“Nem múlik el hét anélkül, hogy ne jelentkezne valaki, aki a zenébe szeretne befektetni”

Érdekes interjút közölt a Music Business Worldwide a Primary Wave alapítójával-vezérigazgatójával. Larry Mestel cége csak az elmúlt fél évben olyan katalógus-felvásárlásokat jelentett be, mint James Brown, Prince, Bing Crosby, Luther Vandross, Chris Isaak, Teddy Pendergrass. Ők kezelik Bob Marley, Whitney Houston, Ray Charles, Burt Bacharach, Boy George és más legendák életművét, részben (pl. Whitney Houston esetén 50%-ban) vagy egészben. (A cég jelmondata egyébként ez: The Home of Legends.)

Larry Mestel a MBW-nek elmondta, hogy nincs olyan hét, hogy “amikor nem csörög a telefon, hogy valaki szeretne befektetni a zenébe”. Ugyanakkor úgy látja, hogy bizonyos nagy befektetési alapok, amelyek elsősorban a pénzügyi szférából érkeznek a zenébe, csak felvásárolnak egy-egy katalógust, majd “beteszik a fiókba”. Ezzel csak ártanak a művészi örökségnek. Ők ezzel szemben – mondja Mestel – azon dolgoznak, hogy a zenészekkel partneri viszonyban olyan “kreatív környezetet” alakítsanak ki, amiben a katalógus értéke növekszik, a művészi hagyaték gazdagabb lesz.

Ez életrajzi filmek, musicalek készítését, turisztikai célpontok létrehozását ugyanúgy jelentheti, mint mondjuk NFT-k kibocsátását. A Primary Wave állt például egy korábban kiadatlan Whitney Houston-dal NFT-ként való kiadása mögött, ami egymillió dollárért kelt el. Ugyanakkor Larry Mestel szerint “nem minden zenész számára megfelelő” ez a technológia.

A 2006-ban indult Primary Wave-nek jelenleg nagyjából egymilliárd dollár tőke áll rendelkezésére, és az alapító szerint az általuk folytatott tárgyalások eredménye az lesz, hogy ezt el is fogják majd költeni. (Az MBW idéz egy név nélküli iparági forrást: “míg mások pénzt gyűjtenek, ők ténylegesen el is költik”.) Szerinte a cég azért ilyen sikeres a szerződések megkötésében, mert a szerzőik elégedettek azzal, ahogy a hagyatékukat gondozzák, és ez a legjobb referencia.



Categories: Hírek

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading