiadók beismerni, hogy legalább részben ők a hibásak a helyzetért?”. Az utóbbi két kérdés utalás arra a nézetre, amely szerint a major zeneműkiadók és a major hangfelvétel-kiadók közötti tulajdonosi átfedések akadályozzák az előbbiek hatékony fellépését – erről többször írtunk, legutóbb itt.

Az MBW-nek David Israelite elkezdte a tech cégek érveinek megcáfolását is. Gyakran elhangzik például, hogy a stream szolgáltatók még mindig veszteségesek, így nem képesek egy komoly jogdíjemelést elviselni. Israelite szerint azonban ez “nevetséges állítás, hiszen a történelem legnagyobb, legvagyonosabb cégeiről beszélünk.” Ráadásul a cégek – az Amazon, az Apple, a Google – a zenei szolgáltatásukat nem önmagukban kínálják, hanem az, hogy indítottak ilyen szolgáltatást, plusz előnyökkel jár a számukra (bevonzza a felhasználókat a cégek “ökoszisztémájába”, aminek más elemei komoly nyereséget hoznak). Így aztán nem az a valódi kérdés, hogy önmagában a stream nyereséges-e számukra. (Persze ez az érv nem áll a kizárólag streammel foglalkozó Spotify esetében.) A valódi kérdés az Israelite szerint, hogy miért nem becsülik meg anyagilag a szerzőket, akiknek a munkája “a legalapvetőbb, legértékesebb dolog, amit ezek a szolgáltatók kínálnak”.

Az NMPA javaslata egyébként pontosan a következő: minden hónapban meg kell állapítani, hogy a következő négy jogdíjszámítási mód közül melyik eredményezi a legmagasabb összeget, és azt kell kifizetni: 1) a bevétel 20%-a, 2) a hangfelvétel-kiadóknak vagy a maszter jogok egyéb tulajdonosainak kifizetett jogdíj 40%-a, 3) előfizetőnként 1,5 dollár, 4) lejátszásonként 0.0015 dollár.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: