Minden fronton nagyot nőtt a rögzített zene 2021-ben

Szokás szerint az IFPI előtt pár nappal tette közzé éves összefoglalóját a blogunkon gyakran idézett MIDiA piackutató. A fő szám az, hogy a 2020-as – közismerten rossz, de azért 7%-os növekedést produkáló – évhez képest a MIDiA szerint 24,7%-kal nőttek a rögzített zene utáni bevételek, amire még sosem volt példa. A piackutató 28,8 milliárd dollárra becsüli az összesített, globális bevételeket.

Több ország kiadói szövetsége (köztük az RIAA) már az IFPI előtt nyilvánosságra hozza az éves jelentését, így az nem meglepetés, hogy 2021-ben a fizikai bevételek is nőttek. A MIDiA a növekedés nagyjából egyenletes eloszlásáról a különféle források között, illetve a különböző földrajzi területeket tekintve is.

Különösen érdekes az, amiről többször írtunk már (például itt): a kiadók digitális bevételei egyre kevésbé koncentrálódnak a nagy audio stream szolgáltatókra, és egyre több pénz érkezik az olyan nem (kizárólag) zenei platformoktól, mint a Facebook/Meta, a TikTok, a Twitch, a Roblox, illetve akár a Peloton fitnesz cég. A MIDiA szerint 2021-ben az ilyen bevételek 1,5 milliárd dollárt tettek ki, míg az audio stream bevételek 17 milliárdot. Az előbbi forrás tehát még nincs egytizede az utóbbinak, viszont jóval nagyobbat nőtt egy év alatt – a Music Ally 53%-os emelkedésről ír, a stream bevételek 29%-os növekedéséhez képest. Igaz, ehhez hozzá kell tenni, hogy a nem stream platformoktól érkező bevételek el komoly része egyszeri kifizetés és nem folyamatosan termelődő jogdíj.

A MIDiA jelentésének másik, a kiadókat tömörítő IFPI által nem követett adata az, hogy a szerzői kiadások mennyi bevételt hoztak a jogtulajdonosaiknak. Ez a MIDiA szerint 2021-ben összesítve 1,5 milliárd dollár volt, amivel az ilyen zenészek piaci részesedése 5,3%-ra nőtt.

“Bár részben kivételes körülményekre vezethető vissza, a 24,7%-os növekedés a rögzített zene új korszakának eljövetelét jelzi az egyre diverzifikáltabb iparág számára” – szól a jelentés összefoglalója.

Forrás: MIDiA


Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: