Évek alatt 20 millió dollárnyi jogdíjat csaltak ki a YouTube-tól

Két amerikai állampolgárt tartóztattak le, mert a vád szerint MediaMuv nevű cégükkel több mint 50 ezer spanyol nyelvű dal után gyűjtötték be a jogdíjakat, anélkül, hogy erre joguk lett volna.

A Gizmodo azt írja, hogy a jogdíjakat a nyilvánosságra hozott dokumentumokban Y.T. néven említett cégtől igényelték – ami egyértelműen beazonosítható módon a YouTube. A MediaMuv egy YouTube-jogkezeléssel foglalkozó cégek bízott meg azzal, hogy begyűjtse a jogdíjakat a katalógus után, amit állítólag képviseltek; ezt különféle hamisított dokumentumokkal támasztották alá.

Úgy tűnik, hogy ez a jogkezelő cég a megtévesztés áldozata lett, vagyis nem tudtak arról, hogy miben vesznek részt. Az egyik áldozat még jelentkezett is náluk, ám a gyanúsítottak azt állították, hogy ő a csaló. A MediaMuv különféle cégeken folyatta át a begyűjtött jogdíjakat, az összegből aztán a gyanúsítottak házakat, autókat, drága ékszereket vásároltak.

Ez a csalás 2017 elejétől egészen 2021 tavaszáig tartott. (A Digital Music News szerint egy Twitter-fiók ismeretlen kezelője már 2018 óta posztolt vádakat a gyanúsítottak ellen.) Volt olyan spanyol nyelvű sláger, a Piso 21 Me Llamas című, több mint 700 milliós nézettségű dala, ami után több mint 100 ezer dollár jogdíjat igényeltek, de más slágerek után is több tízezer dollárt csaltak ki.

A gyanúsítottakat 30 különféle bűncselekménnyel vádolták meg, köztük csalással, személyazonosság-lopással, pénzmosással; ezek után akár több évtizednyi börtön is várhat rájuk. Az esetet a YouTube nem kommentálta.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: