Címlapunkon Major Eszter – megjelent az új Dal+Szerző!

A tartalomból:

Ismét megdőlni látszik az elképzelés, hogy az internet térhódításával ma már bárkiből lehet valaki, csak akarni kell. A világraszóló ismertség eléréséhez egy zenei előadó esetében hálózati kapcsolatokon keresztül vezet az út, az algoritmusok előre eldöntik sorsunkat földrajzi és kulturális elhelyezkedésünk alapján. Ezt állapították meg a BME kutatói a világ vezető kommunikációtudományi folyóiratában, a New Media & Societyben nemrég megjelentetett tanulmányukban.

Az idén negyedszerre megtartott DEX Songwriting Expo a Covid-helyzet miatt két etapban zajlott: az elsőről, mely online zajlott, be is számoltunk tavaszi-nyári lapszámunkban. A szeptember 16-i második menetben minden visszatért a régi kerékvágásba, és a Muzikum Klubban hús-vér dalszerzők találkozhattak ismét egymással.

Címlapunkon Major Eszter. Az év szövegírója Artisjus-díj idei tulajdonosa a zene és a szavak örök szerelmese. 24 éve sorsszerűen csöppent bele a dalszövegírásba az Unisex első lemezének születésekor, azóta pedig a hazai popszíntér számtalan szereplőjével dolgozott. Több gyerekverskötet és egy gyereklemez szerzője. Interjúnkban sokszínű szakmai életútjának mérföldköveiről mesélt.

Az év könnyűzenei produkciójának járó Artisjus-díjat 2021-ben egy olyan projekt kapta, amit egyaránt jellemezhetünk koncertsorozatként, közösségként vagy zenekarként, hiszen valahol mindhárom meghatározás helytálló. A Random Trip ötletgazdájával, és egyik állandó tagjával, Delov Jávorral beszélgettünk.

Tálas Áron, a több formációból ismert, külföldön is rendszeresen koncertező jazz-zongorista, dobos, zeneszerző jó néhány szakmai elismerés után tavaly Artisjus-díjat kapott az Év junior könnyűzenei alkotója kategóriában. Interjúnkban olyan témák is szóba kerültek, mint az instrumentális zenék értelmezési szabadsága vagy az egyszerűség szépsége.

A lapszámban bemutatjuk a Dalszerzők Napja alkalmából készült országos reprezentatív felmérésünket, melyből kiderült, az emberek többsége a dalokból merít erőt nehéz élethelyzetekben.

A Dal+Szerző magazin 36. számát lapozd online!


Categories: Hírek

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: