Külön Grammy-díj fogja elismerni azokat a szerzőket, akik elsősorban másoknak írnak dalokat

Az amerikai Recording Academy több új kategóriát is létrehozott (például díjat kapnak majd a legjobb videojáték-zenék is), illetve átalakította a nevezési és szavazási eljárásrendet. De a változások közül talán a legfontosabb Az év dalszerzője kategória létrehozása.

A Grammy honlapján az Akadémia nemrég létrehozott, szerzőket összefogó testületének két vezetője beszél erről. A testület elnöke, Evan Bogart (aki Beyoncé Halo című dalának egyik szerzőjeként kapott már Grammy-t) említi, hogy a producereket már 1975 óta díjazza az Akadémia. Legalább egy évtizede egyre erősebbek a hangok, hogy a szerzőknek is járna hasonló elismerés. Már csak azért is, mert a mai popzenei világban egyre több területen megkerülhetetlenek a szerzők: immár nemcsak dalokat írnak, hanem jelen vannak az A&R-ban, a produceri és felvételi munkákban, az előadók mentorálásában.

A díjat nem egyetlen dalért adják majd, hanem a széles körű szerzői munkásságot ismerik el vele. A nevezés feltételei között szerepel, hogy a szerzőnek legalább öt olyan megjelent dala legyen az adott évben, aminél sem producerként, sem előadóként nincs feltüntetve. Persze nem kizáró ok, ha valaki szokott produceri munkát is végezni, illetve vannak dalai, amiket ő ad elő – csak az a fontos, hogy “a zenei közösségben elsősorban szerzőként jelen legyen” az illető. A díj célja az, hogy “elismerjük azoknak a kemény munkáját, aki másoknak (is) írnak dalokat”.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: