A Coldplay jutalmazza a rajongókat, akik hozzájárulnak a turné fenntarthatóbbá tételéhez

A Coldplay tavaly jelentette be azt a célját, hogy az idei turnéjának környezeti terhelését a legutóbbi (2016-17-es) turnéhoz képest 50%-kal csökkenti. Szakértők két éven át dolgoztak ezen, az eredményt – az alapelveket és a konkrét intézkedéseket – a zenekar honlapján a Sustainability aloldalon lehet megtekinteni.

Maga a zenekar is számos intézkedést vezetett be, így például minden helyszínen napelemeket állítanak fel, igyekeznek minél környezetkímélőbb utazási formákat választani, a helyszíneknek is küldenek egy “sustainability rider” dokumentumot. A rajongókat is bevonják az erőfeszítésbe. Egyrészt a koncertek helyszínén, több módon is. Egyes helyszíneket ún. kinetikus padlóval látnak el, ami a közönség mozgását (főként az ugrálást) felhasználva áramot termel. Aki ezen túl is hozzá akar járulni a Coldplay akkumulátorainak töltéséhez, az áramtermelő szobabicikliket hajthat.

Egy tanulmány szerint egy szabadtéri koncert esetén a károsanyag-kibocsátás 80%-áért az utazás a felelős, és ebben nemcsak a fellépők és a személyzet utazás van benne, hanem az is, ahogy a közönség eljut a helyszínre. Ezért a turnéhoz készült – az új lemez címét viselő – app a szokásos dolgokon (exkluzív fotók, videók, játék, AR) túl segít megtervezni azt, hogy a felhasználó hogyan jut el a helyszínre. Az, aki a zöldebb megoldást választja, kedvezményt kap a merch tárgyak vásárlásakor. Az app arra is jó, hogy a segítségével a zenekar követhető a rajongók utazásához kötődő kibocsátásokat, amiket különféle módokon ellentételezni fognak: újraerdősítési, talajregenerálási projekteket támogatnak a turné bevételeiből.

Chris Martin frontember tavaly a BBC-nek azt mondta, hogy számítanak arra, hogy lesznek kritikus hangok (“akármit csinálunk, mindig vannak”), például felmerülhet a kérdés, hogy miért turnéznak egyáltalán? “Erre nincs jó válaszunk azt leszámítva, hogy mert nagyon szeretünk. Lehet, hogy jobb lenne, ha otthon maradnánk, de turnézni akarunk, emberekkel találkozni, és ha már ezt tesszük, akkor a lehető legtisztább módját kerestük.” Chris Martin reméli, hogy lesz valami hatásuk, “néhány év múlva kicsit más lesz a status quo, hogy hogyan működik egy turné”.Categories: Hírek

Tags: , , ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: