1,2 millió euró és négyezer aláírás: alkotók szolidaritása Ukrajnáért

Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter kapja meg az alkotóművészek Ukrajnával szolidaritást vállaló nyílt levelét, ami alatt négyezer aláírás gyűlt össze. A szöveg – amit később más országok kulturális minisztereihez is eljuttat a kezdeményező CISAC – magyar fordítása itt olvasható; aláírni itt lehet.

A szolidaritást az alkotók anyagi támogatással is kifejezték: a CISAC Creators for Ukraine kezdeményezésének keretében 1,2 millió euró (450 millió forint) adomány gyűlt össze. Ennek negyedét Ukrajnában élő alkotók kapták, illetve az ottani jogkezelők arra, hogy a jelenlegi helyzetben is tudják folytatni működésüket. A maradék pénzt a menekülteket segítő szervezeteknek utalták át; több mint harmadát a lengyel jogkezelő ZAIKS-nak, amely az ottani humanitárius erőfeszítésekből komolyan kiveszi a részét.

Továbbá számos közös jogkezelő csatlakozott az Artisjus Songs For Ukraine kezdeményezéséhez, és az ukrán dalok promotálásával is segít.

Arról, hogy mit jelent mindez az ukrán alkotók számára, a Druga Rika zenekar frontembere, az ukrán közös jogkezelő NGO UACRR egyik vezetője beszélt: “Az Alkotók Ukrajnáért kezdeményezés az egység erejét demonstrálja, megerősítve minket abban, hogy nem vagyunk egyedül a megpróbáltatások közepette. Tagjai vagyunk egy nemzetközi közösségnek, megértésre találunk az egyenlő és szabad alkotók között. Az ellenünk irányuló véres agresszió ellenére nem a rombolás, hanem az élet és az alkotás iránti vágy motivál minket, és az, hogy jobbá tegyük a világot.”

Az aláírások a világ ötven országának alkotóitól jöttek, az Egyesült Államoktól Japánig, Franciaországtól Mexikóig. Több mint 400 magyar alkotó is aláírta a nyílt levelt, köztük például Beck Zoltán, Bródy János, Csemer Boglárka, Demjén Ferenc, Dés László, Fábri Péter, Gerendás Péter, Malek Miklós, Másik János, Sztevanovity Dusán, Victor Máté és sokan mások.Categories: Hírek

Tags: , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: