Dal+Szerző Playlist #110: A tél YouTube-slágerei

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató sorozata.

Az aktuális playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – Deezer – YouTube

A téli YouTube-toplistákat – amelyek közül szokás szerint a Népszerű zeneszámok nevű, hetente frissülő listát vettük figyelembe – ugyanaz jellemezte, mint amiről már az előző kettő, vagyis tavaly nyári és őszi összefoglalónkban is írtunk: olyan előadók esnek ki gyorsan a top 10-ből, akiknek két éve még hosszú időre bebiztosított helyük lett volna az élvonalban, viszont újonnan feltűnt fiatal sztárok bérlik ki a nézettségi lista élét. A youtube-os zenehallgatás látványosan egyre kevesebb sztárelőadóra koncentrálódik, annyira, hogy télen nem volt olyan heti lista, ahol az első tízben legalább egy előadó ne szerepelt volna több videóval is. Sőt, Alee és G.w.M. többször három-három dallal is bekerült az élvonalba, mellettük T. Danny duplázott még.

Desh: Kukásautó

Összesen négy olyan szám volt télen, aminek a heti toplista élére sikerült jutnia, és ezek közül is kiemelkedik Desh dala. A Kukásautó december 2-án került fel a YouTube-ra, a következő héten már az első helyen állt, majd január végéig két hét kivételével ott is maradt; februárban a 4-5. helyen mozgott. Az előadó korábban leginkább az Azahriah x Desh duóból volt ismert (Mind1 című, 2021 tavaszának végén megjelent daluk még télen is többször a top 10-ben volt). Kettejük közül eddig inkább Azahriah tűnt “slágergyárosnak”, és társproducerként ThatKidGoran mellett itt is feltűnik. A dal egyébként a popzenében jól ismert “a szegénységből a sikerig” toposzt követi, bár az biztos, hogy az előbbit általában nem a kukásautó (illetve az azon végzett munka) jelképezi. A rádiók nem játszották a dalt – legalábbis olyan mértékben, hogy a magyar top 40-be bekerüljön -, mint ahogy a Playlistben szereplő többi számot sem.

(A dal regisztrációja még folyamatban van.)

T. Danny: Ha elmegyek

T. Danny száma január első felében vezette a listát két hétig (ideiglenesen kiszorítva az első helyről Kukásautót), február közepére csúszott ki top 10-ből. Az előadótól még egy szám bejutott télen a top 10-be, egészen a 2. helyig: a Még egyszer; amiben az az érdekes, hogy nem is kapott klipet, csak egy képpel kiegészített audio, a Rossz ember című album felvezető single-je. Az ilyen dalok ritkán szoktak ilyen jó helyezést elérni a videómegosztó toplistáján.

(A dal regisztrációja még folyamatban van.)

G.w.M: Megcsináltad

G.w.M az az évek óta működő YouTube-slágergyáros, aki még ma is sikeres tud lenni (még 2016-ban mutattuk be a Playlist rovatban). Bár a rádiós toplistára még egyetlen dala sem került fel, nemrég bekerült a bulvárlapok állandó szereplői közé: a téma általában kapcsolata Kulcsár Edinával és válása – a legtöbben úgy értelmezik Megcsináltad című dalát, hogy ez utóbbiról szól. G.w.M Hello című dala szintén sikeres volt télen a YouTube-on, bár az nem jutott el az első helyig.

(A dal regisztrációja még folyamatban van.)

Manuel: Zombi

Manuel 2019-ben került be a YouTube-sztárok közé, az X-Faktor versenyzőjeként. A feburárban megjelent, a tél végén az első helyre került Zombi a legsikeresebb dalai közé tartozik.

(A dal regisztrációja még folyamatban van.)

Alee x Manuel: Deja Vu

Alee szintén az X-Faktorban tűnt fel, a YouTube világában ő volt az ősz nagy befutója. Mint a bevezetőben írtuk, voltak olyan hetek, amikor három dallal is szerepelt a top 10-ben, bár az is igaz, hogy akkora sikert, mint a Nincsen gond, az azóta megjelent dalai még nem tudtak elérni.

(A dal regisztrációja még folyamatban van.)

BSW: Mióta elhagytál

A BSW elsősorban trapslágereiről ismert. Ez a toplista 2. helyéig jutott dal nemcsak romantikus hangvételével tér el a többitől. Mint a YouTube-on olvasható az egyik tag, Matyi beszámolója: “15 éve vagyunk legjobb barátok Gabival, csapattársak, testvérek jóban-rosszban, közösen a csóróságban-pénzben. (…) Ez a dal fél éve szinte kiömlött belőlem, konkrétan 5 perc alatt írtam meg a versszakokat. Az elmúlt 15 év alatt 1 kezemen megtudom számolni, hogy hányszor láttam Gabit sírni. Az egyik alkalom az volt, amikor megmutattam neki ezt a dalt. Emlékszem, egy fotózáson voltunk, a kocsiban ültünk és csak annyit mondott: tesám, ezt a dalt egyedül kell megcsinálnod.” Azért nem kell félteni a BSW-t, az azóta kijött, szintén top 10-be került daluk már a címében is igen explicit.

Zene: Kovács Norbert. Szöveg: Sziklai Mátyás. ISWC kód: T-309.477.282-0

DJ Parafa feat. Zelena: Polkka (Emlékszem)

Kevés új előadó tudott télen betörni a top 10-be, de a magyar és nemzetközi (YouTube-)slágerek remixeivel indult DJ Parafának sikerült ez: februárban két héten át a 3. helyen szerepelt.

(A dal regisztrációja még folyamatban van.)

Majka & Curtis és Nika: Jöttem, ahogy jöttem

Végül egy példa a bevezetőben említett jelenségre: Majka és Curtis legújabb dala január és február fordulóján a 4. helyre került a YouTube toplistáján, de a következő héten már a 18. helyre esett vissza, és azóta is csak folyamatosan romlott a heti nézettsége.

Zene: Majoros Péter, Vígh Arnold. Szöveg: Majoros Péter, Széki Attila. ISWC kód: T-308.998.948-6

A Playlist meghallgatható a Deezeren, a Spotify-on:

és a YouTube-on:Categories: Playlist

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: