Címlapunkon Major Eszter – megjelent az új Dal+Szerző!

A tartalomból:

Ismét megdőlni látszik az elképzelés, hogy az internet térhódításával ma már bárkiből lehet valaki, csak akarni kell. A világraszóló ismertség eléréséhez egy zenei előadó esetében hálózati kapcsolatokon keresztül vezet az út, az algoritmusok előre eldöntik sorsunkat földrajzi és kulturális elhelyezkedésünk alapján. Ezt állapították meg a BME kutatói a világ vezető kommunikációtudományi folyóiratában, a New Media & Societyben nemrég megjelentetett tanulmányukban.

Az idén negyedszerre megtartott DEX Songwriting Expo a Covid-helyzet miatt két etapban zajlott: az elsőről, mely online zajlott, be is számoltunk tavaszi-nyári lapszámunkban. A szeptember 16-i második menetben minden visszatért a régi kerékvágásba, és a Muzikum Klubban hús-vér dalszerzők találkozhattak ismét egymással.

Címlapunkon Major Eszter. Az év szövegírója Artisjus-díj idei tulajdonosa a zene és a szavak örök szerelmese. 24 éve sorsszerűen csöppent bele a dalszövegírásba az Unisex első lemezének születésekor, azóta pedig a hazai popszíntér számtalan szereplőjével dolgozott. Több gyerekverskötet és egy gyereklemez szerzője. Interjúnkban sokszínű szakmai életútjának mérföldköveiről mesélt.

Az év könnyűzenei produkciójának járó Artisjus-díjat 2021-ben egy olyan projekt kapta, amit egyaránt jellemezhetünk koncertsorozatként, közösségként vagy zenekarként, hiszen valahol mindhárom meghatározás helytálló. A Random Trip ötletgazdájával, és egyik állandó tagjával, Delov Jávorral beszélgettünk.

Tálas Áron, a több formációból ismert, külföldön is rendszeresen koncertező jazz-zongorista, dobos, zeneszerző jó néhány szakmai elismerés után tavaly Artisjus-díjat kapott az Év junior könnyűzenei alkotója kategóriában. Interjúnkban olyan témák is szóba kerültek, mint az instrumentális zenék értelmezési szabadsága vagy az egyszerűség szépsége.

A lapszámban bemutatjuk a Dalszerzők Napja alkalmából készült országos reprezentatív felmérésünket, melyből kiderült, az emberek többsége a dalokból merít erőt nehéz élethelyzetekben.

A Dal+Szerző magazin 36. számát lapozd online!


Categories: Hírek

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading