Magyarországon még domináns az angol nyelvű popzene, de sok helyen gyorsan és látványosan visszaesett

Az Economist 2017-től máig vizsgálta meg 70 ország Spotify top 100-as listáit, heti bontásban, elsősorban a legnépszerűbb dalok nyelvére koncentrálva. A több százezer adat alapján az jött ki, hogy az országok három nagy csoportba sorolhatók ez utóbbi adat alapján. Van, ahol az angol nyelvű dalok dominálnak a Spotify toplistán (ilyen hazánk is); van, ahol a spanyol nyelvű pop; végül a harmadik csoportban az adott ország saját nyelvén megszólaló dalok a legnépszerűbbek.

Az elemzés eredménye az, hogy az utóbbi két csoportban az elmúlt öt évben nagyon komolyan visszaszorultak az angol nyelvű dalok. Azokban az országokban, ahol a helyi nyelvű pop a legfontosabb, 2017-ben még a top 100-ba bekerült dalok kicsivel több mint fele (52%) volt angol nyelvű, de ez mára 30%-ra esett vissza. A spanyol nyelvű pop dominálta piacokon eleve fele ekkora volt az angol slágerek aránya (2017-ben 25%), és ez tovább csökkent (14%-ra).

Érdekes viszont, hogy az angol pop dominálta országokban alig volt elmozdulás ugyanezen időszak alatt: a top 100-ba került dalok 92%-a volt angol nyelvű 2017-ben, és ez az arány 2022-ben is még 90%.

Tanulságos megnézni, hogy mely európai országokban domináns az angol, és melyekben a helyi nyelv. Gyakran olyan országok tartoznak különböző csoportba, amelyek egyébként egy régióban találhatók, és hajlamosak vagyunk úgy gondolni rájuk, mint amelyek kulturálisan-történetileg hasonlóak egymáshoz.

Az angol dominálta csoportba tartozik Magyarország (és természetesen Nagy-Britannia) mellett Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Hollandia, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Norvégia, Portugália, Románia, Svájc és Szlovákia. Ellenben a helyi nyelvű popzenét részesítik előnyben a következő európai országokban: Finnország, Franciaország, Görögország, Izland, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország, Svédország, Ukrajna.

Az Economist azt is megjegyzi, hogy a különféle nyelvű popzenei kultúrák között egyre könnyebb az átjárás, amit a Despacito és a BTS slágerei mellett az All I Want For Christmas Is You is szemléltet a cikkben: ez az az angol nyelvű dal, ami számos, egyébként a helyi nyelvet előnyben részesítő piacon is tarol az ünnepi szezonban.

Fontos mindehhez hozzátenni, hogy a Spotify toplisták nem tükrözik maradéktalanul egy-egy ország zenei ízlését. Magyarországon például a stream oldalakon tényleg az angol nyelvű popzene a domináns, azonban a YouTube-toplistákon éppen hogy az a ritkaság, ha a top 20-ba bekerül egy nem magyar nyelvű videó.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d