MÖRCSFESZTIVÁL 2021: zenei kuponhétvégét szervez a ProArt

Több mint 50 hazai zenekar és előadóművész csatlakozott a ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért által útnak indított MÖRCSFESZTIVÁL nevű új kezdeményezéshez: 2021. november 20-21-én egy összehangolt zenei kuponhétvége keretén belül a zenerajongók kedvezményesen vásárolhatják meg kedvenc előadójuk ajándéktárgyait – akár már karácsonyi ajándékként.

A ProArt a “Fair Play a zenéért” tudatossági kampánya részeként összegyűjtötte a hazai merchpiac szereplőit. Egy közös online felület formájában a rajongók elé tárják a magyar zenekarok, előadóművészek ajándéktárgyainak kínálatát: zenekari póló, pulóver, bögre, vászontáska, tolltartó, kitűző, kulacs, tornazsák… Ezek összefoglaló neve az angol merchandising (kereskedelem, értékesítés) szóból rövidült merch, amelyet magyarul gyakran – fonetikusan – mörcsként emlegetnek.

A MÖRCSFESZTIVÁL első alkalommal többek között olyan hazai előadók ruházati és ajándéktárgyait segít népszerűsíteni, mint a Tankcsapda, a Margaret Island, a Carson Coma, a Honeybeast, a Leander Kills, a Mudfield, ByeAlex és a Slepp vagy az Animal Cannibals. A teljes lista – kuponokkal és kedvezményes ajánlatokkal – november 20-21-én, szombat-vasárnap a www.fairplayhungary.hu oldalon érhető el.

Az évről évre növekvő digitális zenei piac (2020-ban 4,1 milliárd Ft), a stagnáló vagy csökkenő fizikai hanghordozó-értékesítés (2020-ban 1,3 milliárd Ft), ezen belül a vinyl ismételt térnyerése (2020-ban 517 millió Ft) közben a COVID-járvány mutatott rá igazán a mörcs fontosságára. A rajongók a zenekari logóval, fotóval, dalcímmel vagy dalszöveggel ellátott termékek megvásárlásával a koncertmentes vagy kevésbé aktív időszakokban is közvetlenül tudják támogatni, elismerni a zenei produkciók munkáját, fennmaradását – miközben a közönség különleges és hasznos termékekhez jut.

„A mörcs termékek értékesítése leggyakrabban a koncertekre, turnékra, illetve az önálló webshopokra korlátozódik. A MÖRCSFESZTIVÁL nevű hagyományteremtő kezdeményezéssel egy szélesebb körű online piactér megnyitása a célunk, amely segít – az ünnepi időszak előtt – az eddig kevésbé elkötelezett rajongóknak, hogy rátaláljanak kedvencük egyedi relikviáira” – mondta dr. Horváth Péter, a ProArt – Szövetség a Szerzői Jogokért igazgatója.Categories: Hírek

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d