Dal+Szerző Playlist #111: elő- és főzenekarok a Hangfoglaló pályázatán 1.

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató sorozata.

Az aktuális playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – Deezer – YouTube

Playlistünkben ezúttal az NKA Hangfoglaló előzenekari és mentorálási pályázatának nyerteseit mutatjuk be. A pályázatot a főzenekarok nyújtják be, és a honlap ismertetője szerint az elnyert összeget “részben a főzenekar, részben pedig az előzenekar(ok) használhatja fel, például eszközök bérlésére, utazási költségek fedezésére vagy éppen az események promóciójára”.

A Hangfoglaló a nyerteseket márciusban jelentette be – sok más pályázat eredményével együtt -, összesen 24 párost támogattak egyenként két és fél millió forinttal. A teljes lista itt látható, itt most a 24-ből 12 nyertes párost mutatunk be, mindig előbb a kevésbé ismert előadóval kezdve – bár ez sokuknál relatív, hiszen vannak már a szakmában ismert, nagyobb koncerttermeket is megtöltő nyertesek is, akik előtt persze ott áll még az előrelépés lehetősége is.

Saya Noé / Azahriah

A fülbemászó, de komoly témákat feszegető dalaiban elektronikus és art popos elemeket is használó Saya Noé igen gyorsan került be a szakma – és egyre nagyobb közönség – érdeklődésének középpontjába. Legutóbb a HOTS exportlistájának helyezettjeként szerepelt rovatunkban.

Saya Noé: Iodine Zene, szöveg: Biksi Gábor, Kőrös Mimi. ISWC kód: T-302.158.912-4

Azahriah – és Desh, aki több slágerében is társa – 2021-ben tört be a YouTube-on arató dalaival, de másokkal ellentétben ki tudott törni a (csak) YouTube-sztárok közül is.

Azahriah x Desh: tevagyazalány (A dal regisztrációja még folyamatban van.)

Analog Balaton / Elefánt

Az elektronikus tánczenébe a magyar alternatív zene örökségét is belekeverő Analog Balaton duó hosszú rákészülés után tavaly jelentette meg bemutatkozó albumát, ami a kritikusok egyik kedvence lett.

Analog Balaton: Könnyű Zene, szöveg: Vörös Ákos, Zsuffa Aba. ISWC kód: T-310.216.551-1

Az Elefánt a magyar alternatív színtér egyik legismertebb, legsikeresebb szereplője, és – mint erről a Playlistünkről is kiderül – a kritikusok egyik nagy kedvence is.

Elefánt: Kardhal Zene, szöveg: Tóth András, Kovács Zoltán, Szendrői Csaba, Németh Szabolcs, Horváth Bence Ede. ISWC kód: T-309.874.605-1

Paulina / Honeybeast

Paulina a TikTokon érte el első sikereit, bekerült az X-Faktorba, majd 2021 őszén a YouTube egyik nagy befutója lett.

Paulina: Ajándék Zene, szöveg: Kocsis Paulina. ISWC kód: T-308.740.806-4

A Honeybeast 2014-ben robbant be A Dalban feltűnt A legnagyobb hőssel, majd azóta összesen öt daluk került a top 40 rádiós listára (a csak a magyar dalokra koncentráló toplistára ennél jóval több), és hat lemezük az albumlistára. Paulina nemcsak hogy fellép előttük, hanem a márciusban megjelent Tele a szívem című dalban közreműködőként is szerepel; a szám a magyar rádiós listán a 4. helyig jutott.

Honeybeast X Paulina: Tele a szívem Zene, szöveg: Kovács Zoltán, Kocsis Paulina. ISWC kód: T-309.874.789-4

Antares / Useme

Az Antares zenekart részletesen bemutattuk, amikor Junior Artisjus-díjat kaptak. “A négy zenetanár által alapított együttes sokféle műfajból merít: a progresszív rock mellett a poptól a funkyn át a jazzig terjed a megidézett stílusok sora” – írtuk róluk.

Antares: Fresco  Zene: Dér Dávid, Kovács Botond István, Pap Dávid. Szöveg: Kolosai Ferenc Vilmos. ISWC kód: T-305.385.277-6

A keményebb rock és metal neves csapatainak tagjaiból alakult Useme szupergrup az elődöknél szándékoltan könnyedebb, poposabb zenét játszik. Playlist rovatunkban többször is szerepeltek, például a 2019-es Nagy-Szín-Pad! szereplőjeként, amit meg is nyertek.

Useme: Ébredünk (A dal regisztrációja még folyamatban van.)

The Pontiac / Blahalouisiana

“Az autentikus amerikai életérzéssel átitatott blues-rock és a hazai alter keserédessége találkozik” a The Pontiac zenekar dalaiban az önjellemzésük szerint.

The Pontiac: Az lenne csak szép Zene: Nagy Barnabás, Kiss Péter, Zákányi Benedek, Süli Tamás. Szöveg: Nagy Barnabás. ISWC kód: T-306.445.947-4

A Blahalouisiana a magyar könnyűzene egyik legsokszínűbb csapata, a rocktól a diszkóig sok mindent játszanak. A rádiókba is bekerülnek olykor dalaik, és a kritikusok is elismerik őket. Többször szerepeltek Playlist rovatunkban, például a 2019-es kritikuskedvenc albumokat bemutató összeállításunkban.

Blahalouisiana: Nem ereszt Zene: Juhász Ádám, Mózner László, Schoblocher Barbara, Jancsó Gábor, Weil András, Pénzes Máté. Szöveg: Szajkó András. ISWC kód: T-308.740.735-6

Grabovski / Anna And The Barbies

A Grabovski önjellemzése: “bohém melankólia”, avagy másként: “garage/indie/beat/alter/grunge”. Az egyetemi baráti társaságból alakult zenekar Grand Club néven indult, egy EP és egy album fűzödik eddig a nevükhöz.

Grabovski: Az utolsó Zene: Gergely Kosza Zágon, Takács Szilárd János, Szontagh Ádám Gusztáv, Falaty Tamás, Hadik András Ákos. Szöveg: Takács Szilárd János, Hadik András Ákos. ISWC kód: T-304.781.155-8

A Pásztor Anna vezette Anna And The Barbies 2004 óta működik, sokféle műfajból merítő zenéjük mellett látványos, gyakran változó színpadi show-jukról is ismertek.

Anna And The Barbies: Ez is ti vagytok, ez is én vagyok (A dal regisztrációja még folyamatban van.)

OlviverFromEarth / Kaukázus

A ByTheWay tagjaként ismertté lett Patocska Olivér 2015-ben kezdte szólópályáját, majd Barabás Dáviddal kezdett zenélni, az OliverFromEarth nevet megtartva. Több rádiós sláger és egy a lemezeladási lista élére jutott – Kovács Gyopárral közös – karácsonyi album is az eredményeik közé tartozik. Számos együttműködésben vettek részt, dalszerző táborok rendszeres résztvevői.

OliverFromEarth: Gondolatok Zene: Barabás Dávid, Patocska Olivér. Szöveg: Patocska Olivér. ISWC kód: T-300.859.325-3

A Kardos-Horváth János vezette Kaukázus az alternatív zene egyik legsikeresebb zenekara. A 2021-es A Dal megnyerése után készítették el legutóbbi, Lux című albumukat.

Kaukázus: Ez a te Magyarországod (A dal regisztrációja még folyamatban van.)


Abigél / Lazarvs

A grunge és tágabban a kilencvenes évek rockzenéje határozza meg a lendületes, sokszor humoros Abigél zenéjét. A Music Hungary első showcase-ének szereplőiként kerültek korábban rovatunkba.

Abigél: Mary Jane Zene, szöveg: Várallyay Benedek, Milei Bálint Attila, Ipolyi Gáts Hunor. ISWC kód: T-302.159.559-1

A metal súlyosabb műfajaiból (sludge, doom) Lazarvs trió még Apey And The Pea néven lett a színtér legismertebb tagja, és a névváltás sem lassította le őket.

Lazarvs: PIT. Zene: Makai László, Prepelicza Zoltán. Szöveg: Áron András. ISWC kód: T-308.739.943-3

Wishes / Fish!

A Wishes a hardcore színtér elismert zenekara;  vannak dallamosabb, “epikusabb” dalaik, és ahogy ők fogalmaznak, egy “arcba mászósabb”, metalosabb oldaluk is.

Wishes: Courage Zene, szöveg: Major Szabolcs. ISWC kód: T-302.812.771-7

“100% hardpop”: a könnyen befogadható, slágeres és védjegyszerűen önironikus rockzenét játszó Fish! 1999-ben alakult, a klubszíntéren hamar ismert lett, bár első, a rádiókban komolyabban játszott dalukra 2015-ig kellett várni.

Fish!: Vészhelyzet Zene: Gajda Mátyás, Binges Zsolt, Hámori Dávid, Kovács Krisztián. Szöveg: Kovács Krisztián. ISWC kód: T-303.999.264-4

From The Sky / Dalriada

Tari Szabolcs énekes-multiinstrumentalista-szerző-producer projektje, a From The Sky a klasszikus zene képzettségéből érkező hatást a rock és a metal különféle műfajainak elemeivel ötvözi.

From The Sky: Libra Zene, szöveg: Tari Szabolcs. ISWC kód: T-302.813.375-3

A magyar népzenétől is erősen ihletett folk metalt játszó Dalriada nemzetközileg is igen ismert, ami mind a stream adataikon, mind a külföldi fellépéseiken is látszik. Ráadásul azon kevés zenekarok közé tartoznak, akiknek úgy sikerült ezt elérni, hogy hazai kiadóhoz tartoznak.

Dalriada: Betyár-altató Zene, szöveg: Ficzek András. ISWC kód: T-306.675.731-7

Tiansen / Leander Kills

“Progresszív pop-metal” – ezeket a látszólag nehezen összeegyeztethető dolgokat sorolja fel önjellemzésében a Tiansen, amit egyre nagyobb elismerés övez. (Ők láthatók cikkünk nyitóképén is.)

Tiansen: Dive Zene: Süli Tamás, Bártfai Zsolt, Lakatos Miklós, Mihalik Dávid. Szöveg: Radó Éden. ISWC kód: T-308.740.305-8

A magyar metal színtér egyik legismertebb zenekara, a Leander Kills többször szerepelt a Playlist rovatban, például a 2020 legkelendőbb magyar albumait bemutató összeállításunkban.

Leander Kills: Szállj fel, szabad madár (A dal regisztrációja még folyamatban van.)

Phrenia / Mudfield

A Phrenia is többféle stílusból merít; ahogy magukról írják: “Dalaikban a metál energiáját, az elektronikus zene szárnyalását és a popzene fülbemászó énekdallamait ötvözik.”

Phrenia: Köddé vált Zene, szöveg: Horváth Péter. ISWC kód: T-305.606.224-5

A Sárrétről – ezen belül Szeghalomról – indult rock-metal zenekar Mudfield 2019-ben jelentkezett először albummal (a címe: Sárrét), harmadik albumuk, a Szörnyeteg 2021 végén jött ki. Mindegyik lemezük felkerült az albumlistára, kettő a top 10-be is bejutott.

Mudfield: Égesd el Zene. Kovácsovics Máté, Balázs Loránd, Szegedi Martin. Szöveg: Kovácsovics Máté. ISWC kód: T-007.329.156-1

A Playlist meghallgatható a Deezeren, a Spotify-on:

és a YouTube-on:Categories: Playlist

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: