A stream megmutatta, hogy már novembertől van igény a karácsonyi dalokra, és ehhez lassan a magyar rádiók is alkalmazkodnak

A stream újraírta a karácsonyi zenék piacát – írja a Guardian; megmutatta például, hogy igen hamar jelentkezik az igény az emberekben, hogy ünnepi dalokat hallgassanak. Megnéztük a magyar adatokat, és kiderült, hogy ez nálunk is így van: a karácsonyi slágerek már novemberben felbukkannak a magyar stream listán. A rádiók viszont jóval kevesebb ünnepi dalt játszanak. Az új magyar próbálkozásoknak inkább a kisebb rádióállomások adnak esélyt.

Stream: már november elején látható az igény a karácsonyi zenékre

“Korábban a karácsonyi zene az ajándékozásról szólt: egy ismert előadó új lemezét vagy a híres karácsonyi dalokból készült, újracsomagolt válogatásokat vásárolták egymásnak az emberek. A rádiók ugyan rengeteget játszották a régi karácsonyi slágereket, de ezek nem jelentek meg single-ként” – mondja az Instrumental adatelemző cég vezetője. Egy stream szolgáltató katalógusában viszont ugyanúgy elérhetők “single-ként” az örökzöldek, mint az újabb ünnepi próbálkozások.

Az adatok pedig azt mutatják, hogy – hiába halljuk minden évben a panaszokat arról, hogy “milyen hamar kezdődik a karácsony” – nem felülről jön az igény a karácsonyi zenékre több mint egy hónappal az ünnep előtt. A stream szolgáltatókon látható, hogy már novemberben elején elkezdődnek nőni az ünnepi dalok lejátszásai (az Instrumental szerint a felhasználók elsősorban a maguk által készített karácsonyi playlisteket hallgatják). December közepe előtt a brit top 30-as slágerlista harmada régi karácsonyi dalokból áll, 2020 karácsonyán pedig a top 20-ból a 19. és 20. helyen állt csak olyan dal, amiben “nem szerepelt száncsengő, hó vagy Mikulás” – a maradékból 14 régi, két új karácsonyi dal és két “a karácsonyi piacra célzó novelty dal” volt a Guardian szerint.

A cikkből az is kiderül, hogy a karácsony tipikusan az az ünnep, amikor az emberek a jól bevált szokásokhoz ragaszkodnak, és ez igaz a zenék megválasztására is, vagyis nagyon nehéz az örökzöldek közé beférkőzni. Legalábbis a toplisták élén, mert másfelől egy kevésbé ismert előadó is akár milliós lejátszásokat tud elérni, ha sikerül egy “kisebb” playlistre felkerülnie – az Instrumental vezetője szerint akár egy jazzre fókuszáló karácsonyi playlist is képes ilyen mennyiségű lejátszást hozni.

Hozzá kell tenni, hogy ha az ember ezekre az adatokra koncentrál, hamar az az érzése lehet, hogy a karácsonyi zene egy “cinikus üzlet”, de valójában sokszor van a dalok mögött valós érzelmi motiváció. Gary Barlow – aki új karácsonyi lemezén 12 feldolgozást és 4 új dalt jelentetett meg – elmondta a Guardiannek, hogy 2020 karácsonyán, amikor a korlátozások miatt elmaradt a szokásos nagy családi összejövetel, azzal próbált még egy kis ünnepi hangulatot lopni az életébe, hogy 27-én és 28-án “kiszökött a stúdióba”, és a saját kedvére elkezdett dalokat írni; aztán a kiadójánál mondták, hogy ez jó kiindulás lesz egy következő évi ünnepi albumhoz.

Magyar stream adatok: Mariah Carey már novemberben hódít

A Mahasz nem készít olyan, többféle platform népszerűségi adatait közös nevezőre hozó listát, mint az a brit toplista, amiről a Guardian közölt adatokat. Viszont a Slágerlisták.hu archívumában böngészve kiderül, hogy az a magyar zenehallgatókra is igaz, hogy a stream oldalakon már novemberben látszik (ha nem is a hónap legelején), hogy jön a karácsony. 2020-ban a 48. heti, vagyis november 20. és 26. közötti adatokat összegző listán jelent meg először Mariah Carey örökzöld slágere, a 22. helyen. Ugyanezen a héten Lil Nas X akkor új dala, a Holiday is megjelent a 29. helyen.

A 49. héten, vagyis november végén, december elején az All I Want For Christmas Is You már a 3. volt, a Wham!-tól a Last Christmas pedig a 8. A rákövetkező héten Mariah Carey már első helyen állt, és ott is maradt karácsonyig. A december 24-ével végződő időszakban a top 20-ban egyetlen nem karácsonyi dal szerepelt (24kGoldn feat. Iann Dior: Mood). Mindössze két magyar dal található a tavalyi 52. heti top 40-ben: Manuel feat. T. Danny: Talán a 31. helyen, Bereczki Zoltán & Szinetár Dóra: Ajándék a 40. helyen. Utóbbi érdekes eset: az ajándékozás ugyan szerepel a szerelmes dal szövegében, de a karácsony nem; viszont mivel nem újdonság, hanem 2009-ben jelent meg, feltételezhetjük, hogy az ünnepi hangulat miatt kerül újra.

A magyar rádiókban is egyre több a karácsonyi dal, és tavaly már frisseknek is volt esélyük

Ehhez képest a rádiós top 40-es archívumát böngészve azt láthatjuk, hogy 2016 előtt egyáltalán nem kerültek ünnepi dalok az élvonalba. 2016-ban Király Viktor Tárd ki a szíved című száma a 7. helyre került, de ez inkább kivétel, mert új, magyar ünnepi dalnak legközelebb 2020-ban sikerült hasonló: a STRAND fesztivál AllStars: Kívánj igazi ünnepet! című száma került fel tavaly fel a listára.

2017-től kezdve karácsony hetében már jellemzően feltűnik 1-2 külföldi, ünnepi sláger, inkább a top 40 második felében. Viszont 2020-ban hirtelen jóval több, főként régi karácsonyi dalt találunk a listán (Carly Rae Jepsen Last Christmas-feldolgozása és Ava Max: Christmas Without You című száma volt olyan, ami abban az évben jött ki) – jellemzően ezek is inkább a negyvenes mezőny vége felé találhatók. Talán ez betudható részben annak is, hogy a stream adatok egyértelműen mutatják a hallgatóság igényét a karácsonyi dalokra.

Érdekes megnézni a Magyar rádiós top 40 listákat is a korábbi évek utolsó heteiből. Ezeken jóval több karácsonyi dalt találunk, vagyis ha a szerkesztők magyar dalhoz nyúlnak ebben az időszakban, akkor elég jó eséllyel az éppen aktuális slágerek mellé bekerülnek karácsonyi dalok. Mégpedig érdekes módon olyanok, amik az előző évtizedforduló környékén születtek. Rendre előkerül az említett Ajándék mellett például a Magna Cum Laude: Te leszel az ajándék a fa alatt (2011), Zséda: A szürke patás (2012.), Animal Cannibals: Csak karácsony (2012).

2020-ban ezen a listán is látszik az, hogy a szerkesztők a korábbinál többször játszanak le ünnepi dalokat. Ráadásul tavaly két, abban az évben megjelent szerzemény is felkerült a magyar toplistára: a Dés-Geszti páros Csillagszórás és Békefi Viki & YA OU: Egész évben ölelnélek című dala.

Ami az éppen aktuális listákat illeti: az e sorok írásakor legfrissebb, december 2-án lezárt stream listán már megjelent az All I Want For Christmas Is You (14.) és a Last Christmas (39.) – a rádiós listákon viszont még nem találtunk karácsonyi dalokat.Categories: Hírek

Tags:

1 reply

  1. A magyar rádiók már így is szarok voltak, szóval sokat nem oszt, nem szoroz.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: