Az ukrán alkotók helyzetére hívják fel az EU-s döntéshozók figyelmét

Az alkotók nemzetközi közösségének többféle módon kifejezte már szolidaritását Ukrajnával és az ukrán alkotókkal. Most a közös jogkezelők európai szövetsége, a GESAC szervezésében egy ukrán delegáció látogat Brüsszelbe, hogy európai döntéshozókkal találkozzon.

Svitlana Oleshko, az harkivi Arabesque kísérleti színház művészeti vezetője; Valerii Kharchyshyn, színész-dalszerző, az ukrán közös jogkezelő, az UACRR igazgatója, valamint a szervezet nemzetközi kapcsolatokért is felelős vezetője, Liudmyla Tsymbal a jelenlegi és következő EU-elnökség, az Európai Parlament és az Európai Bizottság tagjaival találkozik.

A látogatás célja az, hogy bemutassák, milyen az alkotók élete a megtámadott országban, és hogy kifejezzék, mit várnak el Európától. Bár a támadás első híreinek sokkja mostanra elmúlt, nem szabad elfeledkeznünk arról: az ukrán alkotók egy része fegyverrel védi a hazáját, mások pedig külföldre menekültek a rémségek elől, és a háború végéig egyik csoport sem tud visszatérni az alkotómunkához – olvasható a GESAC honlapján.

A szervezet részéről Véronique Desbrosses arról beszélt, hogy reményei szerint a látogatás csak az első lépés lesz, és az alkotók beszámolójának hatására az európai döntéshozók a jövőben folyamatosan figyelemmel kísérik majd az ukrán kulturális szektor helyzetét.Categories: Hírek

Tags:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: