Új elnököt választott az Artisjus

Az egyesület vezetősége ezen a héten választotta meg Németh Alajos „Lojzit” az Artisjus elnökének a következő két évre. A Bikiniből ismert dalszerző-előadó először tölti be ezt a tisztséget és Madarász Iván zeneszerzőt váltja a poszton.

„Zene nélkül biztosan szomorúbb lenne a világ. Szeretném megköszönni az alkotóművészeknek, hogy zenéikkel, dalaikkal, dalszövegeikkel, verseikkel nap mint nap feltöltik az emberek szívét pozitív tartalommal. Legfőbb célom elnökként, hogy a teljes átláthatóságot ezután is biztosítsuk az Artisjus működésével kapcsolatban és tovább erősítsük az egyesület egyre kedvezőbb megítélését” – nyilatkozta az új elnök a megválasztása kapcsán.

Németh Alajos a tizenötödik elnöke a szerzői egyesületnek, illetve jogelődjeinek. A tisztséget 1907-től sorrendben Herzfeld Viktor, Hubay Jenő, Huszka Jenő, Sándor Jenő, Heltai Jenő, Kadosa Pál, Bölöny György, Kadosa Pál, Petrovics Emil, Lendvay Kamilló, Petrovics Emil, Bródy János, Victor Máté, Madarász Iván töltötték be.

Az egyesület elnökét mindig annak vezetősége választja. Tagjai jelenleg Czutor Zoltán, Szabó Áron és Tabár István a könnyűzenei tagságból, továbbá az előző elnök, Madarász Iván mellett Bánkövi Gyula, Hollós Máté, Szkárosi Endre, Tihanyi László és Stiedl Gusztáv (Schubert Music Publishing).

Névjegy

Németh Alajos (azaz Lojzi) 1956-ban született, hangszeres tanulmányait 7 évesen kezdte hegedűn, 18 évesen felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz tanszakára nagybőgő szakon. Mindössze 18 éves volt, amikor a Berki Tamás vezette Interbrass együttes tagjaként zenélni kezdett. 1975-ben hívta meg Török Ádám a Minibe, majd 1979-től alapította társaival a Dinamit együttest. 1982-ben Nagy Feróval megalakította a Bikinit, ahol basszusgitáron játszott és dalszerzőként vett részt az alkotómunkában. Hamarosan a zenekar meghatározó tagjává, “főszereplőjévé” vált. 1985-től szerzőként és társszerzőként olyan nagy slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Közeli helyeken, a Ki visz haza vagy a Mielőtt elmegyek. A Bikinit egyszer feloszlatta, majd újraalapította, jelenleg is az együttesben zenél. 2015-ben Sóhajok lépcsőháza címmel készítette el első szólólemezét. Zenei pályáját eddig Máté Péter-, Artisjus-, Fonogram – és Magyar Zenei Díjjal, valamint Magyar Érdemrend lovagkereszttel ismerték el.

Fotók: kép a jobboldalon, gitárral – készítette: Fülöp Csaba, baloldalon: saját

Üzenet a szerzőknek

“Köszönöm a megtisztelő bizalmat, hogy a következő két évben én képviselhetem az Artisjust az egyesület elnökeként. Szeretném megköszönni nektek, alkotóművészeknek, hogy zenéitekkel, dalaitokkal, dalszövegeitekkel, verseitekkel nap mint nap feltöltitek az emberek szívét pozitív tartalommal. Arra kérlek benneteket, hogy a nehéz idők ellenére se fogyjon ki belőletek ez a varázs” – fogalmazott Lojzi a megválasztása után. “Az Artisjus nem csak a jogdíjak beszedésében és felosztásában végez profi munkát, hanem oktatói tevékenységet is folytat. Erre hívom fel most a figyelmeteket, gyertek a Dalszerző Expo több napos rendezvényre, ahol elméleti és gyakorlati szinten profi oktatók tartanak előadásokat. Ezekről az eseményekről mindenkit időben értesítünk. Jó egészséget és együttműködést kívánok mindannyiunknak!”Categories: Artisjus, Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: