Dal+Szerző Playlist #106: Music Hungary showcase

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató sorozata.

Az aktuális playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – Deezer – YouTube

Nemzetközi szinten megszokott, hogy egy zeneipari konferenciához showcase fesztivál is tartozik. Idéntől így lesz ez a Music Hungary konferencián is: november 17-én és 18-án napközben különféle témákat beszél meg a szakma, esténként pedig három veszprémi helyszínen fellépéseket hallgathatnak a résztvevők, illetve a nagyközönség is. A showcase maga ingyenes (a konferenciára itt kaphatók jegyek).

“A járvány ideje alatt rengeteg friss zenei projekt született, amelyekről a rendezvények és a széleskörű zenei sajtó hiánya miatt keveset hallott a szakma és a közönség, valamint a járványhelyzet előtt alakult produkciók sem jutottak egyelőre megfelelő fellépési lehetőségekhez” – olvasható a honlapon. A program összeállításának szempontjairól ezt írják a szervezők: “a showcase műfaj nem egyenlő a tehetségkutatókéval; itt olyan előadókat vonultatnak fel, akik tudatosan építkeznek, van víziójuk, bizonyítottak már neves fesztiválokon és klubokban, de még nem kapták meg a megérdemelt figyelmet, viszont kis segítséggel könnyebben megtalálhatják számításaikat.”

Ebben a Playlistben a showcase fellépőit mutatjuk be egy-egy dallal, abban bízva, hogy nem csak a Music Hungary látogatói számára lehet érdekes, hogy a legnagyobb hazai szakmai szövetség szerint kik azok, akik még nem kapták meg a megérdemelt figyelmet. A teljes program, a fellépők különféle oldalaira, profiljaira mutató linkekkkel együtt itt található.

Saya Noé: Under The River

Sokszínű popzene, amiben a kortárs elektronikus hatásoktól az art popos megoldásokig sok mindent megtalálunk. Saya Noé a dalszerző-énekesnők új generációjának egyik legismertebb képviselője.

Zene és szöveg: Kőrös Mimi, Biksi Gábor. ISWC kód: T-301.297.286-6

Teddy Queen: Nem szól rám senki

A gyergyószentmiklósi zenekar indie rockot játszik. Már öt éve aktívak, bemutatkozásukban azt írják: “fiatalosan bolondos dalaikkal igyekeznek egyszerre a testre és lélekre is hatni”.

Zene: Péter Gellért Szabolcs, Fodor László. Szöveg: Csóka Loránd. ISWC kód: T-007.319.476-9

Ibbigang x gyuris: Jimmy

Az Ibbigang duó és gyuris külön-külön is a trap / Soundcloud rap legismertebb előadói közé tartoznak; az On The Low kollektíva oszlopos tagjai. A műfajra jellemzően sok együttműködésük van, és a showcase-en is együtt lépnek fel.

Zene és szöveg: Szalai Péter, Szecsei Valter. ISWC kód: T-300.859.317-3

Sasa Lele: The Only Thing I Like About This Place

A Beatlestől a Libertinesig sokféle angolszász zenéből táplálkozik a fiatal indie zenekar, amelynek egy brit és egy amerikai tagja is van.

A dal regisztrációja még folyamatban van.

4S Street: Mesélek a bornak

A rádióbarát pop-rockot folkos elemekkel dúsító zenekar igen fiatal, de bemutatkozó albumuk (Felleggyár) már két éve megjelent.

Zene és szöveg: Nicuta Stefan Alexandru, Mihály Csaba, Szabó László, Fülöp Loránd, Pál Andor. ISWC kód: folyamatban.

Deva: Witchcraft

A népzenét és a hipnotikus elektronikus zenét sajátos hangú dalokban ötvöző Deva most készül első albumát kiadni, de máris kiemelt figyelemmel követi a szakma és a közönség.

Zene és szöveg: Takács Dorina. ISWC kód: T-303.842.456-1

Napfonat: Ahol én elmegyek

Öt énekesnő a magyar és más népek folkzenéjéhez nyúl, olykor többszólamúvá átírva az eredetileg egyszólamú dalokat. Magával ragadó előadásukat csak ütőhangszerekkel kísérik.

A népzenét feldolgozták: Szarka Anita, Tóth Eszter Renáta, Szalayová Henrieta, Farkas Krisztina Renáta, Tóth Orsolya. ISWC kód: T-304.235.101-5

AKC Misi: Gyémánt

A Soundcloud nevével fémjelzett műfajok (kb. trapes beütésű R&B) egyik legnevesebb előadója, több, a neten komoly pályát befutott slágerrel, Fonogram-jelöléssel.

A dal regisztrációja folyamatban van.

Abigél: Fool’s Gold

A grunge és a kilencvenes évek rockzenéje a fő ihletője az Abigélnek; lendületes zenéjükben nagy adag humor is van. Bemutatkozó lemezük nyáron jelent meg.

Zene és szöveg: Ipolyi Gáts Hunor, Várallyay Benedek, Milei Bálint Attila. ISWC kód: T-302.159.574-0

Perrin: The Hills

A hetvenes-nyolcvanas évek soul-funk slágerei ihletik leginkább Perrint, aki azért kortárs hangzásokat is felhasznál a pop és az underground határain kalandozva.

Zene és szöveg: Palotai Soma. ISWC kód: folyamatban.

Solére: A Hold meg én

A Shaibo formációból szólópályára lépett Szigeti Zsófi “elektronikus space-popként” definiálja műfaját. Szövegei igen személyesek, érzelmesek.

Zene és szöveg: Szigeti Zsófia. ISWC kód: T-303.075.020-6

KurtaUtca: Cseréljünk álmot

A vajdasági zenekar az alternatív folk önmeghatározást használja; magával ragadó zenéjükkel már Olaszországban és Horvátországban is felléptek.

A dal regisztrációja folyamatban van.

boebeck: i am not

A pécsi énekes-dalszerző (polgári nevén Andl-Beck Boróka) egyedi hangú, inkább a nemzetközi indie pop hagyományba illő zenét alkot. Első EP-je mostanában jelenik meg, de már több fesztiválon fellépett..

Zene és szöveg: Andl Beck Boróka. ISWC kód: T-305.606.330-6

Kolibri: Zárószám

Az alternatív / indie pop hagyományhoz sorolható Kolibri dalait a showcase honlapja sajátos oximoronnal jellemzi: “melankolikus, de mégis boldog”. Elég legnépszerűbb dalát meghallgatni, hogy lássuk, miért.

A dal regisztrációja folyamatban van.

Idegen: Vasárnap

A “progresszív alternatív rockzenekar” októberben jelentette meg harmadik nagylemezét. A Vasárnap cím arra utal, hogy “lehet, hogy huszonötnek lenni olyan, mintha vasárnap lenne?” – ahogy az énekes-basszusgitáros fogalmazott.

Zene: Galgóczi Olivér Levente, Langó Ádám, Kunics Olivér, Dencs Dominik László. Szöveg: Kunics Olivér. ISWC kód: folyamatban.

Palma Hills: Undone

A székelyudvarhelyi zenekar lendületes indie rockot játszik. Debütáló albumuk négy éve jelent meg, most dolgoznak a folytatáson.

Zene: Siklódi Bátor, Lukácsi Előd, Butu Arnold, László Péter. Szöveg: Butu Arnold. ISWC kód: T-007.280.990-5

Sorbonne Sexual: Detenekem

A Sorbonne Sexual a magyar alternatív zenei hagyomány folytatója, és igyekeznek megtalálni az egyensúlyt “a progresszivitás és a popularitás” között.

Zene: Dörögdi Dávid, Imhof Bálint Péter, Karádi Gergely Csaba, Vitányi Dávid, Szöveg: Karádi Gergely Csaba. ISWC kód: T-007.329.384-1

HOCUSPONY: Hármaska

A pszichedelikus rock és a stoner kifejezetten népszerű műfajok a magyar rockszíntéren; a fiatal zenekar magyar nyelvű szövegeivel tűnik ki a szcénából. (A stream oldalakon nem található meg.)

Zene és szöveg: Cina Niccoló, Kovács Máté, Nyőgér Ádám, Börönte Tamás. ISWC kód: T-302.814.245-8

Villö Acetone: Kickback

Horváth Villő képzőművész szólóban kezdett zenélni, majd zenekart verbuvált maga köré, hogy komoly témákat sajátos látásmóddal feldolgozó, kísérletező rockzenét játsszanak.

Zene és szöveg: Horváth Villő. ISWC kód: T-304.235.277-8

Superflake: TUMOR_part_2

A név valójában a magyar zenei élet egyik legismertebb szerző-producerét takarja: Fodor Máriuszt. Superflake-ként kísérletező elektronikus zenét játszik. (A YouTube-on csak a szám első, 2019-es része található meg.)

A dal regisztrációja folyamatban van.

Nasip Kismet: Yalanci Dünyaya Konup Göçenler

A török tradicionális zenéből kiinduló ethno-jazz zenekart az ankarai zenei életben nevet szerzett, 2010 óta Budapesten élő Arif Erdem Ocak alapította.

A dal regisztrációja folyamatban van.

Grand Bleu: Öreg halász

Kovács Asztrik trióját a három gitár, három énekhang harmonikus összjátéka jellemzi. A szövegekre erős irodalmiság határozza meg. (A stream oldalakon nem található meg.)

A dal regisztrációja folyamatban van.

Szalai Anna: Senki nem beszél

“Búbánatos magyar nóták és fütyörészős táncdalok presszóhangulatban” – így szól az egyébként a punk színtérről érkezett Szalai Anna bemutatása. Első EP-jét Dorozsmai Gergővel készítette.

Zene: Szalai Anna, Dorozsmai Gergely. Szöveg: Szalai Anna. ISWC kód: T-304.508.909-2

A Playlist meghallgatható a Deezeren, a Spotify-on:

és a YouTube-on:Categories: Playlist

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: