A szerzők európai szervezete Ukrajnával szolidáris

Az Artisjust is tagjai között tudó GESAC szolidaritást vállal az ukrán néppel, azon belül is különösen az alkotókkal és a kulturális szektorral. A március 1-jén kiadott szolidaritási nyilatkozatukban biztosították az ukrán alkotókat maximális támogatásukról.

“A szabadságot, békét, demokráciát jelképező Európai Unió határán Ukrajna népe erőszakos és halálos támadásoknak van kitéve, Ukrajnát megszállta az orosz hadsereg. A háború az egész világot sokkolja, ezen belül is főleg az európai kontinenst” – áll a szervezet közleményében.

“Európa alkotóit képviselő szervezetként ezúton is teljes szolidaritásunkat fejezzük ki Ukrajna lakosságával, alkotóival, kulturális szektorával, és maximális támogatásunkról biztosítjuk őket. A kultúra és a művészet a levegőhöz hasonlóan létfontosságú: a remény és az emberi jogok szimbóluma, a szépség és a szabadság kifejezése és az az összetartó anyag, ami táplálja az emberiséghez tartozás érzését. Az ukrajnai háború sötétséget, rombolást, kétségbeesést, pusztítást és tragédiákat hoz. Gondolatainkban Ukrajna népével vagyunk, akik kitartóan helytállnak ebben a borzalmas helyzetben. A ti oldalatokon állunk, készen arra, hogy segítsünk, amikor szükség van ránk”.

Az alkotók globális ernyőszervezete, a CISAC szintén közleménnyel jelentkezett hétfőn, március első napján, melyben elítélik az orosz inváziót, a szabadság és az emberi jogok brutális sárba tiprását. “Lélekben Ukrajnában élő barátainkkal, tagjainkkal, alkotóinkkal vagyunk, akiknek el kellett menekülni otthonaikból, óvóhelyeken rejtőzködnek, vagy kimennek az utcára és harcolnak a szabadságukért, az országukért. Globális szervezetként az egész világon vannak tagjaink – mi abban hiszünk, hogy a békének kell győzedelmeskedni, ezért párbeszédre biztatjuk a feleket, és az erőszak, az agresszió végét sürgetjük”.Categories: Hírek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: