Dal+Szerző Playlist #107: Az ősz YouTube-slágerei

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató sorozata.

Az aktuális playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – Deezer – YouTube

Már a nyár YouTube-slágereinek bemutatásakor is felhívtuk a figyelmet arra, hogy komoly átalakuláson ment keresztül a videómegosztón nagy sikert elérő dalok mezőnye. Miközben vannak olyan bejáratott, évek óta népszerű előadók, akik továbbra is az élvonalban vannak (ősszel L.L. Junior, G.w.M és Burai volt ilyen), számos korábbi YouTube-sztár új dalára jellemző, hogy a megjelenés után bekerül a top 10-be, majd gyorsan bezuhan a heti nézettsége. Így jártak ősszel többek között Missh, a Follow The Flow, Curtis és az AK26 számai is, pedig ők nem olyan rég még stabilan az élvonalban lettek volna.

Viszont a korábbinál gyakrabban láthatunk fiatal, hirtelen nagy sikert elérő előadókat. Az ősz legnagyobb befutója, Alee az X-Faktorban tűnt fel, csakúgy, mint a másik új előadó, aki ősszel nagyobb sikert ért el, vagyis Paulina. Nyáron ilyen volt Azahriah & Desh és Tóth Andi; az ő slágereik még ősszel is komoly nézettségeket szedtek össze. (Azahriah nyár óta nem jelentetett meg új dalt. Tóth Anditól a Kímélj és a Nincs ő, nem fáj sem szerepelt olyan jól, mint a Néztek. ByeAlex és a Slepp & Hiro nyári slágere szintén népszerű maradt ősszel is.)

Fontos még megjegyezni, hogy az alábbi tizenegy szám egyike sem szerepel a Mahasz rádiós listáin. Nemhogy a top 40-be, de még a magyar top 40-be sem kerültek be, míg a nyári YouTube-slágerek közül többet is játszottak a rádiók (Azahriah & Desh, Valmar & Manuel, ByeAlex és a Slepp & Hiro). Ez a műfajt tekintve főleg Paulina esetén meglepő.

A listákat böngészve feltűnhet még egy változás: korábban csak igen ritkán került nemzetközi sláger az élvonalba, most pedig CKay, Justin Bieber & The Kid Laroi, Lil Nas X is szerepeltek a top 10-ben. A magyar YouTube-ozók által legtöbbet nézett külföldi videó ősszel Minelli Rampampamja volt, ami eljutott a toplista 4. helyéig. A román előadó tavasszal megjelent száma a közép-kelet-európai és kelet-európai régióban komoly siker lett, máshol viszont nem került fel a slágerlistákra.

A Playlistet a YouTube Népszerű zeneszámok chartja alapján állítottuk össze. Ez a dalok és nem az egyes klipek népszerűségét mutatja, vagyis beleszámít, ha egy szám több videóban is hallható.

Alee: Nincsen gond

Kétség nem férhet hozzá, hogy az ősz nagy befutója az X-Faktorban feltűnt, 16 éves Balázs Alex vagyis Alee. A legnagyobb sikere eddig a Nincsen gond, ami november 7-én jelent meg, rögtön a lista első helyén nyitott, és december elején még mindig ott van. Bár a Playlistben következő két szám, az Ez a lány és az Én nem tudom nézettsége egyelőre magasabb, ezek már szeptember óta gyűjtik a kattintásokat, és időarányosan Alee dala jóval erősebb számokat produkált; megjelenése után három héten át is egy-egymillió fölött volt a heti nézettsége, amit az említett két másik dal egyszer sem ért el (bár az Ez a lány pár ezer kattintással maradt csak le erről a YouTube-os megjelenés hetében). Ráadásul Alee több másik száma is a top 10-ben járt novemberben: az EyEy, a Pillanatkép, az Irigyeim és ByeAlex-szel közös Menned kell – ez Alee & APU (Alexék) néven jelent meg; ByeAlex egyébként Alee mentora az X Faktorban.

(A dal regisztrációja még folyamatban van.)

G.w.M & L.L. Junior: Ez a lány

A két előadó – akik egyben rokonok is – második közös száma megcsavarja a romantikus duett formuláját, hiszen a két férfi rájön, hogy ugyanabba a nőbe lettek szerelmesek. Érdekessége, hogy G.w.M először rappel benne roma nyelven. “Nagyon sokat értek roma nyelven, de valójában nem beszélem, ezért most gyorstalpalót kellett vennem Juniortól” – mondta. A szám a megjelenésekor, szeptember végén a YouTube toplistájának első helyén nyitott, öt héten át maradt ott.

(A dal regisztrációja még folyamatban van.)

L.L. Junior x Burai x Csóré Béla: Én nem tudom

Csóré Béla, a mulatós zene egyik legnépszerűbb képviselője februárban hunyt el. Az ötlet, hogy L.L. Juniorral közösen “modern feldolgozásokat” készítsenek a dalaiból, még korábbi, de így csak ez az egy tudott elkészülni. “Úgy komponáltuk a dalt Burai Krisztiánnal, hogy törekedtünk arra, hogy ez tényleg Béláról szóljon, ezért a mi részeinket úgy írtuk meg, hogy ne mi legyünk a hangsúlyosak” – nyilatkozta L.L. Junior. A videó szeptember 1-én jelent meg, három hétig állt a toplista első helyén, míg az Ez az a lány meg nem előzte. (A dal a stream szolgáltatóknál nem található meg.)

(A dal regisztrációja még folyamatban van.)

Paulina: Ajándék

Mielőtt az X-Faktorba bekerült, Paulina a TikTokon már ért el komolyabb sikereket; többek között ő volt a Fonogram kampányának az arca a platformon. Az X-Faktorban műsorban egyedinek számít, hogy egy saját dallal, az Ajándékkal vívta ki azt, hogy bekerüljön – mint ahogy az is, hogy úgy érjen el egy szám a YouTube-on többmilliós hallgatottságot, hogy nem készül hozzá klip. Ahogy egy cikk fogalmaz, “Paulina tipikusan az az előadó, aki képes a nagymamát és a kamaszokat is lekötni”.

Zene és szöveg: Kocsis Paulina. ISWC kód: folyamatban.

BSW: Gyere be velem (Dubai Gang)

A BSW szókimondó dala, amihez Dubaiban forgattak klipet, októberben a 3. helyen nyitott, novemberben már kiesett a top 10-ből.

(A dal regisztrációja még folyamatban van.)

Valmar feat. Nemazalány & Sofi: Álmatlan esték

A két fiatal duó közös, a zenélés öröméről szóló dala október végén a 3. helyen nyitott, november végére esett ki a top 10-ből.

(A dal regisztrációja még folyamatban van.)

A következő dalok két-két hétig szerepeltek a top 10-ben.A Playlistben szereplő 11 videót leszámítva nem volt olyan szám ősszel, aminek ez sikerült volna; mint a bevezetőben említettük, sok – a korábbi tapasztalatok alapján slágervárományosnak gondolható – klip egy hét után kiesett a legnépszerűbb tíz közül.

Tóth Gabi: Az én szívem

Szeptember elején két hétig szerepelt a top 10-ben.

Zene és szöveg: Tóth Gabi, Szabó Zoltán. ISWC kód: T-306.875.701-3

Mario x Kálo Bone x Burai: Kardnyelők

Szeptemberben két hétig szerepelt a top 10-ben.

(A dal regisztrációja még folyamatban van.)

Radics Gigi feat. Burai: A nagy semmi

Szeptemberben két hétig szerepelt a top 10-ben.

(A dal regisztrációja még folyamatban van.)

Mario: My Love Story

Októberben két hétig szerepelt a top 10-ben.

(A dal regisztrációja még folyamatban van.)

G.w.M: Hello

November második felében jelent meg a dal, tehát még van esélye a komolyabb sikerre, bár a megjelenés után egy héttel már nagyobbat esett a nézettsége, mint amennyit egy igazi YouTube-slágernek szokott.

(A dal regisztrációja még folyamatban van.)

A Playlist meghallgatható a Deezeren, a Spotify-on:

és a YouTube-on:Categories: Playlist

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: