Egy cég minden dalból egyedi NFT-t csinált volna, csak elfelejtett erről szólni a zenészeknek

Számos zenész tiltakozott a napokban a Twitteren a HitPiece platform ellen, ahol úgy találták meg a dalaikból készült NFT-t, hogy korábban soha nem hallottak a cégről, így természetesen engedélyt sem adtak az NFT létrehozására.

A HitPiece honlapja ennek hatására most a következő szöveget tartalmazza: “Elindítottunk egy beszélgetést, és figyelünk”. A Twitterre pedig azt írták ki, hogy “úgy látszik, sokakat felmérgesítettünk, de továbbra is az a célunk, hogy a zenerajongók számára ideális élményt kínáljunk. Hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba: a művészeknek fizetünk, amikor a a HitPiece-en valaki megvásárolja a dalukat.” Ezt az utóbbi állítást könnyű kétségbe vonni, hiszen ehhez nem ártott volna kapcsolatba lépni a zenészekkel vagy képviselőikkel. A Billboardnak a cég képviselője azt nyilatkozta, hogy “éppen fejlesztjük azt a funkciót, ami lehetővé teszi, hogy fizessünk a művészeknek vagy jogtulajdonosoknak”.

A Pitchfork az alapítók különböző nyilatkozatai alapján rakta össze, hogy mit tervez(ett volna) a cég: minden egyes dalhoz létrehoznak egy egyedi NFT-t (a dalok információit a Spotify katalógusából szedve) – ez azonban magát a zenét nem tartalmazná. A megvásárlása a zenerajongó számára azt tenné lehetővé, hogy a metaverzumban megjelenítse a számhoz tartozó borítóképet, így mutogatva, hogy mik a kedvenc dalai. Mint más NFT-k esetén, ezeket is tovább lehetne adni, és a jogtulajdonosok elvileg nemcsak az első, de minden későbbi eladás után kapnak valamilyen összeget, az alapító szerint akár egymilliárd dollár plusz bevételhez juttatva a zeneipart.

A HitPiece John Lennon-, Britney Spears- és BTS-NFT-ket is “aukcióra bocsátott”, de főleg független zenészek és kiadók szólaltak fel ellene a Twitteren, többen jogi útra is terelték az ügyet. Úgy tűnik, hogy a cég azzal védekezik a vádak ellen, hogy mivel nem árulnak zenét, ezért nem is sértik meg a szerzői jogot, de természetesen a borítókép felhasználása szintén jogsértő a jogtulajdonos engedélye nélkül.



Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading