Kazettát is lehet a rajongókkal finanszíroztatni a Qratesen

A Qrates a legismertebb olyan oldal, ahol a közönséggel lehet előfinanszíroztatni a vinyl megjelenéseket. Novemberben azt jelentették be, hogy egyes náluk gyártott albumokat nagy vinylterjesztő cégeknek is átadnak, most pedig azt, hogy kazettákat is lehet majd náluk gyártatni.

2022 első negyedévében indul el a szolgáltatás, de a honlapon már szerepel egy ismertető áttekintés, illetve fel lehet iratkozni a hírlevélre, hogy az elsők között értesüljünk a tényleges indulásról.

A Qrates háromféle finanszírozási formát kínál majd: 1) közösségi előfinanszírozás: csak akkor gyártják le a kazettát, ha összejön a kellő mennyiségű rendelés (a minimális mennyiség 50), 2) limitált mennyiség gyors legyártása és az előrendelés elindítása, 3) egyszerűen legyártják a kazettákat és leszállítják a kért címre.

A kazetták kinézetét tág határok között lehet majd beállítani, összesen “több mint 12 ezer” lehetőség van, az áttetszőtől a színesig, a nyomtatottól a felmatricázottig.

Nem véletlen a Qrates terjeszkedése az új (pontosabban régi-új) formátum felé, hiszen a kazetták eladása is nő – bár azért a CD-nél, vinylnél nagyságrendekkel alacsonyabb mennyiségekről beszélünk. A Forbes például idén tavasszal több adatot is idézett az eladások megugrásáról, ami azért nagy piacokon is évi százezernél nem sokkal több.

Bár egyes mainstream sikerek is kijönnek kazettán, leginkább azért egyes niche műfajokban igazán népszerű a formátum. Magyar előadók, kiadók is foglalkoznak ilyesmivel, itt látható például, hogy a Bandcampen milyen hazai kazettákat lehet megvásárolni.

A Mahasz egyébként nem közöl külön adatokat a kazettákról. Minden, ami nem CD vagy vinyl, az “egyéb” fizikai kategóriában van; itt 2020-ban majdnem 71 ezer eladott példányszámról számolt be az iparági szervezet.Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: