Művészeknek járó, heti 120 ezer forintos alapjövedelemmel kísérletezik Írország

Írország egy pilot programmal fogja felmérni a művészeknek járó alapjövedelem hatását. A három éven át tartó teszt célja – mint a kormányzati tájékoztató oldalon olvasható -, hogy felmérjék, egy ilyen alapjövedelem milyen hatással van az alkotók gyakorlatára, azt feltételezve, hogy a biztos bevétel megengedi számukra, hogy művészi fejlődésükre koncentráljanak; továbbá az, hogy mérsékelje a pandémia hatását, például a szektorból való elvándorlást csökkentve, illetve segítse a kreatív szektor újraindulását.

A programba minden Írországban élő művész és “kreatív dolgozó” jelentkezhet, vagyis bárki, aki a tágan meghatározott művészeti ágakban “kulcsszerepet játszik műalkotások előállításában, előadásában, kiállításában” – vagyis pl. zeneszerzők, zenészek mellett a hang- és fénytechnikusok, karmesterek, zenei rendezők. A jelentkezőnek be kell mutatnia korábbi munkáit, pl. megjelenéseket, szerződéseket, jogdíjkifizetésről szóló igazolást stb. – nem azért, hogy ezek “minőségét” megítélje egy zsűri, csak azt igazolva, hogy tényleg végzett már alkotó munkát.

Tekintettel a jelentkezők várhatóan nagy számára, a programban részt vevő nagyjából 2000 művészt sorsolással fogják kiválasztani. Kb. 200 olyan ember is részt vesz majd a programban, aki nemrég fejezett be egy művészeti képzést.

Az alapjövedelem heti 325 euró (122 ezer forint), három éven át, ami kicsivel alacsonyabb az ír minimálbérnél. (Ezt 10,5 euró / órában határozták meg, és a statisztikák szerint egy átlagos munkahét az országban 33,1 óra.). Nem feltétel az, hogy az időszak végén valami nagyszabású alkotással kell előállni, viszont kötelező a pilot program számára adatokat szolgáltatni arról, hogy a részt vevő mivel töltötte az idejét, milyen egyéb bevételei voltak, illetve a jóllétéről is be kell számolnia. (Lesz egy kontrollcsoport is, akik hasonló kérdésekre válaszolnak, de nem kapják az alapjövedelmet, csak évi 650 eurót a fáradozásukért cserébe.)

Az ír közszolgálati adó, az RTÉ műsorában a National Campaign for the Arts vezetője elmondta, hogy ha a támogatott időszak alatt egy részt vevő művész komoly jövedelemre tesz szert, pl. jó áron elad egy festményt vagy az eladási lista élére kerül a lemeze, akkor az ebből származó jövedelmét cserébe magas, 40%-os adó terheli majd.

Írország 2022-es költségvetésében 25 millió eurót szántak a program elindítására, de remélik, hogy a keletkező adóbevételek miatt végül önfenntartó lesz a művészek alapjövedelmének rendszere.

Az ír miniszterelnök posztjaCategories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: