Dal+Szerző Playlist #112: Artisjus-díjasok

A Dal+Szerző Playlist az Artisjus magyar zenéket bemutató sorozata.

Az aktuális playlistek meghallgathatók itt:

Spotify – Deezer – YouTube

Playlist rovatunkban szokás szerint bemutatjuk az Artisjus-díjjal elismert szerzőket, műveket. A díjazottakról bővebben itt lehet olvasni.

Az Év Komolyzenei Műve díjat három szerzemény kapta meg, ezek közül Pintér Gyula Shades című darabja nem található meg az interneten. A Playlist nagy része sajnos nem található meg a stream szolgáltatók (Spotify, Deezer) katalógusában.

Könnyűzenei Alkotói Életműdíj: Zsoldos Béla

“Zsoldos Béla zenei életünk megkerülhetetlen alakja. Az idén 70 éves mester minden stílusban otthonosan mozog; több mint 300 lejelentett műve között kortárs kamaradarabokat, rádiós és színházi zenéket, musicalt, popdalokat és jazzkompozíciókat egyaránt találunk” – olvasható Bágyi Balázs laudációjában.

Detre Annamária: Rabszolgasors

Zsoldos Béla popzenei szerzeményeit a legismertebb sztárok adták elő, és olyanokkal dolgozott együtt, mint pl. a legendás S. Nagy István. Utóbbi írta ennek a dalnak is a szövegét, amit a címbeli sorozatban Isaura magyar hangját adó Detre Annamária énekelt.

Morgan Workshop: Saxonor

A kilencvenes évek közepén jelentek meg a kortárs jazz legsikeresebb zenészeit összefogó Morgan Workshop, majd Morgan Workshop Plus lemezei. Zsoldos Béla nemcsak hangszeresként, de szerzőként is kivette a részét a szupergrup sikeréből.

Zsoldos Béla: Timpani Concerto

A 2007-ben megjelent különleges hangszerelésű Timpani Concerto nemcsak magyar, hanem nemzetközi bemutatókat is megért.

Az Év Produkciója: Napidal Sziámival

Müller Péter Sziámi “a 2021-es évben minden nap írt egy dalt, és feltöltötte ötleteit a YouTube-ra. Bárki lehetett a szerzőtársa, szabad kezet adva így a közös alkotásra. A projekt abból a végtelen nyitottságból származik, ami eddig is jellemezte munkásságát, és olyan példát mutat, amire most a legnagyobb szüksége van az alkotók közösségének” – olvasható Sebestyén Áron laudációjában. A projektből született számos dal, valamint egy hosszabb távú együttműködés Bérczes Róberttel, aki Én meg az Ének alteregója alatt már egy teljes albumot kiadott ezekből a dalokból; a minden marketing nélkül nagy sikert elért Jóember eredeti “napidal” változata (Jó embert keresünk címmmel) itt található meg.

Az Év Könnyűzenei Szövegírója: Szepesi Mátyás

Szepesi Mátyás elsősorban a Konyha zenekarból ismert, de az utóbbi években “egyre több előadónak, formációnak írt dalszövegeket. Ilyenek voltak többek között a Margaret Island, a Random Trip, a Magashegyi Underground vagy Harcsa Veronika. Dalszövegíróként rutinosan, széles spektrumban dolgozik. Szövegeiben ugyanúgy jelen vannak a különleges költői képek, mint az éjszakai életből származó történetek, hangulatok. Nyelvezete mai, korszerű és ízlésesen leíró jellegű” – olvasható Sebestyén Áron laudációjában.

Az Év Junior Könnyűzenei Alkotói Közössége: Carson Coma

A zenekar nagyon hamar hatalmas közönséget szerzett, mostanra pedig kijelenthető: “egyértelműen helyet foglaltak az új generáció élvonalában. A humort és az iróniát természetesen kombinálják olyan sötét tónusokkal, amelyeknek segítségével egy igazán gazdag szimbolikus térben találhatja magát a hallgató” – olvasható Both Miklós laudációjában.

Az Év Junior Könnyűzenei Alkotója: Sallai Dénes Bálint / Dé:Nash

“Dé:Nash a hazai rap egyik legeredetibb szövegírója és előadója. Humora véresen komoly, szövegei húsbavágóak, kritikussága megkerülhetetlen és elgondolkodtató. Nem ereszti könnyen hallgatóját, képi és szövegvilága egyszerre több rétegben mozog, és rákényszeríti befogadóját, hogy gondolkozzon” – olvasható Jónás Vera laudációjában.

Az Év Junior Könnyűzenei Alkotója: Kőrös Mimi / Saya Noé

Saya Noé “dalai lágyak, bár témáiban bátran merül kényelmetlen mélységekbe, őszintén és önazonosan tárja elénk belső vívódásait, melyekhez könnyű kapcsolódni. Szerzeményei stílusokon átívelőek, de hordozzák magukban a klasszikus énekes-dalszerzői gyökereket, angol szövegei nemzetközi színvonalat képviselnek” – olvasható Jónás Vera laudációjában.

Az Év Könnyűzeneszerzője: Sárik Péter

Sárik Péter “a zene szinte minden műfajában létrehozott alkotásai magukban hordozzák a legmagasabb szintű mesterségbeli tudást, a minőségi megvalósítást, a homo ludens örök kreativitását. A 2021-es év egyik legnagyobb zenei szenzációja, Bartók A kékszakállú herceg vára című operájának szélesebb zenekedvelő rétegekhez szóló jazz-újraértelmezése pedig munkásságának kiemelkedő, rendkívül magas színvonalú teljesítménye” – olvasható Kocsák Tibor laudációjában.

Az Év Magyarnóta-szerzője: Matusik Sándor

Matusik Sándor hatéves korában kezdett zenélni harmonikán. Első dalát 17 évesen írta. Szerzeményei rendre bekerülnek a Nótaolimpiák döntőjébe, rendszeresen hallhatók a Dankó Rádióban – olvasható Éliás Tibor laudációjában.

Az Év Komolyzenei Műve: Dragony Tímea: To a Skylark

Dragony Tímea “Shelley Egy mezei pacsirtához című költeményét női karon, hegedűn és zongorán szólaltatja meg, szinte „szimfonikus” keretbe vonva a rebbenő énekszólamokat. Noha csak részleteket használ fel a versből, a zenei alkotás a teljesség élményét adja a hallgatónak. Nem kérdés: maradandó zenemű született” – olvasható Hollós Máté laudációjában.

Az Év Junior Komolyzenei Alkotója: Lázár Dániel

“Lázár Dániel az avantgárd koncertzenében és az alkalmazott zeneszerzői műfajokban is virtuózan, kifejezően és technikailag felkészülten mozog” – olvasható Balogh Máté laudációjában. A szerző számos díjazott műve közül “kiemelkedik az Intimate Imitations című, vonószenekarra írt darabja, mellyel 2020-ban különdíjat nyert a Für Anima Zeneszerzésversenyen.”

Az Év Komolyzenei Műve: Vajda Gergely: Fuharosok

“Vajda zenéje azt teszi, amit minden kiváló drámai érzékkel rendelkező zeneszerző operája megvalósít: a zene segítségével átélhetőbbé teszi a történetet, a fiatal lány ártatlanságának durva elvesztését, a szörnyű emlékek újramesélés általi feloldását, lelki feldolgozását. Az Esterházy-történetben lévő erőt nemcsak felerősíti, hanem zenei élménnyé is alakítja a szavak és mondatok varázsát” – olvasható Szitha Tünde laudációjában.

A Playlist kis része meghallgatható a Deezeren, a Spotify-on, egésze pedig a a YouTube-on:Categories: Playlist

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: