Szerzői jogsértések tömegével küzdenek az NFT-piacterek és a metaverzum platformok

Mint arról mi is írtunk, nemrég egy új oldal azzal az ambícióval indult el, hogy “minden egyes dalból” NFT-t csinál – csak éppen a jogtulajdonosok engedélye, mi több, tudomása nélkül. A HitPiece csak a jéghegy csúcsa. A tartalmak a jogtulajdonosok engedélye nélküli felhasználása “a Web3 alapvető problémája” – mondta a Reutersnek az egyik NFT piactér alapítója, Cameron Hejazi.

Hejazi a Cent nevű cég vezetője, ami többek között a Jack Dorsey Twitter-alapító első tweetjéből készült NFT-t is áruba bocsátotta; ez volt az egyik első olyan árverés, ahol a végső ár millió dollár fölé ment. Ám a Cent nemrég felfüggesztette a működését. Túlzott mértéket öltött az olyan tevékenység, aminek “nem szabadna megtörténnie”, nevezetesen az, hogy a felhasználók olyan NFT-ket hoznak létre, amik “más NFT-k engedély nélküli másolatai; olyan tartalmakhoz rendelnek NFT-t, aminek nem jogtulajdonosai; olyan NFT-ket árulnak, amik értékpapírokhoz hasonlóan működnének” – sorolta a három legfőbb problémát Hejazi. Hiába próbálkoztak azzal, hogy az ezeket létrehozó felhasználókat felfüggesztik, minden eltávolított gyanús fiókra három új jutott.

A Music Ally felidézi az egyik legismertebb piactér, az OpenSea esetét is, amit több zenész is használ. Itt bevezették, hogy ingyenesen lehet NFT-ket létrehozni, majd azt látták, hogy az új digitális tokenek több mint 80%-a “plagizálás, hamisítás vagy spam”.

Az NFT-piacterek működtetői keresik a megoldásokat; a Cent vezetője például azon gondolkodik, hogy átmeneti időre centralizált ellenőrzést vezetnek be, ami azonban az NFT – és általában a Web3 – decentralizált természetének mond ellent.

A “kalózkodásellenes”, vagyis jogsértő tartalmak felkutatására és eltávolítására szakosodott Digital Content Protection (DcP) cég az első, amely a zeneipari ügyfelei számára a Web3-at is elkezdi monitorozni. A három major kiadónak is dolgozó olasz cég vezetője a TorrentFreaknek elmondta, hogy a szolgáltatás keretében az NFT-piactereket, virtuális valóság-platformokat, metaverzum jellegű játékokat figyelik.

A blockchain technológiára építő NFT-ket persze a DcP nem tudja töröltetni vagy megváltoztatni, viszont azt elérhetik, hogy a jogvédett tartalomra épülő, a jogtulajdonos engedélye nélkül létrehozott tokeneket eltávolítsák az ismert piacterekről vagy játékokból. A cég vagy ilyen kérést küld a platformnak, vagy egy esetleges perben felhasználható bizonyítékokat gyűjt a jogsértésről.

A DcP vezetője a lapnak elmondta, hogy az új szolgáltatás keretében először a Robloxban léptek fel egy felhasználó ellen, aki létrehozott egy virtuális koncertteret Warner Music Venue néven, és ide árult jegyeket a játékon belüli virtuális pénzért, ami nagyjából 250 forintnak felelt meg – természetesen a WMG engedélye nélkül. A Roblox a DcP értesítése után gyorsan leállította ezt a tevékenységet.

Ironikus, hogy a cég új szolgáltatását a Sanremo Music Festivalon mutatta be hivatalosan, majd rögtön demonstrálhatták is a működését, ugyanis a fesztiválról készült videófelvételek részleteit valakik NFT-ként áruba akarták bocsátani az OpenSea-n – amíg a DcP közbe nem lépett.

Legális NFT-k az OpenSea piacterén



Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading