Egy cég minden dalból egyedi NFT-t csinált volna, csak elfelejtett erről szólni a zenészeknek

Számos zenész tiltakozott a napokban a Twitteren a HitPiece platform ellen, ahol úgy találták meg a dalaikból készült NFT-t, hogy korábban soha nem hallottak a cégről, így természetesen engedélyt sem adtak az NFT létrehozására.

A HitPiece honlapja ennek hatására most a következő szöveget tartalmazza: “Elindítottunk egy beszélgetést, és figyelünk”. A Twitterre pedig azt írták ki, hogy “úgy látszik, sokakat felmérgesítettünk, de továbbra is az a célunk, hogy a zenerajongók számára ideális élményt kínáljunk. Hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba: a művészeknek fizetünk, amikor a a HitPiece-en valaki megvásárolja a dalukat.” Ezt az utóbbi állítást könnyű kétségbe vonni, hiszen ehhez nem ártott volna kapcsolatba lépni a zenészekkel vagy képviselőikkel. A Billboardnak a cég képviselője azt nyilatkozta, hogy “éppen fejlesztjük azt a funkciót, ami lehetővé teszi, hogy fizessünk a művészeknek vagy jogtulajdonosoknak”.

A Pitchfork az alapítók különböző nyilatkozatai alapján rakta össze, hogy mit tervez(ett volna) a cég: minden egyes dalhoz létrehoznak egy egyedi NFT-t (a dalok információit a Spotify katalógusából szedve) – ez azonban magát a zenét nem tartalmazná. A megvásárlása a zenerajongó számára azt tenné lehetővé, hogy a metaverzumban megjelenítse a számhoz tartozó borítóképet, így mutogatva, hogy mik a kedvenc dalai. Mint más NFT-k esetén, ezeket is tovább lehetne adni, és a jogtulajdonosok elvileg nemcsak az első, de minden későbbi eladás után kapnak valamilyen összeget, az alapító szerint akár egymilliárd dollár plusz bevételhez juttatva a zeneipart.

A HitPiece John Lennon-, Britney Spears- és BTS-NFT-ket is “aukcióra bocsátott”, de főleg független zenészek és kiadók szólaltak fel ellene a Twitteren, többen jogi útra is terelték az ügyet. Úgy tűnik, hogy a cég azzal védekezik a vádak ellen, hogy mivel nem árulnak zenét, ezért nem is sértik meg a szerzői jogot, de természetesen a borítókép felhasználása szintén jogsértő a jogtulajdonos engedélye nélkül.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: