Kisebb változások az élőzenei jogdíjak felosztásában 2022 közepétől

2022. május 30-án az Artisjus Küldöttgyűlése néhány kisebb módosításról döntött a Felosztási Szabályzat élőzenei részével kapcsolatban. Rövid összefoglalónk.

Könnyűzenei koncertek ráosztásos jogdíjai szabályának pontosítása

Az eddigi helyzet: A Felosztási Szabályzat 2012-es módosítása létrehozta a „Könnyűzenei Koncertek, Műsoros Rendezvények” ráosztásos jogdíjainak jogdíjnem-csoportját, és szabályozta a felosztási módját. Ez a ráosztás két forrásból táplálkozik:

  • a gépzenei jogdíjak azon részéből, amelyet könnyűzenei koncert adatokra kell ráosztani;
  • a könnyűzenei koncertek műsor (elhangzási adat) nélkül maradt összegéből

Ezt a jogdíjnemet a szabályzat eddig nem nevesítette, hanem azt mintegy a „Könnyűzenei Koncertek, Műsoros Rendezvények” jogdíjnem részeként kezelte.

Változás: Mivel az alap jogdíjnem felosztása féléves, a ráosztás viszont éves ritmusú, és a felosztás szabályai is eltérnek, ezért szükséges volt a szabályzat fogalmi pontosítása, az elkülönült ráosztásos jogdíjnem elkülönült megnevezése. A felosztás megvalósulását a módosítások nem érintik.

Mikortól hatályos? 2022. május 30-tól, a szabály elfogadásától

A Felosztási Szabályzat mely pontját érinti? 19., 27.2., 27.5., 29.3. pontok

Egyedi koncertek egyes részletszabályainak a pontosítása

Az eddigi helyzet: A többitől külön, egyedileg kell felosztani a több, mint 300 ezer Ft jogdíjjal rendelkező, legfeljebb 1 napos, legfeljebb 1 színpados könnyűzenei rendezvények („nagy koncertek”) jogdíját. Olyan szabály eddig nem volt, ami a fellépőktől érkező műsorok sorsát rendezte volna – miközben az egyszerű könnyűzenei koncertek esetén már évek óta elfogadottak ezek a adatszolgáltatások is.

Változás: A módosítások rendezik, hogy mostantól ezen kiemelt élőzenés rendezvényeknél is elfogadható a fellépői adatszolgáltatás. Emellett ezen rendezvényeknél is előfordulhat, hogy végül elhangzási adat nélkül marad az Artisjus; az új szabály ilyen esetekre pontosítja a határidők számítását. A módosítások a felosztások érdemi megvalósítását nem érintik.

Mikortól hatályos? 2022. május 30-tól, a szabály elfogadásától

A Felosztási Szabályzat mely pontját érinti? 27.3. és 29.4.4. pontokCategories: Artisjus

Tags: ,

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: