A Bandcamp csatlakozik a Google levonásai elleni harchoz

Márciusban vásárolta meg a 2008-as alapítása óta függetlenként működő, sok magyar zenész által is használt direct-to-fan platformot az Epic Games. Mint erről szóló részletes cikkünkben is írtuk, a Fortnite-ról és más játékairól ismert szotftvercég korábban komoly pereket indított mind az Apple, mind a Google ellen, versenykorlátozással vádolva őket.

A probléma az, hogy az Apple fizetési rendszerét nem lehet megkerülni, és az azon átfutó, az egyes appokon, szoftvereken belül vásárlások összegéből a cég 30%-ot von le. A Google 2020-ban bejelentette, hogy 2021-től náluk is ez lesz a rendszer, vagyis a Play Store-ról letöltött alkalmazások a Google, szintén 30%-os jutalékkal járó rendszerét kell, hogy használják. Legalábbis akkor, ha a vásárlások az appon kívül is “fogyasztható” eredménnyel járnak a felhasználó számára – amely leírás a Bandcamp esetén a letölthető zenéket jelenti.

Mint a Complete Music Update részletes cikkéből kiderül, a Bandcamp a Google-nél annyit ért el, hogy 30% helyett 10%-os levonással kellene csak szembenézniük. Azonban – feltehetően nem függetlenül az említett felvásárlástól – most bírósághoz fordultak. Azt kérik, hogy a bíróság tiltsa meg a Google-nek, hogy a Bandcamp appet eltávolítsa a Play Store-ból, ha az nem áll át a Google fizetési rendszerére.

A beadvány szerint még a 10%-os levonás is túl magas, és a következőkkel járna: “ezt az összeget vagy át kellene hárítanunk a felhasználóra, ami a zenerajongók számára az Androidot kevésbé vonzó platformmá tenné; vagy a zenészek kifizetéseit kellene csökkentenünk; vagy hosszú távon veszteségessé lenne az androidos üzletünk fenntartása”. További gond, hogy ha a pénzeknek a Google rendszerén kell átfolyniuk, akkor a zenészek jóval később kapnák meg a járandóságukat (2 nap helyett 45 nappal a vásárlás után). Továbbá rendkívül nehézkessé tenné a helyzetet, hogy a Bandcampen szintén lehetséges fizikai eladások (lemezek, merch) kezelésére a Google rendszere alkalmatlan.

A beadvány bemutatja, hogy az Apple rendszerében hogyan kell működnie a Bandcampnek: itt is fenntarthatatlanná tenné az üzleti modelljüket a 30%-os levonás, így ha valaki az iOS appban digitális zenét venne, akkor egy üzenet arra figyelmezteti, hogy ez “ezen a készüléken” nem lehetséges. Ehelyett fel kell tennie a zenét a wishlistre, hogy aztán egy böngészőben elindítva a Bandcampet ténylegesen megvehesse. Ez a processzus természetesen sokakat eltántorít a vásárlástól (a beadvány szerint főleg a fiatalabb felhasználókat), így ha az androidos készülékeken is erre kényszerülnének, az a zenészek és rajongók közössége számára is hátrányos lenne.

A Google válaszában azt írja, hogy az Epic Games az újonnan felvásárolt Bandcampet használja azon erőfeszítéseinek folytatására, hogy megpróbálja elkerülni a fizetést “azért az értékért, amit a Google Play nyújt számára”. Arra is hivatkoznak, hogy másfél éve ismertek a változó feltételek, és hogy a Bandcampnek ajánlott 10%-os levonás igen kedvező – jobb, mint amit az Epic a maga játékplatformján kínál a független szoftverfejlesztőknek (ez 12%). Ráadásul az Android rendszer nyitottsága lehetővé teszi, hogy a Bandcamp appot a Google boltján kívüli módszerekkel is terjesszék.Categories: Hírek

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d