Havonta százas nagyságrendben maradnak el rendezvények a szakemberhiány miatt

“A rendezvényiparra korábban is jellemző volt a munkaerőhiány: a jó hírű szakembereket és szolgáltatókat már jóval előre le kellett szerződtetni, hogy a szervezők biztosíthassák rendezvényeik megfelelő színvonalú megvalósulását. Ezen csak tovább rontott a koronavírus-járvány, hiszen a rendezvényszektor nem kapott átfogó, általános állami segítséget, a szektor szervezői és szolgáltatói ellehetetlenültek, munkavállalóiknak és szerződéses partnereinek megélhetése pedig hosszú hónapokra teljesen bizonytalanná vált. Ennek a helyzetnek köszönhetően sok szakember kényszerült arra, hogy más megélhetőségi lehetőség után nézzen” – olvashatóa Magyar Turisztikai Program Alapítvány közleményében.

Az Alapítvány egyik társelnöke, Botond Szabolcs, a Visual Europe Group vezérigazgatója szerint most, hogy újra lehet rendezvényeket szervezni, “nap mint nap maradnak el események azért, mert a szolgáltató vagy rendezvényszervező cégek nem tudják vállalni. Ez havi százas nagyságrendet jelent. A munkaerőhiány alapjaiban változtatja meg a cégek működését, a humán erőforrás vált a szűk keresztmetszetté, amin kizárólag intenzív képzéssel és a bérek átalakításával lehet változtatni.”

A képzések hiánya és ennek pótlása mint elsődleges feladata már az MTPA alapításakor felmerült, lásd a Botond Szabolccsal készített interjúnkat. “A ma aktív szakemberek jelentős része magától tanulta ki a szakmát, járta végig a szamárlétrát” – olvasható a közleményben.

A téma a Music Hungary konferencián is előkerült. Oszkó-Jakab Natália, az MTPA másik társelnöke szintén havi kb. százra becsülte az elmaradt rendezvények számát. Ő hozzátette azt is, hogy a szakmai szövetségek kommunikációja elsősorban arra koncentrál, hogy “nagy a baj”, ugyanakkor azt is látni kell, hogy ez éppenséggel nem segít abban, hogy új embereket, fiatalokat vonzzanak a pályára.

A munkaerőhiány lesz a témája az MTPA havi beszélgetéssorozatán, a Rendezvény MeetUpon. Ezt november 25-én, csütörtökön tartják az Akváriumban; látogatása ingyenes, regisztrációhoz kötött. További információk itt találhatók.

A probléma egyébként nem magyar sajátosság. Már nyár elején is arról írtunk, hogy a nagy turnékra még a nemzetközi sztárok is kevesebb busszal tudnak elindulni, mert a sofőrök közül olyan sokan hagyták el a zeneipart.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: