Dal+Szerző Playlist #109: A kritikusok kedvenc magyar lemezei 2021-ben

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató sorozata.

Az aktuális playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – Deezer – YouTube

Ismét összeszedtük azokat az albumokat, amelyeket a magyar kritikusok a legjobban szerettek az elmúlt évben, vagyis amelyek a legtöbb év végi listán szerepeltek. Ez már a hatodik hasonló Playlistünk, a korábbiak itt találhatók meg: 2020, 2019, 20182017 és 2016.

Idén a következő listákat összegeztük: A38-tól a Zeneakadémiáig, After Sajó Dáviddal, Electronic Beats, Grungery (rock, metal), HVG, Ígéretes Titánok, Keret, KULTer, Lángoló (folk, világzene), NuSkull kislemezek és albumok (rock, metal), Recorder. Idén is közölt magyar listát a szlovák New Model Radio honlapja. A MusicPress sok listát közölt, ezek közül a válogatás fő szempontjának megfelelően Déri Zsolt szerkesztő magyar kedvenceit vettük figyelembe. Ezek mellett a Fülesbagoly az év legjeiről írt, a Keret listába szedte az év felfedezéseit is, az Electronic Beats pedig egy százas playlistet rakott össze magyar számokból.

2021-ben három, egyértelműen kiemelkedő album volt a kritikusok számára: ezek hét-hét listára kerültek fel. Összesen 21 olyan album, EP volt, amely legalább három listán szerepelt, ezek kerültek be a Playlistbe. Lejjebb közöljük még azt is, hogy mi volt az a harminc album, ami két-két listára került fel. (A szerzői adatok az albumokról kiemelt egyes dalokra vonatkoznak.)

Beton.Hofi: Comic Sins

Beton.Hofi az év legnagyobb befutója. Bemutatkozó lemeze elsősorban az újsulis hiphop / trap megoldásaiból merít, de visszanyúl a rap korábbi hagyományaihoz is. Szövegei egyszerre okosak és életszagúak; összefér nála a slágeresség, a poénkodás és a komoly, komor témaválasztás. Ráadásul vendégként felvonul itt a kortárs hiphop színe-java. A kritikusok mellett a közönséget is meghódította. Hét listán szerepelt: After Sajó Dáviddal, Electronic Beats, Ígéretes Titánok, Keret, KULTer, New Model, Recorder.

Offwhite – Zene: Szeverényi Dávid. Szöveg: Szabó Miklós Márton, Babaitisz Jorgosz Andreasz, Schwarcz Ádám, Horváth Krisztián. ISWC kód: T-308.740.123-4

Analog Balaton: Lent

Beton.Hofihoz képest az Analog Balaton duó veteránnak számít, hiszen 2014 végén jelent meg az első számuk, ami rögtön komoly figyelmet keltett – mégis, a Lent a debütáló albumuk. Az alig néhány megjelent számmal is már élőben komoly közönséget vonzó zenekar az okos, de táncolható elektronikus zenét gitárokkal és az alternatív hagyományt is megidéző, nem egyszer önironikus szövegekkel párosítja. Hét listán szerepelt: After Sajó Dáviddal, HVG. Ígéretes Titánok, Keret, KULTer, New Model, Recorder.

Fent – A dal regisztrációja még folyamatban van.

Barkóczi Noémi: Dolgom volt

A hálószobapopból indult énekes-dalszerző előző albuma 2016-ban jelent meg (a Nem vagyok itt a kritikusok azévi kedvencei közé került). 2021-ben egy trió élén tért vissza, és az önelemzés helyett az élet apró vagy éppen egy terhességi teszthez hasonló komolyságú tényeinek megfigyeléseiből indulnak ki a szövegei – ám ezektől messzire jutnak el. A zene közben végig játékos marad. Hét listán szerepelt: A38-tól A Zeneakadémiáig, After Sajó Dáviddal, HVG, Keret, MusicPress, New Model, Recorder.

Dolgom volt – Zene: Barkóczi Noémi, Szőke Barna Zsolt, Gulyás Kristóf András. Szöveg: Barkóczi Noémi. ISWC kód: T-308.789.384-9

Bohemian Betyars: Gubancos

A Bohemian Betyars “speed-folk freak-punk” zenéjével régóta hódít a hazai és nemzetközi színpadokon, de ezzel az albummal a kritikusok szerint szintet léptek. A lendület továbbra is megvan, de zeneileg és a hangulatokat tekintve is sokszínűbb lett a Gubancos az elődeihez képest. Öt listán szerepelt: A38-tól A Zeneakadémiáig, After Sajó Dáviddal, HVG, KULTer, New Model.

Makuka – A dal regisztrációja még folyamatban van.

HOLI: Sírok és nevetek

Az év másik nagy befutója egyben a leginkább kívülálló figura a popzenében: az animátorként is ismert Hegyi Olivér elektronikus alapokon megszólaló, élőbeszédszerű rapjében kíméletlen öngúnnyal ecseteli szerelmi életét, sajátos nézőpontból megy neki a politika témájának, vagy éppen veszi végig a magyar hiphop történetét – végül pedig egy majdnem húszperces, egyszerre önironikus és romantikus road movie-val zárja bemutatkozó lemezét. Öt listán szerepelt: After Sajó Dáviddal, Ígéretes Titánok, Keret, KULTer. Recorder.

Vittula – A dal regisztrációja még folyamatban van.

6363: Metamatika

6363 avagy Gege korábban is komoly kritikai sikernek örvendett; a rap akármelyik stílusában próbálja ki magát, szövegei mindig fifikásak és sokadszori hallgatásra is nyújtanak meglepetéseket. Metamatika című albuma sarkítva mutatja meg személyisége két arcát : beszólogató, magabiztos és szuicid énjét; mindezt Lusta Geri egyedi, húzós és fifikás alapjaival. Négy listán szerepelt: After Sajó Dáviddal, Electronic Beats, Ígéretes Titánok, Recorder.

Negatív – Zene: Szabó Gergely. Szöveg: Sára Gergely. ISWC kód: T-306.819.061-0

Thy Catafalque: Vadak

Kátai Tamás a black metalból indult, mára a népzenétől a jazzig számos stílust magába olvasztó, nemzetközileg ismert zenéjét itt mutattuk be nemrég. Korábbi albumaihoz hasonlóan a Vadak is a kritikusok kedvencei közé került. Négy listán szerepelt: After Sajó Dáviddal, KULTer, Nuskull, Recorder.

Köszöntsd a hajnalt – Zene és szöveg: Kátai Tamás. ISWC kód: T-304.235.247-2

Jü: III

A rock és a szabad improvizáció mellé a trió harmadik lemezén a dél-kelet-ázsiai dallamvilágot is beemelte, az eredmény egyedi hangú, sodró, magával ragadó zene. Négy listán szerepelt: Electronic Beats. Keret, MusicPress, Recorder.

Shashka – A dal regisztrációja még folyamatban van.

Bëlga: Karnevál

A Bëlga több mint két évtizede működik, de még mindig vannak friss ötleteik, “világzenei” lemezükön a vasárnap flexelő szomszédoktól az inflációig számos témát érintenek; az album sikerszáma pedig népnyelvi szókinccsel mondja újra a felvágós rap kliséit. Három listán szerepelt: HVG, New Model, Recorder.

Össznépi trepni – Zene és szöveg: Sallai Dénes Bálint, Bicskei Titusz, Kékesi Balázs, Jáger Barnabás, Horváth Krisztián, Tokyo, Kiss Erzsébet. ISWC kód: T-306.675.722-6

Kapitány Máté, Lil Frakk, Ress: Kontroll

Az újhullámos hiphop és R&B három legismertebb alakja több együttműködés után egy teljes közös lemezt is kiadott, amin nemcsak slágeres dalokat hallunk, hanem olyanokat is, amelyeken megpróbálták kimozdítani egymást a komfortzónából. Három listán szerepelt: After Sajó Dáviddal, Electronic Beats, Recorder.

Kontroll – Szabó Roland István, Babaitisz Jorgosz Andreasz, Kapitány Máté István. ISWC kód: T-308.740.122-3

MMAMT: II

Egyedi Péter (Óriás, Isten Háta Mögött, Rájátszás stb.) első szólólemezét is szerették a kritikusok; a folytatás az énekes-dalszerző hagyomány, az art rock mellé erősebb elektronikus zenei hatásokat hozott. A szövegek továbbra is Egyedi Péter máshoz nem hasonlító, személyes látásmódját tükrözik. Három listán szerepelt: After Sajó Dáviddal, KULTer, Recorder.

A róka – Zene és szöveg: Egyedi Péter. ISWC kód: T-303.337.340-5

Dzsúdló: Szörnyeteg

Dzsúdló 2020-as bemutatkozásán egyéni hangú, popból, R&B-ből, trapből összegyúrt zene volt hallható, második albuma pedig több új irányra is nyitott, a tört ütemektől a rockos hatásokig. Itt mutattuk be Playlist rovatunkban. Három listán szerepelt: After Sajó Dáviddal, KULTer, Recorder.

Állat – A dal regisztrációja még folyamatban van.

Jazzbois: Jazzbois Goes Blunt II

A jazzes-soulos instrumentális hiphopot élőben játszó trió komoly nemzetközi rajongótábort gyűjtött a Spotify-on, és az áttörést meghozó lemez folytatása még az előzőnél is jobb lett a kritikusok szerint. Három listán szerepelt: After Sajó Dáviddal, New Model, Recorder.

Blunted Again – A dal regisztrációja még folyamatban van.

Àbáse: Laroyê

Bognár Szabolcs – aki a Dal+Szerző magazin producereket bemutató interjúsorozatában is szerepelt – számos vendégzenésszel vette fel a latin és afrikai stílusokból, soulból, jazzből, hiphopból táplálkozó albumát. Három listán szerepelt: After Sajó Dáviddal, New Model, Recorder.

Agangatolú – A dal regisztrációja még folyamatban van.

Towpe: Bad Influence

A fiatal Towpe bemutatkozó EP-je sajátos pszichedelikus pop, funkos hatásokkal és önironikus nosztalgiával. Három listán szerepelt: After Sajó Dáviddal, Keret, Recorder.

Bad Influence – Zene és szöveg: Dóczi Péter. ISWC kód: T-306.560.787-2

EZ Basic: Resonance

Az indie rock egyik hazai úttörője most pszichedelikus folkkal, westernnel és más hatásokkal dúsította zenéjét, a nemzetközileg elismert George Shilling producerrel dolgozva. Három listán szerepelt: After Sajó Dáviddal, New Model, Recorder.

Next Time – Zene és szöveg: Szarvas Árpád. ISWC kód: T-307.428.110-6

Deep Glaze: Arcadia

A pszichedelikus rockból indult zenekar hosszabb kihagyás után a szintiknek is fontos szerepet adó, egy bevallottan sosem létezett utópia után vágyakozó EP-vel tért vissza. Három listán szerepelt: Electronic Beats, Ígéretes Titánok, Keret.

Morning Light – A dal regisztrációja még folyamatban van.

Tündérvese: Körbezárul

A török hatásokat is beépítő – magát ironikusan a döner metal stílushoz soroló – zenekar az alternatív rock és a metal közé helyezhető, második lemezük az elsőnél is erősebb, összefogottabb, hatásosabb. Három listán szerepelt: Grungery, Nuskull, Recorder.

Pánik – Zene: Szombath Máté, Bártfai Gábor, Szeiler Bálint. Szöveg: Szeiler Bálint. ISWC kód: T-307.188.974-8

Laurine Frost: Nimfa

A besorolhatatlan lemez a kísérleti elektronikus zene, a jazz és a dub közé helyezhető, koncepciója szerint egy “fiatal lány ártatlanságát és magányát” ragadja meg “tájképszerű” számokkal. Három listán szerepelt: After Sajó Dáviddal, Electronic Beats, , Recorder.

Heloise – Zene: Laurine Frost. ISWC kód: T-303.599.804-6

Téveszme: A legszórakoztatóbb nyomor

A hardcore-punk underground kultikus zenekara hosszú idő után tért vissza egy egyszerre komplex, lendületes és dallamos, dühös és költői EP-vel, amin népzenei hatások is megjelennek. Három listán szerepelt: After Sajó Dáviddal, Nuskull, Recorder.

Az aranysóvár leckéje – A dal regisztrációja még folyamatban van.

Berriloom and the Doom: In The Heart Of The World Logic Never Forgives

Az alternatív, underground gitárzene sokféle, egymástól látszólag távol álló stílusát (indie, math rock, doom, emo stb.) keverve alkotja meg saját hangját a zenekar a komoly filozófiai gondolatokat boncolgató EP-n. Három listán szerepelt: After Sajó Dáviddal, Nuskull, Recorder.

Hypersea – A dal regisztrációja még folyamatban van.

Két-két listán szerepelt a következő harminc album: Apey: Changes, Ben Leavez: O., BetterThanEver: Kétlépésközt, CT Kidobó: Impulse & Inhibition, Cz.K. Sebő: How could I show you the beauty of a life in vain?, Csillagrablók: Vár a messzeség, DLRM: DLRM, Dope Calypso: Tears To Freshwater, Fish!: Pozitív, FOR.: Vacuum, Giliszta: Nagyon süt a Nap / A Dzsentrifikáció Obeliszkjei, Heartlapse: Remains, Ivan & The Parazol: Budai Pop, Jakab Péter: Nem fontos személy, Lovasi András: Grand Hotel Halmahera, Mayberian Sanskülotts: Rekult II, Megtűrtek: Bunyó, Mörk: In The Golden Hour, Nagyúr: Arra várok, hogy minden egyes hangból csönd legyen, Napfonat: Szól a világ, Papaver: Stuntman, Polytrip: Beyond, Run Over Dogs: Now Let The Monsters Shine, Samurai Drive: Hunt, Satelles: 3AM Confessions, Szalai Anna és Dorozsmai Gergő: Senki nem beszél, Szesztay Dávid: Iderejtem a ház kulcsát, VENI: Unfold Live, V/A: Dalmata Daniel x EXILES x Farbwechsel, Vodka For Kids: VOTKA.

A Playlist meghallgatható a Deezeren, a Spotify-on:

és a YouTube-on:Categories: Playlist

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d